Gość krzysiek1208 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Witam temat nie nowy ale mam pytanie czy dci zalac Lotosem 5w 40 co o tym myslicie? Na temat Lotosa nic nie wyczytalem na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokol_tur Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 ja leje mobila 2000 10w40 i jest spoko:) Napisz rok Primery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiek1208 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 ja leje mobila 2000 10w40 i jest spoko:) Napisz rok Primery 2004rok moja primka. Ja tez lalem Mobila 10w40 i po 230tys obrocilo panewke olej zmienialem co 10tys a po rozebraniu silnik zalepiony miodem tragicznie wsrodku wygladal po tym mobilu 10w40 i zastanawia mie czy nie placimy za sprowadzenie i za nazwe a nie za jakosc oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Kwestia dostawcy wiadomo, że jak oliwa kosztuje 200pln za bańkę 5l a ty kupujesz okazyjnie za 110pln to raczej nie jest to towar podanej klasy na opakowaniu. Jak chcesz lać Lotosa to lej generalnie do p12 chodzi by było 5/30-50. To ma być w pełni syntetyczny olej. Lotos czy orlen tez mają jakieś tam normy dla syntetyka więc lej jeśli odpowiadają parametrom producenta to nie powinno przeszkadzać. A ten miód to raczej wskazuje na duże przebiegi pomiędzy wymianami i na mineralny siuwax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokol_tur Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 jwa ale to też nie jest nowe auto żeby jeździć na syntetyku , może powoli przejść na pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ale skoro robiłeś remont silnika (chyba??)to zalecany jest syntetyk przez producenta. Poszperam na forum bo ktos robił remont silnika i zrobił zdjęcia jak wygląda smarowanie syntetykiem a jak pół różnica jest kolosalna. Tu masz linka do róznicy pomiedzy syntetykiem a pół 23 post http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/82268-padajca-turbina/page__st__20 I cała historia 5 post http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/82559-vacum-pompa-lancuch-napinacz-w-22-dci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiek1208 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Lotos 5w 40 ma identyczna norme co zaleca producent tylko zastanawiam sie nad tym czy lac np elfa czy lotosa czy cos innego ps u mnie to silnik wygladal jak w ursusie po superolu hhhehheeh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) jwa ale to też nie jest nowe auto żeby jeździć na syntetyku , może powoli przejść na pół I przez takie gadanie ludzie zarzynają dobre silniki. Ten kto poprzedniemu właścicielowi mojej nyski (94 rok) zmieniał olej też tak myślał i wlał castrola high milage minerał, jak zmieniałem na jesieni wlałem mobila pólsyntetyk, obecnie mam jakieś 6 kkm od wymiany i nic nie ubyło (a według legend powinien zacząć gubić olej szybciej niż jakbym korka spustowego nie wkręcił), kolejny będzie syntetyk, ale przed wymianą zastosuję jeszcze płuczkę do silników. Nie ma co patrzeć na wiek auta przy doborze oleju. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez hansrpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiek1208 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) I przez takie gadanie ludzie zarzynają dobre silniki. Ten kto poprzedniemu właścicielowi mojej nyski (94 rok) zmieniał olej też tak myślał i wlał castrola high milage minerał, jak zmieniałem na jesieni wlałem mobila pólsyntetyk, obecnie mam jakieś 6 kkm od wymiany i nic nie ubyło (a według legend powinien zacząć gubić olej szybciej niż jakbym korka spustowego nie wkręcił), kolejny będzie syntetyk, ale przed wymianą zastosuję jeszcze płuczkę do silników. Nie ma co patrzeć na wiek auta przy doborze oleju. Ja to powiem tak jesli fabryka zaleca syntetic to ma byc syntetic a nie mineral chodzi oto z jakiej firmy?Czy Lostos jest dobrym olejem czy np lepszy jest mobil elf itp Edytowane 14 Stycznia 2013 przez krzysiek1208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlad69 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ja to powiem tak jesli fabryka zaleca syntetic to ma byc syntetic a nie mineral chodzi oto z jakiej firmy?Czy Lostos jest dobrym olejem czy np lepszy jest mobil elf itp a w ktorym miejscu fabryka zaleca syntetyk? bo u mnie w instrukcji pisze jak byk 10W30 lub 10W40-a to raczej syntetyki nie sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiek1208 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) A bo ty angola masz to tam sie nie zmienia wcale oleju jedziesz az stanie ,,,,, u mnie pisze do silnikow turbo diesel (dci) przy normalnej eksploatacji 10w40 a przy intensywnej 5w40 ,,,,,,,,,a wiem moze masz silnik z 96 to superolem zalej bedzie ok heheh pozdr Edytowane 14 Stycznia 2013 przez krzysiek1208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) a w ktorym miejscu fabryka zaleca syntetyk? W silniku Ja wyjechałem z salonu autem z naklejkami, że był zalany schelem 5/40. Skoro tak mnie poinformowali to tak dalej robię i zalewam go schelem 5/40 i dobijam do 200000km z pełnym stanem oleju. Przy interwale 15000nie mam problemu z poborem oleju. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez jwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlad69 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 W silniku Ja wyjechałem z salonu autem z naklejkami, że był zalany schelem 5/40. Skoro tak mnie poinformowali to tak dalej robię i zalewam go schelem 5/40 i dobijam do 200000km z pełnym stanem oleju. Przy interwale 15000nie mam problemu z poborem oleju. ja mam 230kkm i tez nie bierze oleju.a polsyntetyk... moglbys wyjasnic co miales na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 ja mam 230kkm i tez nie bierze oleju.a polsyntetyk... Jak licytujemy to maiłem poldka (niby olekożerne auto) 170kkm syntetyk i od wymiany do wymiany zero dolewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiek1208 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Jak licytujemy to maiłem poldka (niby olekożerne auto) 170kkm syntetyk i od wymiany do wymiany zero dolewek. A ty co z tymi POLONEZAMI ZUKAMI NYSAMI PRL juz minol ,,,,,,,,,,,,,,,pytanie miej wiecej i temat byl taki czy ktos lal lotosa do dci i go nie zajechal a nie czy lac syntetik czy mineral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 A ty co z tymi POLONEZAMI ZUKAMI NYSAMI PRL juz minol ,,,,,,,,,,,,,,,pytanie miej wiecej i temat byl taki czy ktos lal lotosa do dci i go nie zajechal a nie czy lac syntetik czy mineral możesz lać swobodnie takiego Lotosa co więcej lejąc np. Elfa w Polsce, duża szansa, że lejesz właśnie Lotosa niczego nie zajedziesz, to wystarczające oleje jest to olej hydrokrakowany, jak większość obecnie sprzedawanych (nie tylko przez Lotosa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiek1208 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 możesz lać swobodnie takiego Lotosa co więcej lejąc np. Elfa w Polsce, duża szansa, że lejesz właśnie Lotosa niczego nie zajedziesz, to wystarczające oleje jest to olej hydrokrakowany, jak większość obecnie sprzedawanych (nie tylko przez Lotosa) A CO SADZICIE O TYM PODRUBA CZY BEDZIE OK BO W SKLEPACH DROZSZY http://allegro.pl/lotos-synthetic-plus-5w40-4l-promocja-hit-i2919200786.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi