Gość bartek9108 Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Panowie... tak jak w temacie. Jaki olej lejecie do 2.2Di? Powiem szczerze że kupiłem Almere i dostałem Mobila 10W-40... 4 miesiące później stwierdzam że to jest jakiś badziew a nie olej... Na co się przerzucić? Czym zalewacie? Jakie klasy lepkości szukać? Oraz jakich olei unikać? Myślałem o Motulu albo Valvoline ale w ogóle nie wiem jaki dobrać. Może ktoś stosował? Alma raczej żwawo używana i z planami modów, tak więc szukam czegoś dobrego do zalania. Proszę o pomoc. Mile widziane linki i opinie Edytowane 13 Lutego 2013 przez bartek9108 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO NFS Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Nie wiem z jakiego masz źródła, i po czym(4miesiące- dobre:)) tak sądzisz że badziew-po kolorze:-). Ja w Almie 2.2di jeździłem na Mobilu i nic takiego nie stwierdziłem przez 45k/km, i używam M. odkąd mam bryki. Zawsze ful syntek. Ale jak masz jakieś swoje ale, to może Texaco-produkowany i rozlewany tylko i wyłącznie w ich rafineri. Edytowane 13 Lutego 2013 przez NEO NFS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek9108 Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Stwierdzam to po tym, że kupiłem auto które było zalane Valvolinem i z terminem wymiany (poprzednia właścicielka zrobiła na nim 3-4k przez rok). Olej ładnie czyścił silnik była wyraźna tzw. smoła. Zalałem Mobila nie dość że wyraźnie głośniej pracuje to po 7k nie widać żeby zbyt spełniał zadania czyszczące. Może to moje przewrażliwienie, do Mobila nic nie mam bo śmigałem na takim w Suzuki, ale tu wg. mnie się nie sprawdza. Poza tym patrząc obecnie Mobil to już nie ta sama marka co kiedyś. Niestety... Edytowane 13 Lutego 2013 przez bartek9108 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO NFS Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Raczej przewrażliwienie, ale nikt nie bedzie kłócił się z Twoimi odczuciami. Tak więc próbuj Texaco lub wróć do poprzedniego V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Ja zrobiłem 100 kkm na Mobil 5W50 i nie mam podstaw twierdzić, ze coś nie tak było z tym olejem wszystko to sa subiektywne odczucia, temat rzeka, który nigdy się nie zakończy .... poruszany wielokrotnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek9108 Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 A właśnie. Jak to jest z 5w w 2.2Di? podobno nie zalecany? czy to tylko mit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Mitologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 mit, ja zalewam Mobil 5w40 HC synth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voseba Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 shell helix diesel 10w40, wymiana co 10tys:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechalm Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 lalem orlen platinum 10w40, jakies prawie 5 tysiecy temu wlalem shell helix 5w40 i wszyystko ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) od 100tyś,leję do Ali mobil 5w50 i wymieniam co 15tyś. i nie narzekam.Wcześniejsze auta,lałem 10w40,w tym też Motula i też było OK Edytowane 17 Lutego 2013 przez Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidelus Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 valvoline maxlife 10w40 i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matus Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Jeździłem i jeżdżę na Mobilu 5w50 i nie narzekam , zawsze było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Lej jakieś 5W-40 będzie najzdrowiej dla turbo i silnika, żeby Ci czasem nie wpadło do głowy X-W30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) . Zalałem Mobila nie dość że wyraźnie głośniej pracuje Miałem to samo,po zalaniu Valvoline 10w40 klekotanie po uruchomieniu silnika ucichło. Edytowane 21 Marca 2013 przez gaten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DOMAN-CT Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 cześć, może trochę odgrzewam kotleta, ale jaki olej jest zalecany przez producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Dla diesla API CF-4 *1 *2, ACEA B-1-98, B3-98 --- dane w/g instrukcji. Moje Tino od nowości jeździ na ELF 5/30 a czasami 5/40. i ma 274 tyś i oleju nie bierze-ale i nie przybywa. Wymiana co 10 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi