Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera 2.2 Di - jaki olej zalać?

Gość bartek9108
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartek9108

Panowie...

tak jak w temacie. Jaki olej lejecie do 2.2Di? Powiem szczerze że kupiłem Almere i dostałem Mobila 10W-40... 4 miesiące później stwierdzam że to jest jakiś badziew a nie olej... Na co się przerzucić? Czym zalewacie? Jakie klasy lepkości szukać? Oraz jakich olei unikać? Myślałem o Motulu albo Valvoline ale w ogóle nie wiem jaki dobrać. Może ktoś stosował?

Alma raczej żwawo używana i z planami modów, tak więc szukam czegoś dobrego do zalania.

Proszę o pomoc. Mile widziane linki i opinie ;)

Edytowane przez bartek9108

Nie wiem z jakiego masz źródła, i po czym(4miesiące- dobre:)) tak sądzisz że badziew-po kolorze:-). Ja w Almie 2.2di jeździłem na Mobilu i nic takiego nie stwierdziłem przez 45k/km, i używam M. odkąd mam bryki. Zawsze ful syntek. Ale jak masz jakieś swoje ale, to może Texaco-produkowany i rozlewany tylko i wyłącznie w ich rafineri.

Edytowane przez NEO NFS

Gość bartek9108

Stwierdzam to po tym, że kupiłem auto które było zalane Valvolinem i z terminem wymiany (poprzednia właścicielka zrobiła na nim 3-4k przez rok). Olej ładnie czyścił silnik była wyraźna tzw. smoła. Zalałem Mobila nie dość że wyraźnie głośniej pracuje to po 7k nie widać żeby zbyt spełniał zadania czyszczące. Może to moje przewrażliwienie, do Mobila nic nie mam bo śmigałem na takim w Suzuki, ale tu wg. mnie się nie sprawdza. Poza tym patrząc obecnie Mobil to już nie ta sama marka co kiedyś. Niestety...

Edytowane przez bartek9108

Raczej przewrażliwienie, ale nikt nie bedzie kłócił się z Twoimi odczuciami. Tak więc próbuj Texaco lub wróć do poprzedniego V.

Ja zrobiłem 100 kkm na Mobil 5W50 i nie mam podstaw twierdzić, ze coś nie tak było z tym olejem :)

wszystko to sa subiektywne odczucia, temat rzeka, który nigdy się nie zakończy ;).... poruszany wielokrotnie....

od 100tyś,leję do Ali mobil 5w50 i wymieniam co 15tyś. i nie narzekam.Wcześniejsze auta,lałem 10w40,w tym też Motula i też było OK

Edytowane przez Jacek

• 4 tygodnie później...

. Zalałem Mobila nie dość że wyraźnie głośniej pracuje

Miałem to samo,po zalaniu Valvoline 10w40 klekotanie po uruchomieniu silnika ucichło.

Edytowane przez gaten

• 3 lata później...

cześć, może trochę odgrzewam kotleta, ale jaki olej jest zalecany przez producenta?

Gość mirekg9

Dla diesla      API CF-4 *1 *2, ACEA B-1-98, B3-98  --- dane w/g instrukcji.

Moje Tino od nowości jeździ na ELF 5/30 a czasami 5/40. i ma 274 tyś i oleju nie bierze-ale i nie przybywa.  :)

Wymiana co 10 tyś.