michaell Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Jakie macie opinie na ten temat . Dla mnie osobiście rozmieszczenie na środku kokpitu liczników jest rzeczą normalną ze względu na to że uczyłem się jeździć Toyotą Yaris a po zdanym prawo jazdy przesiadłem się do Primery. Moi rodzice kiedy jeździli P12 bardzo nie lubili tej innowacji wręcz narzekali że liczniki są słabo widoczne w słonecznym dniu a jaka jest wasza opinia ? Wada czy zaleta ? Edytowane 25 Stycznia 2013 przez michaell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kcroot Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Dla mnie bomba szkoda że już takich nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Licznik cyfrowy - nie, analogowy - tak. Umiejscowienie na środku deski zbyt bardzo moim zdanie rozprasza i dekoncentruje podczas jazdy - trzeba patrzeć na bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 ja mam analoga to mnie urzekło btw jak wracalem nia po kupnie w nocy w ajkiejs chwili jak skonczyly sie latarnie w miescie i wjechalem w obszar miedzy polami myslalem ze licznik mi zgasl mowie kurde wtf co jest nic nei widze dopiero po 1s skumalem ze licznika nie mam na wprost :] dlatego tak ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlad69 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 ja mam analoga to mnie urzekło btw jak wracalem nia po kupnie w nocy w ajkiejs chwili jak skonczyly sie latarnie w miescie i wjechalem w obszar miedzy polami myslalem ze licznik mi zgasl mowie kurde wtf co jest nic nei widze dopiero po 1s skumalem ze licznika nie mam na wprost :] dlatego tak ciemno przeciez obie wersje sa analogowe... cyfrowy jest przykladowo w sceniku. ja nie lubie zegarow na srodku bo identyfikacja informacji trwa u mnie duzo dluzej niz w tradycyjnym umiejscowieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Ja osobiście nie odbieram tego w kategorii wada/zaleta. Wsiadając do niej spojrzałem na zegary i pomyślałem, fajnie wygląda i na tym skończyło się moje rozważanie na ich temat. Z czasem przyszło samozadowolenie gdy moja próżność była permanentnie łechtana przez wsiadających pasażerów do mojego auta. UUUUU ale super oooooo i kamera jest!! Nikt jadąc nie patrzy na zegary permanentnie gdziekolwiek one by były. (lusterko wsteczne to już dopiero ewenement wada/zaleta - a prawe lusterko przecież to absurd dlaczego nie ma wyświetlacza przede mną co jest z prawej strony wada/zaleta) Powtarzam się ale gdzieś wyczytałem, że centralne zegary wpływają na bezpieczeństwo - kierowca zmuszony oderwać wzrok z przed siebie ukradkiem zerka na pobocze i dostrzega wcześniej zagrożenie bo jego układ wzrokowy nie jest uśpiony. Zmieniająca się ogniskowa powoduje u kierowcy poszerzenie pola widzenia. Skoro ktoś sobie wymyslił, że ma być bezpieczniej to ja tej wersji się trzymam i TAK TO JEST ZALETA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Tak ale przecież po lifcie zegary się wyświetlają a po zgaszeniu silnika nie widać zegarów a wiec nie są to standardowe analogowe . Lepiej widoczne są liczniki w P12 przed liftem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 dokładnie dla tego napisałem ze mam analogowe a po lifcie sprawiaja wrazenie cyfrowych , pozatym przed liftem zegary sa delikatnie skierowane w strone kierujacego pojazdem tak wiec bardzo dobrze je widac , a po lifcie sprawia to wrazenie ze zegary sa centalnie na wprost jak by dla osoby siedzacej na srodkowym miejscu tylnej kanapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zegary po lifcie są centralnie proste. Kwestia widoczności to kwestia ustawienia oświetlenia zegarów. Automatycznie się ściemniają po włączeniu się świateł, wystarczy je doświetlić jest na to kilka sposobów istniejących w ustawieniach menu. W lato nie zdarzyło mi się żebym ich nie widział gdybym nie chciał. Wciskam Setting trzymam i jus świecą jak psu... :nissan2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlad69 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Nikt jadąc nie patrzy na zegary permanentnie gdziekolwiek one by były. (lusterko wsteczne to już dopiero ewenement wada/zaleta - a prawe lusterko przecież to absurd dlaczego