simon1049 Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Bynajmniej nigdzie go nie ma ... tylko cały czas zastanawia mnie fakt, że skoro go nie ma to chyba komputer nie powinien pokazywać żadnej temperatury...? a on pokazuje +55 [st] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) W takim razie może nie od lusterka, ale jest wyrażnie napisane na schemacie: "Sensor sun". A światło słoneczne, to nie tylko wtedy kiedy słońce nie jest za chmurami, wszytko zależy od jego natężenia. Jest to najprawdopodobniej zwykły fotorezystor. Czujnik ten, to czujnik naświetlenia wnętrza, związany z układem klimatyzacji (konkretnie, z jej automatycznym trybem pracy). Lusterko posiada czujnik światła wbudowany w lusterko właśnie, taki mały otworek na froncie. Swoją drogą, nie cenię za bardzo tego lusterka elektrochromatycznego w P12. Bardziej odpowiadałoby mi rozwiązanie, stosowane np. w BWM, gdzie czujnik sprawia, iż lusterko ściemnia się wraz z zapadaniem zmierzchu, a nie tylko jak światła samochodu za nami, akurat wycelują w maluteńki czujniczek. U mnie bynajmniej - działa to średnio. Bynajmniej nigdzie go nie ma ... tylko cały czas zastanawia mnie fakt, że skoro go nie ma to chyba komputer nie powinien pokazywać żadnej temperatury...? a on pokazuje +55 [st] Wraz ze wzrostem temperatury, zmienia się opór czujnika. W zależności od tego, w jaki sposób taki czujnik obsługuje wskaźnik temperatury, jego brak będzie sygnalizowany albo skrajnie ujemnym, albo skrajnie dodatnim wskazaniem temperatury przez komputer. Edytowane 27 Maja 2013 przez PawelSalata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unas Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Simon,zanim rozbebeszysz auto,w poszukiwaniu czujnika,ktorego na moje,niewprawne oko nie masz.Rozejrzj sie w okolicy,za szrotem ,ktory ma czesci do nissana.Chlopaki,w cenie czujnika zaloza go od reki.Z ciekawosci ponowie pytanie.Jak kupiles auto,to temperature,pokazywał.Czy od poczatku bylo+55.Tanczycie z tym czujnikiem ,od lutego.Okaze sie zaraz ,ze widzial go ktos w tylnej belce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon1049 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 jak kupiłem to od Simon,zanim rozbebeszysz auto,w poszukiwaniu czujnika,ktorego na moje,niewprawne oko nie masz.Rozejrzj sie w okolicy,za szrotem ,ktory ma czesci do nissana.Chlopaki,w cenie czujnika zaloza go od reki.Z ciekawosci ponowie pytanie.Jak kupiles auto,to temperature,pokazywał.Czy od poczatku bylo+55.Tanczycie z tym czujnikiem ,od lutego.Okaze sie zaraz ,ze widzial go ktos w tylnej belce. Jak kupiłem to już pokazywał +55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unas Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Czyli kupiles juz bez czujnika.Milem w momencie kupna ten sam problem.Podjechalem do sklepu ktory specjalizuje sie w uzywanych czesciach do nissana.Sprzedawca zajrzal pod maske.Szybka diagnoza.Wstawil "nowy" czujnik i wszystko bylo ok.Koszt chyba,bo dokladnie nie pamietam,cos ok.50 pln.A auto bylo napewno walone.Jak naprawiali,to zapomnieli o takim detalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Czyli kupiles juz bez czujnika.Milem w momencie kupna ten sam problem.Podjechalem do sklepu ktory specjalizuje sie w uzywanych czesciach do nissana.Sprzedawca zajrzal pod maske.Szybka diagnoza.Wstawil "nowy" czujnik i wszystko bylo ok.Koszt chyba,bo dokladnie nie pamietam,cos ok.50 pln.A auto bylo napewno walone.Jak naprawiali,to zapomnieli o takim detalu. Szkoda tylko że nie napisałeś w którym miejscu masz lub miałeś ten czujnik. W tym temacie rozchodzi się właściwie o to -- gdzie on jest, gdyż kolega nie może znaleść ani czujnika, ani kostki. Edytowane 19 Czerwca 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unas Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Kolego,pisalem gdzie u mnie jest czujnik,na pierwszej stronie tego tematu.Ale wszyscy zajeci byli schematami .Podalem tez najprostsze rozwiazanie problemu.Ale napisze jeszcze raz,przy chlodnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Sorki, faktycznie pisałeś. Teraz wróciłem do początku tematu i to zauważyłem. Ja również w post #14 dałem link i fotkę gdzie znajduje się lub powinien znajdować się w/w czujnik. Inni koledzy troszkę "namieszali", myląc czujnik zewnętrzny z wewnętrznym oraz sensorami. Z drugiej strony myślę że pytającemu chyba tak odpowiada jeśli od stycznia jeszcze się z tym nie uporał. Simon - proponuję jeszcze raz ściągnąć zderzak /przy okazji będziesz miał możliwość ocenić stan belki pod chłodnicą i przy okazji ją zabezpieczyć/ zdemontować lampy i dokładnie szukać kostki. Nie ma bata-kostka musi być a jeśli nawet ktoś ją uciął, to będą jakieś przewody izolowane w wiązce lub na wiązce. Wiązka z przewodami do czujnika powinna iść od prawej strony - stojąc przed samochodem. Edytowane 19 Czerwca 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon1049 Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 znalazłem wolną kostkę która sobie spoczywa przy prawej lampie patrząc od przodu jest koloru czerwonego nie wiem czy to ona... nie powiem że jakoś bardzo mi to przeszkadza ale chciałbym z tym zrobić... jednak mam bardzo mało czasu na to 2 etaty córka i remont... więc kiedy tylko mam możliwość do coś tam "grzebie" pod maską kostka jest ale skąd mam wiedzieć że to własnie ta:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Też mam w tych okolicach wolną kostkę /raczej koloru brązowego/ ale mam i również czujnik temp. więc u mnie akurat nie będzie to. Co Cię ratuje, to zakupienie na szrocie czujnika z kawałem wiązki aż do wtyczki-złączki i próba jej podłączenia w to gniazdko które posiadasz wolne. Wtedy sprawdzisz czy to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi