Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Maglownica

Gość s77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy może ktoś wie z miłych "Nissomaniaków" ;) gdzie w warszawie można zregenerować maglownicę , no i jeszcze amorki ??, lub posiada jakis namiar na sklepik gdzie można kupić wmiare tanie amorki ?? no chyba że komuś zalegaja na półce to się dogadamy ??

Pozdrawiam, i nie bić bo jestem nowy :)

Gość Gołąb

mam pytanko - czy jestes w 100% pewien ze maglownica padła?? mi chcieli wymieniac maglownice i pompe od wspomagania, a okazala sie banalna sprawa... zapieczony krzyzak laczacy maglownice z kierownica... male zabiegi nawtozmywaczem plus wd40 i dziala lepiej niz jak go kupowalem...

nie wiem jaki masz przebieg ale polecam sprawdzic to co opisuje.

pozdrawiam

Tak naprawde nie, lecz podczas krotkich ruchow kierownica slysze stukanie natomiast na kolach nic nie czuc, lecz tylko przenosi sie to na drazek lewy ktory jak zostanie docisniety to objaw ustepuje.

Z tego co mi wiadomo jest jakis luz przy maglownicy a nie przy wachaczu, tez padla opinia ze caly magiel moze sie przesuwac...ciekawe czy to mozliwe...

Objawy ktore wystepuja podczas jazdy to przy gwaltownym przyspieszaniu jak i ostrym chamowaniu ma tedencje do sciagania w lewo, ten sam objaw wystepuje jadac do tylu. Oczywiscie kierownica delikatnie przekrecila sie w lewo.

Ogolnie mam wrazenie ze caly czas cos sie przesuwa w ukladzie kierowniczym.

Geometria byla sprawdzana w ciagu 2mies 3-raz, zawsze OK, sam juz wchodzilem z mechanikiem pod samochod i sprawdzalismy luzy na wachaczach, zawsze wszytsko jest ok.

Oczywiscie w ASO-diagnoza magiel do wymiany :(

ale moze ktos pomoze ??????

Gość Gołąb

hmm co do maglownicy to kiedys ktos mi powiedzial ze jak cos sie posypie w niej to opiłki metalu sa na dnie zbiorniczka z plynem od wspomagania... ale na ile to prawda...

widze ze masz inne objawy... ja mialem cos w stylu jakby za kierownice cos lapalo i trzymalo tak mniej wiecej co 1/4 obrotu...

wiec chyba to nie tak jak u ciebie... zycze powodzenia!

Objawy ktore wystepuja podczas jazdy to przy gwaltownym przyspieszaniu jak i ostrym chamowaniu ma tedencje do sciagania w lewo, ten sam objaw wystepuje jadac do tylu. Oczywiscie kierownica delikatnie przekrecila sie w lewo.

typowe objawy jakby były zużyte poduszki na wahaczach przynajmniej na jednym

a luzy sprawdzaliscie na kanale czy na podnosniku??

typowe objawy jakby były zużyte poduszki na wahaczach przynajmniej na jednym

a luzy sprawdzaliscie na kanale czy na podnosniku??

samochod byl na kanale, ale tez byl i podnoszony sam przod, luzy na kolach byly sprawdzane gdy auto bylo w powietrzu, ale jesli chodzi o stukot slychac go caly czas.

stukanie stukaniem moz stukac końcówka ,drążek,krzyżak no ten to tak wali że łeb mały, ale to nie jest przyczyna ściągania i tego że kiera jest przestawiona

a tylną oś sprawdzałeś może 4 slady robisz?? zimą nie wpadłes na jakiś krawężnik??

geometria byla sprawdzana po zimie juz 2-razy (wszystko ok) , stuki czuc i slychac ale blizej magla ( padla tez opina ze moze magiel sie przesowac lub drazek ma luz ale nie przy wachaczu czego nastepstwem sa takie objawy)

A czy wogole mozna to gdzies zdjagnozowac i naprawic bo juz nie mam sily do ASO :(

braknie mi pomysłów :( zmień warsztat :?

wlasnie dzisiaj juz im podziekowalem

I moj APEL do wszystkich o jakis namiar na warsztat w warszawie gdzie naprawde poszukaja tej usterki...POMOCY !!

Gość Gołąb

dostalem cos takiego od kolegi - powiedzial ze kles wysmienicie zna sie na pompach od wspomagania "Lomax" ul. mysliborska 2/4 tel. 0-22 614-42-90, kom. 604-211-453.

podobno jakis starszy koles i niezle mu idzie, ale z pompami, moze zadzwon i sie spytaj czy nie ma kogos godnego polecenia zeby sprawdzic maglownice, lub jakiegos innego mechaniora, a moze i on powie co i jak...

mi sie nie udalo sprawdzic kolesia bo naprawa zajolem sie w swoim miescie...

moze cos doradzi...

pozdrawiam

super...dzieki bardzo :)

[ Dodano: 31 Maj 2006, 17:15 ]

SUKCES NAPRAWIONA !!! stacja ASO chciała za naprawe 3000,00zł ( nowy magiel) a naprawa kosztowała 300,00zł. wymiana mocowania magal :) i wszystko jest cacy :)

• 5 lat później...

czy maglownice we wszystkich modelach n16 były takie same ? mam taką z 2001r 1,5 90KM no i troche cieknie :(

mam możliwość kupienia używanej ale od diesla 2,2 - czy będzie pasować ?

help

ja ostatnio kupowalem maglownice, powiedzialem jaki mam model, ale powiem Ci szczerze ze chyba we wszystkich byly takie same... ale poczekajmy na rade jakiegos eksperta od maglownicy:P

• 1 rok później...

Witam. Prosze o pomoc. Musze wymienić Maglownice w swojej almerze i w związku z tym mam pytanie, czy Maglownica do Almery II N16 1.5 będzie pasowała od Almery 1.8? Proszę o odpowiedz jesli ktoś wie. Pozdrawiam :nissan: