Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czujnik temperatury zewnętrznej !

simon1049
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie może tutaj ktoś pomoże posiadam Nissana Primere 2.2 DTI '02. Na moim wyświetlaczu cały czas pokazuje 55[st] temp. outside... domyślam się, że to wada czujnika jednak nie umiem go znaleźć - nie ma go ani w przednim zderzaku ani w tych okolicach. Bardzo proszę o pomoc ponieważ zaczyna mnie to już denerwować.

Pozdrawiam

Kolega ma problem taki że zajrzał gdzie trzeba i nie ma tam czujnika...w dodatku twierdzi że nie ma czarnej osłonki z plastiku, która powinna znajduję się nad zamkiem od maski. Czyżby ktoś już tam wkładał ręce ?

Faktycznie teraz nie działa może jutro. Spróbuję wieczorem zaktualizować

Ale warto wpisać sobie stronę do pamieci www.nissan4u.com

Linki działają

Edytowane przez jwa

Mi Nissanie zawsze dobrze odczytuje temperaturę na zewnątrz . Wiem że niektórych autach to różnie bywa ale w P12 jestem pewny że odczyt jest dokładny

Tak jak pisałem zakłamania są przy bezpośrednim odczycie po postoju. Jak wyjeżdżam z zamkniętego garażu to też mam temperaturę +22 dopiero na trzecim skrzyżowaniu po kilkunastu minutach pokazuje mi właściwą -9.

A z drugiej strony też nie ma? Może masz składaka i nie zamontowali tego lub jest gdzieś nie wiadomo gdzie i się nagrzewa. Jutro obejrzę okolice chłodnicy czy tam nie ma jakiegoś czujnika?

Witam.Nie wiem jak w dizlu,ale w benzynie czujnik temperatury zewnetrznej jest przy chlodnicy.Z podanego linku,wychodzi ze jest to czujnik temperatury wewnetrznej(ale moge sie mylic).Z ciekawosci spytam.Czy po kupnnie auta czujnik dzialal,czy padl teraz ?

JWA normalne że jak wyjedziesz z garażu to będziesz miał temperaturę taką jak tam była, a dopiero po jakimś czasie pokażę tą na dworze...ale simon ma cały czas padnięte wskazanie i nie ma czujnika tam gdzie on być powinien ;) Teraz pytanie gdzie go szukać...warto byłoby wiedzieć którędy idą przewody do tego czujnika bo tych również nie ma przed chłodnicą

Dzięki wszystkim za wypowiedzi :) Tak jak wyżej napisał Pilot9314 ... już nie wiem gdzie szukać :( Komputer pokazuje cały czas 55 [st] bez względu czy jest - 30 czy też + na dworze ! MOŻE JEST JAKIŚ BEZPIECZNIK OD TEGO ?? Wtedy niech sobie czujnik jest gdzie jest ( nie będzie mi potrzebny ) jeśli to np wina bezpiecznika?! Nie znam się dlatego szukam pomocy tutaj. A u elektryka powiedzieli że trzeba by było tu rozebrać poszukać , tam rozebrać poszukać bo też nie wiedzą gdzie co jest!!! Dlatego nie będę ryzykował, że mi porozbierają wszystko nic nie znajdą i jeszcze karzą sobie za to zapłacić !!!

Są trzy opcje

1 jeśli w tych guzikach na podszybiu w desce nie ma kabelków to trzeba rozebrać deskę (2h montaż/demontaż) i tu szukać przyczyny na pustych wtyczkach wiązki

2 rozebrać maskownice chłodnicy+zderzak i poszukiwać wolnych wtyczek

3 olać i jeździć

A czy pokazuje koledze temperature wnętrza i czy działa prawidłowo?

Bo jeśli działa prawidłowo, to nie ma potrzeby rozbierać wnętrza - bo tobie chyba chodzi jak pisałeś, o temp. zewnętrzną.

W Nissanch z reguły czujnik temp. zewnętrznej, jest tak jak na tej fotce http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/83270-czujniki-gdzie-jakie-umiejscowienie-fotki/?do=findComment&comment=855445

Niestety tam tego nie ma !!! Nie mam już pojęcie gdzie może być ten czujnik!!! Cały czas mam +55 [st]C czy stoję czy jadę zawsze tak samo !!! A temp. wewnętrzna chyba pokazuje dobrze :)

Czyli wiesz już gdzie powinien znajdować się czujnik a teraz musisz szukać przewodów-złączki. Może poprzednik, czujnik wymontował a kabelki gdzieś podwiązał tak, aby nie rzucały się w oczy.

Ostatnio znów zdejmowałem zderzak i znalazlałem u siebie czujnik jest w innym miejscu niż podają na forum, mianowicie pod klaksonem przed chłodnicami

• Upvote 1

• 2 tygodnie później...
Gość slavedriver

A to kolega sprawdzał??

http://nissan4u.com/...l/control_unit/

Jeśli chodzi o zaprezentowany rysunek, to pokazuje on detektor światła słonecznego (do układu automatycznego przyciemniania lusterka) - czujnik nr 4 oraz czujnik temperatury wnętrza pojazdu - czujnik nr 3.

Czujnik temp. zewnętrznej najprawdopodobniej znajduje się poniżej kratki przedniej, po wewnętrznej stronie zderzaka.

Jeśli chodzi o zaprezentowany rysunek, to pokazuje on detektor światła słonecznego (do układu automatycznego przyciemniania lusterka) ...

A jak on detektoruje swiatło słoneczne w zimie???

Przeciez on nie ma żadnej soczewki tylko zwykły plastik. A lusterko wsteczne ma własną soczewkę/oczko.

Gość mirekg9

Jeśli chodzi o zaprezentowany rysunek, to pokazuje on detektor światła słonecznego (do układu automatycznego przyciemniania lusterka)

A w instrukcji fabrycznej - dział 3 str.7, jest napisane całkowicie coś innego.

Gość slavedriver

W takim razie może nie od lusterka, ale jest wyrażnie napisane na schemacie: "Sensor sun". A światło słoneczne, to nie tylko wtedy kiedy słońce nie jest za chmurami, wszytko zależy od jego natężenia. Jest to najprawdopodobniej zwykły fotorezystor.

Edytowane przez slavedriver