Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tylne lampy QQ - awaria ?

Gość bajaga
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mieliście jakieś problemy z tylnymi lampami ? Mi się chyba zrobiło jakieś zwarcie - jak w jakichś starych Polonezach :thumbsdown: po włączeniu lewego kierunkowskazu z tyłu trochę mruga kierunkowskaz a trochę światło pozycyjne. Nie wiem czy to kwestia w samej lampie czy gdzieś indziej ? Trenował ktoś temat ? Może to coś prostego.

Ps. Do wymiany tylnych żarówek trzeba wyjąć lampę czy jakoś od strony bagażnika trzeba kombinować ?

Pozdrawiam,

ja miałem coś takiego jakiś miesiąc temu. Kierunek migał dużo szybciej i do tego właśnie trochę pozycja. Też tylna lewa lampa. Rozkręciłem, wyczyściłem, popsikałem gdzie się da kontaktem, założyłem nową żarówkę od kierunku i działa elegancko do dzisiaj.

Albo było coś z masą albo żarówka się już przepalała

ja miałem coś takiego jakiś miesiąc temu. Kierunek migał dużo szybciej i do tego właśnie trochę pozycja. Też tylna lewa lampa. Rozkręciłem, wyczyściłem, popsikałem gdzie się da kontaktem, założyłem nową żarówkę od kierunku i działa elegancko do dzisiaj.

Albo było coś z masą albo żarówka się już przepalała

To tak samo mam.

Lampę się wyjmuje po odkręceniu tych dwóch śrubek widocznych po otwarciu klapy czy trzeba gdzie się pod tapicerkę bagażnika wpychać ?

tylko te dwie śruby przy lampie.

Ale jak by to nie pomogło to trzeba dobrze masę sprawdzić - a ona jest wpięta od środka i wtedy trzeba tapicerkę w bagażniku ściągać.

Zacznij od dwóch śrubek, wyjmij całą lapme, wyczyść, wymień żarówkę, skręć i powinno być ok

Klasyczny objaw braku masy. Zimno,śnieg, wilgoć. Jak Koledzy wyżej: odkręcić, poczyścić, poruszać i powinno być OK. Za nowe autko aby nie kontaktował przewód masowy, raczej właśnie styki żarówki.

tylko te dwie śruby przy lampie.

Ale jak by to nie pomogło to trzeba dobrze masę sprawdzić - a ona jest wpięta od środka i wtedy trzeba tapicerkę w bagażniku ściągać.

Zacznij od dwóch śrubek, wyjmij całą lapme, wyczyść, wymień żarówkę, skręć i powinno być ok

Ech, po odkręceniu tych dwóch widocznych śrubek lampę coś nadal trzyma. Jest już poluzowana ale jakoś nie chce wyleźć. Nie chciałbym czegoś połamać. Jest tam jeszcze coś do odkręcenia ? Help :D

• 1 rok później...

Witam, odswieze troszke temat lamp, mianowicie tydzien temu spalil mi sie lewy stop, kupilem zarowke, wymienilem i teraz jak odpalam samochod przez chwile migaja mi swiatla stopu. :(

Moge naciskac pedal do woli, miga i za jakis czas przestaje, nawet kupilem jeszcze jedna zarowke, to samo, pomiga i przestaje.

Spróbuj psiknąć w styki sprejem do styków,może zaśniedział jakiś styk.miałem podobnie z klaksonem

Edytowane przez manix

Spróbuj psiknąć w styki sprejem do styków,może zaśniedział jakiś styk.

Spróbuj psiknąć w styki sprejem do styków,może zaśniedział jakiś styk.miałem podobnie z klaksonem

Witam kolege, o tym nie pomyslalem, nawiasem mowiac, same utrapienia z tym kichajcem.

Wojtek,możesz mieć słabą masę,psikanie może pomóc ale też możesz spróbować delikatnie dogiąć styki,być może poprzednia żarówka była ciut grubsza ,a styki mało sprężyste.

• 3 tygodnie później...

22.02.2014 Witam,

Ostatnio też zauważyłem objawy braku masy w lewej tylnej lampie.

Odkręciłem cały klosz z żarówkami jak pisaliście i zauważyłem że we wtyczce jeden pin się przegrzewa i zdążył się już trochę wypalić.

Wszystkich przewodów jest cztery, a ten, to gruby, czarny.

