Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Olej do dwusuwów 2T i inne dodatki poprawiające smarność ON

Fans

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że nie znalazłem takiego tematu, zakładam.

Jestem ciekawy czy używacie lub stosujecie takie oleje i dolewacie je do swoich nissanów przy tankowaniu?

Na wielu forach doczytałem, że bardzo dużo osób praktykuje takie rzeczy.

Doczytałem, że dolewają tego nagminnie taxiarze, a nawet niektóre ASO, choć oficjalnie nikt się do tego nie przyzna.

Ogólnie rzecz biorąc chodzi o to, że ten olej ma lepsze właściwości smarowne, podobno rozpuszcza i spala nagar na wtryskach oraz silnik chodzi ciszej.

Podobno najlepszymi są Liqui Moly 1052, Ravenol Skuter 2T, Elf Moto 2 HP Eco 2T.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Pytasz o tego rodzaju działania w Mazdach czy Nissanach ? Bo jeżeli chodzi o Mazdę, to raczej nikt Ci tu nie odpowie ;).

Pytasz o tego rodzaju działania w Mazdach czy Nissanach ? Bo jeżeli chodzi o Mazdę, to raczej nikt Ci tu nie odpowie ;).

Mazda jest wystawiona na sprzedaż. Do mazdy nie będę nic takiego dolewał, pytam o X-traila i ogólnie o nissany, bo na takowego niedługo się przesiadam.

Gość mirekg9

Do X-traila proponuję Ci dwa razy w roku Liqui Moly 2666. Np. przed wakacjami i przy pierwszych mrozach. Ja to stosuje i nie bawię się w żadne inne oleje dolewane do ropki, ani żadnej benzyny.

Te pompy są zbyt czułe i delikatne, ale jak napisałem.....ja tak stosuję.

Oleje 2T pompie nie zaszkodzą, bardziej jej mogą zaszkodzić dolewki benzyny, denaturatu czy innych specjałów na polepszanie paliwa.

Gość Mateusz_P11_144

Starej pompie benzyna nie zaszkodzi,bo jest jej za mało w stosunku do ON. DENATURAT TO MORDERSTWO!!!!! :thumbsdown:

Owszem ja także dolewam oleju do ON i to w stosunku 60:1.5 czyli ful bak i 1.5 L oleju ale ja dolewam głównie shell helix bo taki mam z pracy ;)

Głownie chodzi o smarowanie pompy paliwa i w naszych :nissan2: CD20T o suwak w nastawniku bo przy oleju w paliwie lepiej się "rusza" i nie zacina,a nawet można go tym olejem uratować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...