Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12 diesel - stożek ?

Gość marioborek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marioborek

Czy ktoś próbował zastosować filtr stożkowy w dieslu ? powinno to pomóc w łatwiejszym dotlenienu silnika , poza tym daje to przyjemny pomruk na wyższych obrotach .... robiłem to w benzynie ale nigdy w dieslu i to jeszcze turbo .. Co Wy na to ? jakie są wasze opinie , a może ktoś już to robił i podzieli się swoją wiedzą ...

Pozdrawiam

Edytowane przez marioborek

Wymieniaj filtr co 10-15 tys lub raz na rok i dla silnika to będzie zdecydowanie leprze.

Podkręć motor zrób lżejszy wydech wstaw kute tłoki to i stożek się przyda ;)

nie warto inwestowac w +20-30km za kwote ok 1200 zł choc ja o inwestycjach to nie powinienem sie wypowiadac:D

jak chcesz stożek to mam coś dla Ciebie.

Stożek K&N + dolot. Będzie pasował do Twojego samochodu. Sprzedam okazyjnie

Ja dostałem to ustrojstwo w prezencie, lecz nie montowałem tego za stary już na takie coś jestem.

Gość marioborek

Wydaje mi się że stożek to prosta rzecz w primerze to chyba tylko jakaś przejściówka i zamiast kwadratowej puszki filtr za jakieś 50 zł i będzie silnik zasysał powietrze na okrągło , jest o tyle daleko od silnika że nie trzeba za bardzo izolować od ciepła . Carlos217 dzięki za ofertę ale jak będę robił to wole sam sobie wszystko podobierać.Ciekawi mnie tylko czy nie będzie żadnych ubocznych efektów , jakieś wywalanie błędu , powietrza za wiele itp. tak jak to jest z EGR dobrze było zaślepić ale podobno błąd wywala. Preston81 za taką kasę to boksa na chamowni wsawiają ... 4 lata temu.. i 40km przybywa , filtr to raczej 0.5 km ale za to ładnie brzmi , no i silnik ma powietrza do oporu.

Życzę powodzenia w pracy, Pamiętaj aby dobrać odpowiednią długość oraz średnicę rury doprowadzającej powietrze ze stożka, w innym przypadku, błędy komputera masz murowane na dzień dobry. Co do konkretnych wymiarów to służę pomocą.

nie warto inwestowac w +20-30km za kwote ok 1200 zł choc ja o inwestycjach to nie powinienem sie wypowiadac:D

Oj i to kolega nawet nie wie jak bardzo sie myli, że warto i to bardzo warto - zapraszam na jazdę próbną ;)

30KM i 50 nm

Wydaje mi się że stożek to prosta rzecz w primerze to chyba tylko jakaś przejściówka i zamiast kwadratowej puszki filtr za jakieś 50 zł i będzie silnik zasysał powietrze na okrągło , jest o tyle daleko od silnika że nie trzeba za bardzo izolować od ciepła .

No i tutaj skucha. Jest tak goraco w kabinie silnika, że nie możesz dotknąć czegokolwiek. masz przewody do chłodnicy, które taż grzeją się masz ciepłe powietrze z chłodnicy wiejące na komorę silnika. Musiałbyś założyc puszkę która zasysa powietrze z zewnątrz a nie z komory silnika.

Preston81 za taką kasę to boksa na chamowni wsawiają ... 4 lata temu.. i 40km przybywa

nie to dzisiejsze ceny, 40km to chyba szczyt jak masz dobry silnik zeby wykulac z tego 1,9 dci a i na to bym nie liczyl trzeba bylo kupic bene w ogole inne auto moze odrazu z wieksza moca po kija kombinowac ?? i stozek do diesla to chyba bez obrazy z działu wiejski tuning - zero różnicy a co do powietrza ze standardowym filtrem zapewniam cie ze silnik ma dosyc , oczywiscie to tylko moje zdanie

btw jwa to ile masz koni 160??

no to 30km + koszt ok 1000 zł lub wiecej ...opinie raczej mieszane na temat boxow chipów itp nie miałem nie wiem nie powiem kolega ma i zadowolony byl pierwsze 3 miechy pozniej mial jakies problemy z silnikiem - golf 5

Ja popylam już ponad 4 lata i ponad 100000km i na motor złego słowa nie powiem. Naprawdę wbrew ogólnym opiniom 1,9 (mój po modyfikacji)to naprawde bardzo udany i sprawny, żwawy silnik. Nie mam założonego boxa bo to nie to samo co zmiana oprogramowania. Jak już wiele razy pisałem. Na chamowni przez kilka godzin testowali moje auto na różnych prędkościach dostosowując prędkość, ilość, jakość przedtrysku, zatrysku, podtrysku, wytrysku. Tylko prędkość maksymalna nie uległa zmianie. Wg ich zegara na scianie auto popylało 203 przed i 207 po modyfikacjach. Ale za to uległ potwornemu poprawieniu czas zbierania się do czegokolwiek od jakiegokolwiek momentu. To na prawdę jest warte swoich pieniędzy. Każdego następnego diesla na pewno będę siał wirusem.

Edytowane przez jwa

ostatnio czytałem trochę o zaworze blowoff do silnika 1.9 dci. Zastanawia mnie takie rozwiązanie, Czy to coś da w praktyce oprócz psss??

ale ty jestes męczybuła po co ci to jak kulasz drezyne 80/h ?? :) to moje pytanko

bedzie pss i nic wiecej o ile w ogole bedzie cos slychac

jeśli kosztuje powyżej 1000pl to lepiej zaczipuj

a jesli poniżej 100pln to

bedzie pss i nic wiecej o ile w ogole bedzie cos slychac

koszt ok 300 zł w dieslu kupa smiechu jak lubisz pss to proponuje komunikacje miejska co przystanek slychac jak kierowca pompuje hamulce lub tez zamyka drzwi slychac pssss :)

albo gwizdek w rure wydechowa za 50 zł z allegro

koszt ok 300 zł w dieslu kupa smiechu jak lubisz pss to proponuje komunikacje miejska co przystanek slychac jak kierowca pompuje hamulce lub tez zamyka drzwi slychac pssss :)

albo gwizdek w rure wydechowa za 50 zł z allegro

Pamiętam takie czasy jak wszyscy jeździli fiaciszami 125, a elita jeździła polonezami, zakładało sie wtedy gwizdek od czajnika na rurę wydechową. To masz na myśli???