Przy ręcznym wyginaniu wtyczki problem ustawał i na razie poradziłem sobie poprzez zwiększenie powierzchni styku samego pinu (wepchnąłem kawałek blaszki).

Chciałbym wymienić całą kostkę.

Nie wiem też czy jest ona jakoś rozbieralna ? Gdzie ją można dostać ? Są jakiś zamienniki ?

Pozdrawiam,

Krzylu.

28.2.2014 Witam ponownie.

Znalazłem coś takiego:

post-37934-0-97854900-1393597502_thumb.jpg

3D_CVM_CVM_282088-1_B.pdf

http://allegro.pl/superseal-kostka-gniazdo-zlacze-ohw-4-ohg-4-oh-4-i3983379758.html?utm_source=archiwum_allegro&utm_medium=Offers&utm_campaign=Product&utm_term=Motoryzacja-3_Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe-620_Uk%C5%82ad+elektryczny,+zap%C5%82on-4141_Materia%C5%82y+instalacyjne-50751_Kostki,+z%C5%82%C4%85czki-50753

Czy może ktoś potwierdzić że ta wtyczka żeńska będzie pasowała ?

i ewentualnie tu:

http://allegro.pl/kostka-wtyk-gniazdo-zlacze-hermetyczne-oh-4-piny-i3977837106.html

Pozdrawiam,

Krzylu.

04.03.2014

To jest to. Może się komuś przyda:

post-37934-0-46811500-1393932670_thumb.jpg

post-37934-0-83678300-1393932529_thumb.jpg

http://www.naap.pl/index.php?route=product/product&path=3_67&product_id=483

Edytowane przez spyrek

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Mieliście jakieś problemy z tylnymi lampami ? Mi się chyba zrobiło jakieś zwarcie - jak w jakichś starych Polonezach :thumbsdown: po włączeniu lewego kierunkowskazu z tyłu trochę mruga kierunkowskaz a trochę światło pozycyjne. Nie wiem czy to kwestia w samej lampie czy gdzieś indziej ? Trenował ktoś temat ? Może to coś prostego.

Ps. Do wymiany tylnych żarówek trzeba wyjąć lampę czy jakoś od strony bagażnika trzeba kombinować ?

Pozdrawiam,

kolego niedawno mialem identyczny problem. Zaczne od poczatku - wyciagniecie lampy- zdejmujemy wewnetrzna tapicere, sa dwa plastikowe zaczepy, ale najpierw 2 sruby od zewnatrz.Po wyciagnieciu lampy dostajemy sie do srodka lampy oczyszczamy gniazda zarowek i ok. Jeszcze jedna ciekawostka jak jest to uszkodzenie to przy jezdzie na tempomacie i właczeniu lewego kierunku tempomat sie rozłacza. Pozdrowienia

• 2 tygodnie później...

Witam. Miałem identyczne objawy. okazało się że to typowy objaw w Nissanach. Przyczyną usterki było wypalone gniazdo w kostce. Styki w gniazdach sa za luźne i się przepalają. Elektryk przewiercil dziurke dolutowal na krotko kabelek i wszystko smiga jak nowe.

• 4 lata później...

Witam. Mam podobny problem w swoim QQ. Miałem przepaloną żarówkę więc ja wymieniłem ale po chwili znowu się przepalila... Rozebralem i zastałem taki widok przegrzana wtyczka i nadpalone gniazdo.. Miał ktoś tak? Dodam że nie wiem w którym momencie mi się przepala żarówka 

15307782734821427561573.jpg

15307783322171867635789.jpg

Edytowane przez kam3l3t3on
Błąd

4 godziny temu, kam3l3t3on napisał:

Dodam że nie wiem w którym momencie mi się przepala żarówka 

Dziś żarówki, szczególnie te najtańsze kupowane w marketach, są tak niskiej jakości, że palą się czasami kilka godzin.

• 2 tygodnie później...
W dniu 5.07.2018 o 15:08, cezzar1 napisał:

Dziś żarówki, szczególnie te najtańsze kupowane w marketach, są tak niskiej jakości, że palą się czasami kilka godzin.

Poprawiłem styki i puki co wszystko funguje. :)

• 2 lata później...

Witam,

w moim J10 z 2008 roku pojawił się ten sam problem. Pin od masy przepalony. 

Czy z takim czymś można jeździć? Czy ma to jakiś wpływ na inne podzespoły? Czerpie jakiś prąd z aku? Z objawów - lekko mruga mi żarówka stopu.

Pozdrawiam