Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

ogrzewanie szyby pali bezpieczniki p11

Gość wojtum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Problem jak w temacie...ogrzewanie tylnej szyby w P11 144 2.0 pali bezpieczniki. To co udało mi sie "zdiagnozować" samodzielnie to:

- napiecie dochodzi do szyby ok 12,5 V (z prawej +) zbadane przy odpiętych przewodach

- prawy przewód daje napięcie

- lewy daje masę

- slychać chyba pstryk przekaźnika w okolicy bezpieczników (pod kierownicą)

- lusterka podgrzewane działają (wiec chyba przycisk od szyb działa również)

- przejście na grzałce szyby jest

Mam pytanie > czy szyba może robić zwarcie? bo jak podłączam się pod + kabla od szyby i próbnkiem dotykam złączki w szybie (po prawej str ) to próbnik świeci (po lewej str podobnie)

Tak "na sucho" jak miernikiem badam przejscie między masą a dwoma konektorkami szyby to pokazuje przejscie>>> nie wiem czy tak powinno być. Proszę o wzkazówki:) Pozdr.

ps. schemat to wpisu szyba.doc

Tak ma być. Masz problem raczej z kablami, stykami lub przekaźnikiem ,tak ma sucho:-).

Wszystko na to wskazuje, że to nie przewody i nie styki...tylko szyba a raczej jej uzwojenie powoduje zwarcie( wszystkie konektorki z prawej i lewej strony mają styczność z masą...i po podłączeniu zasilania prąd nie idzie z jednej strony do drugiej powodując nagrzanie szyby tylko bzpośrednio do masy i dlatego wywala bezpieczniki). ps. spotkał się ktoś z takim przypadkiem???

Ja u Ojca w Almerze zmieniłem bezpiecznik na wiekszy i problem ustał. Bo pod szybe coś jeszcze jest podpiete i jak sie w zimie używało wielu udogodnień to wywalało bezpiecznik.

hmm a odepnij konetktorki od szyby wsadź z 15A i zobacz czy wywala pamietaj ze sa jeszcze pod ten bezpiecznik podpiete np grzanie lusterek i moze kabel sie przetarł i zwiera do masy zobacz i napisz :)

Wyjaśnilo się...faktycznie szyba robiła zwarcie> Konektorki (te blaszki co podpina się pod nie napiecie miały styczność z szybą- zrobił się nalot i to spowodowało zworę) wystarczylo odgiąc blaszki i działa:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...