Gość Bartek88 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Witam, jestem całkiem nowy wiec wypada się przywitac Problem jaki wystapił w moim nissanie jest troszkę inny niż przedstawiane na tym forum. Mianowicie silnik rano lub po dłuższym postoju zaczyna dziwnie postukiwać lecz tylko wtedy gdy "ciągnie" i podchodzi do około 2 tyś obrotów, w miejscu na jałowym pracuje cicho i równo nawet gdy dochodzi do 3 tyś obrotów. Gdy silnik się już nagrzeje stukanie zanika całkowicie lub jest słyszalne bardzo słabo(bardzo możliwe ze jestem przeczulony bo w focusie posypały mi się panewki). Zastanawiałem się czy to może smok jest przytkany, albo wtrysk i słabo podaje ale wtedy chyba by cały czas słabo podawał i stukał prawda? może to panewka? nie wiem, dopiero co go kupiłem ma 112tys raczej w przebieg nie ma co wierzyć i dlatego nie wiem co o tym wszystkim myśleć, więc jeśli ktoś miał takie "przygody" to bardzo bym dziękował gdyby sie podzielił doświadczeniami pozdrawiam ps: rocznik 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 1 podgięta dolna belka sanek i stuka poduszka podczas ruszania lub przyspieszania - trzeba odgiąć (łom, lub skuteczniej zdjąć i parę młotów) 2 dwumasa 3 pojedź na szarpaki bo http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/88074-stukanie-z-lewej-strony/ podobne objawy i ewentualne przyczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek88 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedzi ale nie wiem czy belka cichła by, w momencie nagrzania silnika? I tak jak pisałem stuka tylko na niedogrzanym silniku ewentualnie przy wysokich obrotach, przed chwilą wróciłem samochodem i było ładnie tylko przy 4tyś obr. takie znikome, nie wiem czy jestem przewrażliwiony czy co, ugadałem się z mechanikiem na osłuchanie silnika napisze jak się dowiem czegoś więcej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek9108 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Popychacze, szklanki też mogą być... U mnie w poprzednim właśnie to było męczarnią... Zimą najbardziej słyszalne. ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek88 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Witam imiennika własnie wróciłem od mechanika powiedział ze na pewno to nie są panewki i niech nie świruje:) w silniku nic nie stuka tylko ze był ciepły. Wczoraj tez z nim rozmawiałem i poruszaliśmy temat popychacz, jak najbardziej może być coś zasyfione i przywieszać popychacz, to wszystko jest do zbadania, będę widział jak się temat rozwija a raczej stukot . Jeszcze raz dziękuje wszystkim za sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Jeśli tylko na zimnym to stawiam na dwumasę - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek88 Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Witam wszystkich , tak się składa że mój tata pracuje w ZOZ-ie (zakład opieki zdrowotnej) jak wszyscy wiedzą większość karetek transportowych w naszej służbie zdrowia przynajmniej Rzeszów i okolice to renówki kangoo czyli silniki takie jak my mamy w naszych nissankach tylko inna pojemność, i na kolumnie mechanicy którzy robią przy tych silnikach stwierdzili z dużą dozą prawdopodobieństwa ze jest to napinacz paska klinowego stukający w ogranicznik lub też popychacz(Bartek9108 ukłony:) ) jade do niego po niedzieli i on zbada temat dokładniej, podzielę się z wami dokładniejszymi informacjami bo widzę że "stuki" są dość popularne w primerkach 1.9 a napewno każde doświadczenie się przyda.. Pozdrawiam, i zdrowia waszym autkom życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Sęk w tym, ze p12 1,9 jest tak wadliwa z przodu, że to co nie występuje gdzie indziej tutaj jest normą plus reszta z większą częstotliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek88 Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Czyli chcesz dać do zrozumienia ze jest to najbardziej awaryjna jednostka montowana w nissanach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Raczej wadliwy model i w moim przypadku zawieszenie jest najbardziej wadliwe. Dlatego przestali produkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyager1956 Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Opis ze silnik stuka zimny to nic nie daje , trzeba kolego opisac ten stuk czy jest gluchy czy metaliczny wtedy mozna wstepnie cos powiedziec ale zanim sie temat wrzuci to warto otworzyc maske i ten stuk zlokalizowac , proponuje ogledziny wizualne i uzycie stetoskopu lekarskiego, moze sie okazac ,ze to nie silnik a uklad napedowy, no to czekam na dokladniejszy opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kindly Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 I jak Kolego Bartek88 rozwiązałeś problem ?? chyba ma podobne objawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyager1956 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Rok minal i chyba opchnal samochod , dokladny opis tego stukania to wazna rzecz, prawdopodobnie hydrauliczne szklaniki na naworach przepuszczaly na uszczelniaczach i na zimnym silniku to slychac, normalna rzecz z powodu zuzycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi