Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

żarnik

Mateuszz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie żarnik czy palnik?

Żarówka z żarnikiem wolframowym - klasyczna żarówka zasilana napięciem 12-14V

Palnik - lampa wyładowcza - wyładowanie łuku elektrycznego w gazie (np Xenon) napięcie zasilania 80-100V, napięcie potrzebne do zapalenia łuku ok 3kV

Janusz_lublin, jak ktoś pyta o żarnik, to zazwyczaj można się domyśleć, że chodzi o xenon :D inaczej by zapytał o żarówkę :D

Witam ja wymieniałem i znalazłem na allegro D2R PHILIPS po 60 zł za 1 szt. Bardzo kiepsko się wymienia do prawej jest jakiś tam dostęp a do lewej jest kiepski trzeba się pomęczyć chyba że ktoś ma malutkie rączki :rolleyes2:

To ja życzę szczęścia w znalezieniu żarnika w lampie wyładowczej....

Żarnik jak sama nazwa wskazuje to jest coś co się żarzy.

To ja życzę szczęścia w znalezieniu żarnika w lampie wyładowczej....

Żarnik jak sama nazwa wskazuje to jest coś co się żarzy.

masz rację, ale to akurat w tym przypadku szczegół, bo nie każdy musi znać terminologię :D

Mateuszz czy miałem ciężki dzień? Nie, nie miałem, ale bardzo nie lubię jak ktoś idzie po najmniejszej linii oporu czyli czeka na gotowe, aż mu się na tacy poda, a sam nie raczy nawet poszukać informacji, które są na wyciągnięcie ręki.

W reflektorach bi-ksenonowych światła mijania i drogowe wykorzystują jedno źródło światła - lampę wyładowczą. W reflektorach bi-ksenonowych światła mijania i drogowe wykorzystują jedno źródło światła, którym jest lampa wyładowcza (ksenonowa). W reflektorach bi-ksenonowych światła mijania i drogowe wykorzystują jedno źródło światła - lampę wyładowczą. W reflektorach bi-ksenonowych światła mijania i drogowe wykorzystują jedno źródło światła, którym jest lampa wyładowcza (ksenonowa).

W reflektorach bi-ksenonowych światła mijania i drogowe wykorzystują jedno źródło światła - lampę wyładowczą. W reflektorach bi-ksenonowych światła mijania i drogowe wykorzystują jedno źródło światła, którym jest lampa wyładowcza (ksenonowa). Zmiana świateł z drogowych na mijania odbywa się automatycznie za pomocą przesłony umieszczonej na drodze strumienia świetlnego i odcinającej nadmiar wiązki. Zależnie od wykonania mogą to być reflektory z soczewką lub z odbłyśnikiem parabolicznym. Takie lampy bardzo dobrze i równomiernie oświetlają drogę, a barwa ich światła jest zbliżona do światła dziennego. [1]

[1] http://www.motofakty...-bi-xenony.html

Zmiana świateł z drogowych na mijania odbywa się automatycznie za pomocą przesłony umieszczonej na drodze strumienia świetlnego i odcinającej nadmiar wiązki. Zależnie od wykonania mogą to być reflektory z soczewką lub z odbłyśnikiem parabolicznym. Takie lampy bardzo dobrze i równomiernie oświetlają drogę, a barwa ich światła jest zbliżona do światła dziennego.

Edytowane przez Janusz_lublin

Kolego ale na jakie gotowe? ja tylko zapytałem czy ktoś wymienił żarówkę - xenon i jakie koszta. okazało się że mam jakiś problem z przetwornicą bo żarówke zmieniłem na prawą lampe i działa i jestem w czarnej d.... bo serwis mi powiedział ze 3500 gdyz to zespolone z reflektorem jest i nie wiem co robić? Forum jest po to żeby pomóc. Nie ukrywam ze 3,5 tys to dla mnie bardzo duzo

w serwisie ciężko twierdza że to jest kompletne z lampą :((((

Witam ja wymieniałem i znalazłem na allegro D2R PHILIPS po 60 zł za 1 szt. Bardzo kiepsko się wymienia do prawej jest jakiś tam dostęp a do lewej jest kiepski trzeba się pomęczyć chyba że ktoś ma malutkie rączki :rolleyes2:

wymiana to pół biedy z jednej odkrecasz filtr powietrza a z drugiej akumlator i dojście ok

w serwisie ciężko twierdza że to jest kompletne z lampą :((((

a co za problem wymienić samą przetwornice niekoniecznie w serwisie :D

• 3 tygodnie później...

Przetwornica była lekko zawilgocona więc suszarką ją potraktowałem ok 5 min i odpaliła dodatkowo przy montażu dodałem uszczelniacza (silikon ) i zamontowałem