Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Woda w bagazniku

Gość Janko57
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

N15? N16?

Jak N16 to najczesciej leci przez niedbale ponownie wklejane przez sprzedawce tylne lampy.

Są dwa wytłumaczenia wody w bagażniku.

1. Ten od którego kupiłeś woza miał CB i kabel przeprowadzony poprzez tylną klapę. Uszczelka jest odkształcona w miejscu przejścia przewodu od CB. Też tak miałem. Patent na naprawę : natłuszczanie uszczelki w tym miejscu. Mi pomogło.

2. Trafione uszczelki - porada - wymiana.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Jest jeszcze jedna opcja bardzo prawdopodobna, a mianowicie mocowanie anteny na dachu a dokładniej chodzi mi o tą gumową podstawę anteny która ma bezpośredni kontakt z dachem- u mnie była w tragicznym stanie(popękana w trzech miejscach) i woda sobie tam wchodziła i leciała do bagażnika(podsufitka w tylnej części cała napita wodą)- samej gumki nie dostałem więc musiałem kupić całą antenę z kablem za ok. 30zł i jest dobrze.

Jest jeszcze jedna opcja bardzo prawdopodobna, a mianowicie mocowanie anteny na dachu a dokładniej chodzi mi o tą gumową podstawę anteny która ma bezpośredni kontakt z dachem- u mnie była w tragicznym stanie(popękana w trzech miejscach) i woda sobie tam wchodziła i leciała do bagażnika(podsufitka w tylnej części cała napita wodą)- samej gumki nie dostałem więc musiałem kupić całą antenę z kablem za ok. 30zł i jest dobrze.

Niestety okazuje się że po wymianie anteny woda znowu odwiedziła mój bagażnik.......... ale mam to w d*pie, jak mnie najdzie to zacznę "śledztwo". Przodem też się leje(przedni dywanik pasażera) przez co walka z zaparowanymi szybami jest uciążliwa ale czekam na wiosnę i zobaczymy.

Edytowane przez franc821

Dywanik pasażera to problem sławnej zielonej spinki. Występuje praktycznie w każdym Nissanie. Koszt naprawy - prawie zerowe tylko trochę pracy trzeba włożyć. Co do tyłu to mi się kiedyś lało przez uszkodzoną lampę. Lampa miała pęknięcie w tej czarnej części która w zasadzie jest na zewnątrz licząc od płynnej uszczelki. Woda wlewała się tamtędy a wylewała miejscami gdzie wchodzą żarówki już do środka.

Zaklejenie dziury rozwiązało problem.

• 4 tygodnie później...

Ja w swojej N15 sedan miałem jeszcze inny powód wody w bagażniku: zamek w kufrze był troszkę za wysoko i nie dociągał dobrze klapy,i podczas jazdy pęd powietrza unosił ją lekutko, ale wystarczająco żeby dostawał się do bagażnika deszcz Trochę zeszło zanim na to wpadliśmy bo powód raczej niespodziewany, ale regulacja zamka pomogła.

• 4 lata później...

Hej! Od niedawna jestem posiadaczem Almery N16 sedan. tutaj moje autko >>post-90490-0-88128600-1492614300_thumb.jpg I mam taki problem... po dzisiejszym wilgotnym dniu zauważyłem w bagażniku wodę. Dodam że auto nigdy nie miało CB. Czy ktoś jeszcze miał podobny problem, to jakaś stała przypadłość sedanów almery? Czytając powyższe posty mam rozumieć że uszczelka do wymiany czy szukać przyczyny gdzieś w lampach? Z góry dzięki za info, Pozdrawiam!

Zszedłem jeszcze do auta pooglądać sytuację. Widzę że nieszczeność jest przy mocowaniu lampy do keroserii. Woda wlewa się przez otwór, czym to uszczelnić sylikon?

Sylikonu nie radze bo jest żrący, lepiej kup uszczelniacz do nadwozi, tzw mastyke, sprzedawana jest w tubach jak sylikon, ja płaciłem 17zł za novola lub klej do szyb. Najlepiej wymontuj lampę, wyczyść stary klej i wklej na nowo. Do odklejania lampy radze użyć suszarki, stary klej po podgrzaniu staje się plastyczny.

Wyciek mam spod czarnego bolca w otworze dokładnie z tego miejsca (zaznaczyłem czerwoną strzałką) Ten bolec to jest mocowanie zderzaka? Bo widzę że od lampy on nie jest. Jak radzicie, jak to uszczelnić?

post-90490-0-57130800-1492694740_thumb.jpg

Edytowane przez pawel_zal

To jest ta mala listewka pod tylna lampa. Zdemontuj ja i dorob gumowe podkladki np ze starej detki. Powinno byc ok. Jesli polamiesz mocowania to przyklej na uszczelniacz.