Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

silnik 1.9dci

lary82
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam jestem ze ślaska Zory.

kupilem nisana p12 1'9dci 200tys przebiegu z 2004 hatchback 120km niebity, ktorym przejechlem 100km i przy wymianie uszczelki z miski olejowej okazlo sie ze mam czesci w niej pierscien dystansu sie rozlecial wal luzny niewiem na ile to jest powazne sprzedawca sie nie poczuwa do reklamacji ani do zwrotu towaru.

ktos spotkal z podobna awaria?

Edytowane przez lary82

Masz 14dniową rejkomię na wady ukryte lub chyba jeszcze większą. Musisz poszukać na stronach rzecznika praw konsumenta i reklamuj. Lub jeśli będzie się opierał skieruj sprawę na tor cywilny. Tak czy siak nie masz auta a możesz odzyskać kasę i kupić p11 lub inny samochód niż p12

http://www.uokik.gov.pl/faq_sprzedaz_konsumencka.php?pytanie=575#faq575

• Upvote 2

Dla kogo?

Kopiłeś wadliwy towar mimo zapewnień o sprawności.

Papuga wie co robić a teraz sprzedający ma zmartwienie.

hmm sie okaze sprzedajacy zaproponowal naprawe, ale ja sie na nia nie moge zgodzic juz raz zostalem oszukany. jego propozycja to naprawa na jego koszt a ja mam zaplacic za czesci, rzeczoznawca ktory badal samochod stwierdzil ze widzac taki przebieg powinienem byc swiadom ze auto moze sie posypac hmmm.

• Upvote 1

Tak ale nie po 100km. A w zasadzie jeśli naprawia to dlaczego ty masz płacić za części?Wiedział o niedomaganiach auta tylko nie wiedział kiedy one wystąpią. Kiedyś z kolegą jak kupiliśmy Pathfindera, auto pracowało kilka godzin i po dokonaniu transakcji auto przejechało do granicy miasta i padło. Sprzedający był mocno zdziwiony ale my dużo bardziej choć spodziewaliśmy się awarii ale nie po kliku godzinach.

To nie są uszkodzenia na gwizdek.

sie okaze co wywalczy adwokt auto bylo kupione 31go grudnia 2012 czekamy na odpowiedz sprzedajacego. mnie bardziej teraz unteresuje jak naprawic silnik. sprawy prawne zostawie adwokatowi hmm ile jeszcze poczekac bo auto jest mi potrzebene a nie stac mnie na kupno nastepnego. moze naprawa tego silnika nie jest taka droga. gdzie szukac silnikow do mojego samochodu albo czesci mam z tym klopot szukajac w google

Jeśli decydujesz się na p12 to naprawiaj to co masz. Bo jak naprawisz to ju wiesz co masz. Uzupełnij dane o Sobie skąd jesteś i jaki masz motor to czytającym będzie łatwiej Ci pomóc.

Jeśli przebieg 200kkm jest oryginalny to niedługo będzie Cie czekał rozrząd ok1000pln (co 120000km) pewnie i sprzęgło ale to ocenia po rozebraniu silnika 1500-3000pln, Dodaj do tego turbinę 1000pln. Regularna regeneracja zawieszenia - kwestia stylu jazdy od 50pln łącznik stabilizatora do 300pln wahacz. Zrób dokładną diagnostykę zawieszenia, górny wahacz (to czasem diagności omijają) plus tylna belka i łączniki stabilizatora z tyłu. Jeśli auto jest sprowadzone to od razu jak będzie na warsztacie zrób dodatkowe masowanie silnika i blachy. Seryjne się urywa na naszych drogach. A koszt niewielki. A upierdliwość kolosalna.

Mimo wszystko polecam raz na 2/3 tankowanie pełny zbiornik super paliwa plus przelecenie 100/200km ze stałą prędkością ok 120km/h w celu przedmuchania komina. Chyba, ze mieszkasz po za dużą aglomeracja i Twoje przeloty dzienne są kilku dziesięciokilometrowe.

Tankowanie najtańszego paliwa spowoduje zapchanie EGR i różne problemy z warkotem motoru. Ale da się jeździć.

P12 to jest auto, które nie da o sobie zapomnieć i nie pozwala na fuszerki. Musi być wszystko uczciwie zrobione. Inaczej kończy się to reklamacjami i powrotem do warsztatu w celu zrobienia tak jak powinno być zrobione od razu.

