simon1049 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Witam serdecznie może tutaj ktoś pomoże posiadam Nissana Primere 2.2 DTI '02. Na moim wyświetlaczu cały czas pokazuje 55[st] temp. outside... domyślam się, że to wada czujnika jednak nie umiem go znaleźć - nie ma go ani w przednim zderzaku ani w tych okolicach. Bardzo proszę o pomoc ponieważ zaczyna mnie to już denerwować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Kolega ma problem taki że zajrzał gdzie trzeba i nie ma tam czujnika...w dodatku twierdzi że nie ma czarnej osłonki z plastiku, która powinna znajduję się nad zamkiem od maski. Czyżby ktoś już tam wkładał ręce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 A to kolega sprawdzał?? http://nissan4u.com/parts/primera/el_p12e/2005_6/type_89/body_electrical/control_unit/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 NIe sprawdzi bo link nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Faktycznie teraz nie działa może jutro. Spróbuję wieczorem zaktualizować Ale warto wpisać sobie stronę do pamieci www.nissan4u.com Linki działają Edytowane 26 Stycznia 2013 przez jwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Mi Nissanie zawsze dobrze odczytuje temperaturę na zewnątrz . Wiem że niektórych autach to różnie bywa ale w P12 jestem pewny że odczyt jest dokładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Tak jak pisałem zakłamania są przy bezpośrednim odczycie po postoju. Jak wyjeżdżam z zamkniętego garażu to też mam temperaturę +22 dopiero na trzecim skrzyżowaniu po kilkunastu minutach pokazuje mi właściwą -9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon1049 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Witam Dziękuję za pomoc ale według tego schematu http://nissan4u.com/parts/primera/el_p12e/2005_6/type_89/body_electrical/control_unit/ niestety nie znalazłem czegoś podobnego ... chyba że muszę rozebrać całą deskę :/ ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 A z drugiej strony też nie ma? Może masz składaka i nie zamontowali tego lub jest gdzieś nie wiadomo gdzie i się nagrzewa. Jutro obejrzę okolice chłodnicy czy tam nie ma jakiegoś czujnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unas Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam.Nie wiem jak w dizlu,ale w benzynie czujnik temperatury zewnetrznej jest przy chlodnicy.Z podanego linku,wychodzi ze jest to czujnik temperatury wewnetrznej(ale moge sie mylic).Z ciekawosci spytam.Czy po kupnnie auta czujnik dzialal,czy padl teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 JWA normalne że jak wyjedziesz z garażu to będziesz miał temperaturę taką jak tam była, a dopiero po jakimś czasie pokażę tą na dworze...ale simon ma cały czas padnięte wskazanie i nie ma czujnika tam gdzie on być powinien Teraz pytanie gdzie go szukać...warto byłoby wiedzieć którędy idą przewody do tego czujnika bo tych również nie ma przed chłodnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon1049 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dzięki wszystkim za wypowiedzi Tak jak wyżej napisał Pilot9314 ... już nie wiem gdzie szukać Komputer pokazuje cały czas 55 [st] bez względu czy jest - 30 czy też + na dworze ! MOŻE JEST JAKIŚ BEZPIECZNIK OD TEGO ?? Wtedy niech sobie czujnik jest gdzie jest ( nie będzie mi potrzebny ) jeśli to np wina bezpiecznika?! Nie znam się dlatego szukam pomocy tutaj. A u elektryka powiedzieli że trzeba by było tu rozebrać poszukać , tam rozebrać poszukać bo też nie wiedzą gdzie co jest!!! Dlatego nie będę ryzykował, że mi porozbierają wszystko nic nie znajdą i jeszcze karzą sobie za to zapłacić !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Są trzy opcje 1 jeśli w tych guzikach na podszybiu w desce nie ma kabelków to trzeba rozebrać deskę (2h montaż/demontaż) i tu szukać przyczyny na pustych wtyczkach wiązki 2 rozebrać maskownice chłodnicy+zderzak i poszukiwać wolnych wtyczek 3 olać i jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 A czy pokazuje koledze temperature wnętrza i czy działa prawidłowo? Bo jeśli działa prawidłowo, to nie ma potrzeby rozbierać wnętrza - bo tobie chyba chodzi jak pisałeś, o temp. zewnętrzną. W Nissanch z reguły czujnik temp. zewnętrznej, jest tak jak na tej fotce http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/83270-czujniki-gdzie-jakie-umiejscowienie-fotki/?do=findComment&comment=855445 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon1049 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Niestety tam tego nie ma !!! Nie mam już pojęcie gdzie może być ten czujnik!!! Cały czas mam +55 [st]C czy stoję czy jadę zawsze tak samo !!! A temp. wewnętrzna chyba pokazuje dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Czyli wiesz już gdzie powinien znajdować się czujnik a teraz musisz szukać przewodów-złączki. Może poprzednik, czujnik wymontował a kabelki gdzieś podwiązał tak, aby nie rzucały się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Wirtualnie już chyba wszystko zdiagnozowaliśmy czas na czyny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Ostatnio znów zdejmowałem zderzak i znalazlałem u siebie czujnik jest w innym miejscu niż podają na forum, mianowicie pod klaksonem przed chłodnicami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 a jakie byly by odczyty gdyby kolega w ogole nie mial czujnika ??? zerowe czy wlasnie takie jak ma ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 a jakie byly by odczyty gdyby kolega w ogole nie mial czujnika ??? zerowe czy wlasnie takie jak ma ?? Może tutaj coś się dowiesz http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/5324-n16-czujnik-temperatury-zewnetrznej/ - jest trochę stron, lecz ja nie mam czasu na czytanie wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon1049 Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Właśnie jakie są odczyty kiedy brak ów czujnika???Jaką temp. pokazuje komputer i czy w ogóle pokazuje ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slavedriver Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 A to kolega sprawdzał?? http://nissan4u.com/...l/control_unit/ Jeśli chodzi o zaprezentowany rysunek, to pokazuje on detektor światła słonecznego (do układu automatycznego przyciemniania lusterka) - czujnik nr 4 oraz czujnik temperatury wnętrza pojazdu - czujnik nr 3. Czujnik temp. zewnętrznej najprawdopodobniej znajduje się poniżej kratki przedniej, po wewnętrznej stronie zderzaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Jeśli chodzi o zaprezentowany rysunek, to pokazuje on detektor światła słonecznego (do układu automatycznego przyciemniania lusterka) ... A jak on detektoruje swiatło słoneczne w zimie??? Przeciez on nie ma żadnej soczewki tylko zwykły plastik. A lusterko wsteczne ma własną soczewkę/oczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Jeśli chodzi o zaprezentowany rysunek, to pokazuje on detektor światła słonecznego (do układu automatycznego przyciemniania lusterka) A w instrukcji fabrycznej - dział 3 str.7, jest napisane całkowicie coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slavedriver Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) W takim razie może nie od lusterka, ale jest wyrażnie napisane na schemacie: "Sensor sun". A światło słoneczne, to nie tylko wtedy kiedy słońce nie jest za chmurami, wszytko zależy od jego natężenia. Jest to najprawdopodobniej zwykły fotorezystor. Edytowane 4 Marca 2013 przez slavedriver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi