Gość wojtum Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Witam. Problem jak w temacie...ogrzewanie tylnej szyby w P11 144 2.0 pali bezpieczniki. To co udało mi sie "zdiagnozować" samodzielnie to: - napiecie dochodzi do szyby ok 12,5 V (z prawej +) zbadane przy odpiętych przewodach - prawy przewód daje napięcie - lewy daje masę - slychać chyba pstryk przekaźnika w okolicy bezpieczników (pod kierownicą) - lusterka podgrzewane działają (wiec chyba przycisk od szyb działa również) - przejście na grzałce szyby jest Mam pytanie > czy szyba może robić zwarcie? bo jak podłączam się pod + kabla od szyby i próbnkiem dotykam złączki w szybie (po prawej str ) to próbnik świeci (po lewej str podobnie) Tak "na sucho" jak miernikiem badam przejscie między masą a dwoma konektorkami szyby to pokazuje przejscie>>> nie wiem czy tak powinno być. Proszę o wzkazówki:) Pozdr. ps. schemat to wpisu szyba.doc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO NFS Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Tak ma być. Masz problem raczej z kablami, stykami lub przekaźnikiem ,tak ma sucho:-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtum Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Wszystko na to wskazuje, że to nie przewody i nie styki...tylko szyba a raczej jej uzwojenie powoduje zwarcie( wszystkie konektorki z prawej i lewej strony mają styczność z masą...i po podłączeniu zasilania prąd nie idzie z jednej strony do drugiej powodując nagrzanie szyby tylko bzpośrednio do masy i dlatego wywala bezpieczniki). ps. spotkał się ktoś z takim przypadkiem??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Ja u Ojca w Almerze zmieniłem bezpiecznik na wiekszy i problem ustał. Bo pod szybe coś jeszcze jest podpiete i jak sie w zimie używało wielu udogodnień to wywalało bezpiecznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtum Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (...)dawałem większe bezpieczniki (doszedłem do 25 A) większych nie che dawać żeby instalacja się gdzieś nie zjarała... W razie co czekam na sugestię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masakra Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 hmm a odepnij konetktorki od szyby wsadź z 15A i zobacz czy wywala pamietaj ze sa jeszcze pod ten bezpiecznik podpiete np grzanie lusterek i moze kabel sie przetarł i zwiera do masy zobacz i napisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtum Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Wyjaśnilo się...faktycznie szyba robiła zwarcie> Konektorki (te blaszki co podpina się pod nie napiecie miały styczność z szybą- zrobił się nalot i to spowodowało zworę) wystarczylo odgiąc blaszki i działa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.