Ale jest komfortowe i przyjemne w podróży, nawet oszczędne. Trzeba je polubić z jego wadami.

Wymieniaj olej co 10/15 tys na pełen syntetyk 5w/30-40 plus filtr oleju, powietrza. Ten motor musi mieć czym oddychać.

Filtr paliwa co 60000km

Filtr kabinowy przed jesienią lub co 2 lata - potem będą parowały szyby i będzie smród w kabinie lub niewydajna klima - a jest kiepska przy +30 na postoju (wymiana 10 min na parkingu pod blokiem)

Edytowane przez jwa

nie strasz go , po 1 wstaw do mechanika tylko nie do oszusta jakich pelno :) i niech ci powie co go boli pozniej napisz co i jak to sie cos doradzi bo gdybac mozesz do konca swiata btw ile dales za ta padake?

za ta padeke (samochód marzen) dałem 14 tys. nikogo nie straszylem probuje sie dogadac ale z jego strony na razie milczenie oferuje mu albo 5 tys na naprawe samochod byl w autoryzowanym warsztacie tam wykryto moja usterke i potem sie zaczeło

Na 2004 r 200 tyś to nie dużo prawdopodobnie więcej ma

Tutaj mamy do czynienia z wadami ukrytymi możesz to reklamować bo kupiłeś samochód nieuszkodzony a to jest różnica między uszkodzonnym .

w sumie staralbym sie na twoim miejscu odstapic od umowy na podstawie nie zgodnosci towaru z opisem i tyle bo nie bylo mowione/ napisane ze uszkodzony prawda>? i to wystarczyc powinno .... z 2 strony jak by ci naprawil i pokryl calkowity koszt to jeszcze ok , zadne polowki bo niby czemu?

Na 2004 r 200 tyś to nie dużo prawdopodobnie więcej ma

Tutaj mamy do czynienia z wadami ukrytymi możesz to reklamować bo kupiłeś samochód nieuszkodzony a to jest różnica między uszkodzonnym .

mój jest z 2005 i mam 195000. Wg mnie przebieg jest akceptowalny a jeżdżę sporo jak na prywatny pojazd.

z cena tego rozrzadu to chyba przesadziles no chyba ze wymiana na oryginal w salonie nissana...

Ja polecam dobry zestaw naprawczy a nie za 150pln bo to ma jeździć dla mnie. jak pisałem wcześniej mój egzemplarz półśrodków nie toleruje.

http://allegro.pl/rozrzad-pompa-nissan-primera-p12-1-9-dci-120km-i2948521876.html

Oczywiście ze względu na teren zamieszkania możesz urwać parę stówek oraz na częściach kolejne kilkaset. Podałem orientacyjne kwoty i lepiej zaoszczędzić niż żeby zabrakło.

• 1 miesiąc temu...

W lutym kupiłem P12 kombi, na drugi dzień po przeglądnięciu zdjęć zauważyłem, że cofnięto licznik (na zdjęciu była książka serwisowa z wpisem km przy przeglądzie) po rozmowie ze sprzedawcą doszliśmy do porozumienia i gość oddał 1500,00 PLN na ewentualne naprawy. Nie chciałem oddać samochodu bo mi się bardzo spodobał. Pojechałem do serwisu Nissana i zrobiłem całkowity przegląd mechaniczny i elektryczny, dostałem wydruki z pozycjami jakie muszę wykonać aby samochód był całkowicie sprawny. Remonty wykonałem w dobrym serwisie na częściach zamiennych łącznie z wymianą kompletnego rozrządu. Za naprawę serwis Nissana wyliczył koszt robocizny z częściami na 3500,  a serwis w którym robiłem naprawę kosztował mnie 1800,00, zaoszczędziłem 1700,00 PLN sprzedający oddał mi 1500,00 PLN więc cały remont kosztował mnie 200,00 PLN. Jestem zadowolony z auta.

Powodzenia i oby jak najdłuższego samozadowolenia z p12

ja cały czas jestem zadowolony z P12. Ty też pewnie będziesz jak go popędzisz.

jwa ja bardzo szanuje twoja wiedze ale filtr paliwa co 60 km wymieniac to nie przesadzaj))))

Ja mam 2.2 dci 275 tys. co 10 tys. 5w30 ELF olej filtr oleju co 20 tys. filtr paliwa i powietrza...