Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

stukanie w silniku 1.9 dci

Gość Bartek88
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartek88

Witam, jestem całkiem nowy wiec wypada się przywitac :)

Problem jaki wystapił w moim nissanie jest troszkę inny niż przedstawiane na tym forum. Mianowicie silnik rano lub po dłuższym postoju zaczyna dziwnie postukiwać lecz tylko wtedy gdy "ciągnie" i podchodzi do około 2 tyś obrotów, w miejscu na jałowym pracuje cicho i równo nawet gdy dochodzi do 3 tyś obrotów. Gdy silnik się już nagrzeje stukanie zanika całkowicie lub jest słyszalne bardzo słabo(bardzo możliwe ze jestem przeczulony bo w focusie posypały mi się panewki). Zastanawiałem się czy to może smok jest przytkany, albo wtrysk i słabo podaje ale wtedy chyba by cały czas słabo podawał i stukał prawda? może to panewka? nie wiem, dopiero co go kupiłem ma 112tys raczej w przebieg nie ma co wierzyć i dlatego nie wiem co o tym wszystkim myśleć, więc jeśli ktoś miał takie "przygody" to bardzo bym dziękował gdyby sie podzielił doświadczeniami :) pozdrawiam

ps: rocznik 2004 :)

1 podgięta dolna belka sanek i stuka poduszka podczas ruszania lub przyspieszania - trzeba odgiąć (łom, lub skuteczniej zdjąć i parę młotów)

2 dwumasa

3 pojedź na szarpaki bo http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/88074-stukanie-z-lewej-strony/ podobne objawy i ewentualne przyczyny

Gość Bartek88

Dzięki za odpowiedzi ale nie wiem czy belka cichła by, w momencie nagrzania silnika? I tak jak pisałem stuka tylko na niedogrzanym silniku ewentualnie przy wysokich obrotach, przed chwilą wróciłem samochodem i było ładnie tylko przy 4tyś obr. takie znikome, nie wiem czy jestem przewrażliwiony czy co, ugadałem się z mechanikiem na osłuchanie silnika napisze jak się dowiem czegoś więcej :D pozdrawiam

Gość Bartek88

Witam imiennika :) własnie wróciłem od mechanika powiedział ze na pewno to nie są panewki i niech nie świruje:) w silniku nic nie stuka tylko ze był ciepły. Wczoraj tez z nim rozmawiałem i poruszaliśmy temat popychacz, jak najbardziej może być coś zasyfione i przywieszać popychacz, to wszystko jest do zbadania, będę widział jak się temat rozwija a raczej stukot :). Jeszcze raz dziękuje wszystkim za sugestie. Pozdrawiam :)

Gość Bartek88

Witam wszystkich :), tak się składa że mój tata pracuje w ZOZ-ie (zakład opieki zdrowotnej) jak wszyscy wiedzą większość karetek transportowych w naszej służbie zdrowia przynajmniej Rzeszów i okolice to renówki kangoo czyli silniki takie jak my mamy w naszych nissankach tylko inna pojemność, i na kolumnie mechanicy którzy robią przy tych silnikach stwierdzili z dużą dozą prawdopodobieństwa ze jest to napinacz paska klinowego stukający w ogranicznik lub też popychacz(Bartek9108 ukłony:) ) :D jade do niego po niedzieli i on zbada temat dokładniej, podzielę się z wami dokładniejszymi informacjami bo widzę że "stuki" są dość popularne w primerkach 1.9 a napewno każde doświadczenie się przyda.. Pozdrawiam, i zdrowia waszym autkom życzę :)

Sęk w tym, ze p12 1,9 jest tak wadliwa z przodu, że to co nie występuje gdzie indziej tutaj jest normą plus reszta z większą częstotliwością.

Raczej wadliwy model i w moim przypadku zawieszenie jest najbardziej wadliwe.

Dlatego przestali produkować

Opis ze silnik stuka zimny to nic nie daje , trzeba kolego opisac ten stuk czy jest gluchy czy metaliczny wtedy mozna wstepnie cos powiedziec ale zanim sie temat wrzuci to warto otworzyc maske i ten stuk zlokalizowac , proponuje ogledziny wizualne i uzycie stetoskopu lekarskiego, moze sie okazac ,ze to nie silnik a uklad napedowy, no to czekam na dokladniejszy opis

• 1 rok później...

Rok minal i chyba opchnal samochod , dokladny opis tego stukania to wazna rzecz, prawdopodobnie hydrauliczne szklaniki na naworach przepuszczaly na uszczelniaczach i na zimnym silniku to slychac, normalna rzecz z powodu zuzycia