nie ma wyświetlacza przede mną co jest z prawej strony wada/zaleta) Powtarzam się ale gdzieś wyczytałem, że centralne zegary wpływają na bezpieczeństwo - kierowca zmuszony oderwać wzrok z przed siebie ukradkiem zerka na pobocze i dostrzega wcześniej zagrożenie bo jego układ wzrokowy nie jest uśpiony. Zmieniająca się ogniskowa powoduje u kierowcy poszerzenie pola widzenia. Skoro ktoś sobie wymyslił, że ma być bezpieczniej to ja tej wersji się trzymam i TAK TO JEST ZALETA w moim przypadku majac zegary na wprost ulamek sekundy zerkam i wszystko wiem.w przypadku primery zerkam,musze odnalezc predkosciomierz bo w pierwszej chwili wzrok pada na obrotomierz.-zajmuje to naprawde duzo czasu w porownaniu do zwyklego ukladu.nigdy jakos nie zerkam na pobocze ale ja juz stary jestem i pewnie niereformowalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 ty jeszcze siedzisz z prawej strony hehe a predkosciomierz masz tez chyba z lewej jak my , pierwszy masz obrotomierz mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlad69 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 ty jeszcze siedzisz z prawej strony hehe a predkosciomierz masz tez chyba z lewej jak my , pierwszy masz obrotomierz mam racje? no wlasnie nie.az zerknalem po twoich slowach jaki jest rozklad i pierwszy od prawej jest predkosciomierz..czemu wiec zerkam najpierw na obrotomierz-nie mam pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 musisz kupic wersje EU i bedzie ok :] albo poprostu licznik od naszej i tyle:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Albo kamerę z wyświetlaczem na przedniej szybie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Dla mnie rozwiązanie super, oczywiście wymagało przyzwyczajenia ale IMHO super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Wada o tyle, że jak kobieta siedzi z boku to krzyczy żeby zwolnić Troszkę za mała widoczność przez te zegary no i oczywiście niemożność powieszenie Wunderbauma na lusterku, bo to skutkuje już całkowitym zakryciem szyby. Niemniej jednak ja się przyzwyczaiłem do ich umiejscowienia i nic mnie nie dekoncentruje, osobiście nie widzę też różnicy czasowej między spojrzeć w dół a w prawo. Natomiast jeśli chodzi o opinie ludzi którzy wsiadają do p12 to każdy jest "podniecony" umiejscowieniem zegarów.Tak na marginesie kto jest taki cięty na kolege preston81,że mu wszędzie reputacje na minusie sadzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Ktoś łazi po forum i minusy wstawia na ślepo chyba. Na N16 też ludzie podostawali za nic. Co do zegarów, to samo ich umiejscowienie nie jest dla mnie problemem. Jeździłem trochę Twingo i w jakimś stopniu posiadałem już ten nawyk. Po prostu po kilkudziesięciu kilometrach się przyzwyczajamy do tego i po sprawie. Natomiast dla mnie osobiście, tematem o który się bałem że będzie nie do przejścia, była cała środkowa konsola z wyświetlaczem. Ale tak samo, kilka dni pojeździłem P12, po czym wsiadłem do starej Hondy Accord, którą zawoziłem do ojca i - pierwsza myśl, to "co za kretyn wstawia zegary za kierownicą i czemu nie ma ekranu po środku" Jechałem tą Hondą ponad 400 km i nie mogłem się na szybko znów przyzwyczaić do zegarów tam, gdzie są one w większości aut. P12 ma swój styl, więc nie ma co o tym dyskutować. Skoro ją tak zaprojektowali, skoro uzyskała homologację - to dyskutowanie o tym, czy to bezpieczne, czy to wada czy zaleta jest bez większego sensu. 99% aut z tego segmentu, ma zegary "po bożemu" - wybór jest potężny. Więc po co rugać jedną, biedną Primerę za to że pokazała coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1czmarek Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 PawełSalata, nie zwróciłem na to uwagi przy jednym ze swoich postów (pomyślałem może ktoś moją uwagę uznał za bezzasadną w kwestii zmiany kamerki) , ale masz rację minusiki się pojawiają bez sensu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Tak na marginesie też miałem Twingo Paweł , a przez ręcę przepuściłem już ponad 60 modeli aut i nigdy nie miałem problemu z tym gdzie leżą zegary są na dole to spojrzę na dół, są na środku spojrzę na środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi