Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Brak biegów 2,2 di

Gość pietrzak23

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pietrzak23

Witam, posiadam Almere n16 2,2di, dzisiaj jechałem nią i podczas wyprzedzaniu zredukowałem z 4 na 3 i nagle straciłem biegi, wchodzą ale brak napędu tylko po wsadzeniu biegu i puszczeniu sprzęgła słychać jakieś grzechotanie coś w tym stylu ale auto dalej stoi na każdym biegu

Zobacz czy któraś półoś ci nie strzeliła, w primerach to standart, w almerze był już chyba taki przypadek, najczęściej strzelają pod tłumikiem drgań.

Zgadzam się z kolegą, w konstrukcjach Primer leciały półosie lub same wałki półosi.

Sprawdź cały układ napędowy - od sprzęgła po półosie.

Sprzęgło się nie ślizgało wcześniej?

Gość pietrzak23

Sprawdzę dzisiaj te półosie, nie, sprzęgło działało bardzo dobrze nie ślizgało i nie szarpało, dzięki za pomoc napisze od razu po sprawdzeniu półosi.

Mi po 17 latach od opuszczenia fabryki poszła półośka a dokładniej sam wałek. Nissan montuje na nich gumowe tuleje (niby tłumik drgań) i to pod nimi właśnie zbiera się wilgoć i ruda ma okazję posilić się. Jak rozmawiałem z tokarzem (Radom ul. różana - polecam) jak dobrze pamiętam) to mówił że trafiały mu się nawet 7 letnie auta z tym problemem więc stwierdził że u mnie to dobry wynik 17 lat.

Gość pietrzak23

Dzisiaj wparowałem pod Almere, po włączeniu biegu kręci się tylko prawa półoś, zacząłem ruszać nią przy połączeniu z piastą i cała się rusza chyba coś się stało z Przegubem napędowym nie jestem mechanikiem ale tak na moje rozumowanie wygląda ze chyba to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...