Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

fabryczne radio a mp3

Carlos217
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jedną z rzeczy która mnie drażni w P12, jest mianowicie brak możliwości odtwarzania w fabrycznym radioodbiorniku plików zapisanych w formacie mp3. Jeżdżę dość dużo, dlatego trochę mnie zaczyna już irytować ciągłe wachlowanie płytami. Przeglądając to forum natrafiłem na temat, iż istniej możliwość zamontowania w miejsce złącza zmieniarki - emulatora z tego co pamiętam xcarlink.

Moje pytanko jest następujące czy ktoś już to robił? I oczywiście czy to działało?

No i ostatnie pytanko na dziś: Gdzie montowana jest fabryczna zmieniarka w WP12. Chodzi mi oczywiście o umiejscowienie jej w samochodzie.

skoro czytałeś to wszystko było już tam napisane :)

ad 1 ktos to juz robił

ad 2 działało i nie działało

ad 3 w kombi z tyłu w schowku

zadaj sobie lepiej pytanie odnosnie jakosci

skoro czytałeś to wszystko było już tam napisane :)

ad 1 ktos to juz robił

ad 2 działało i nie działało

ad 3 w kombi z tyłu w schowku

zadaj sobie lepiej pytanie odnośnie jakości

co rozumiesz poprzesz działało i nie działało?

co do schowka to lecę to sprawdzić, czy przewody mam w tym miejscu wyprowadzone może prościej mi będzie kupić zmieniarkę i zamontować

No i ostatnie pytanko, jak z jakością odtwarzanego dźwięku. Nigdy nie używałem takiego czegoś więc nie wiem

tzn ze kolega zakladal i dzialalo , ja kupilem i u mnie nie zagrało w ogole jej nei widzial jako zmieniarki, klucz to dobrac wlasciwy model xcar linka moje radio to cy-100 zaden sprzedawca w pl nie potrafil mi zapewnic ze bedzie wspolgral z tym radiem , nie dawno z ciekawosci napisalem do xcarlinka samego w sobie i podali mi odpowiedni model tak ze jesli taki bym znalazl to by zagral lecz to co proponuja nasi sprzedawcy moze za ktoryms razem sie trafi ...a np zmieniarka szła bez problemu kabel do niejmialem podpiety juz do radia ale krotki schowany pod deska odpalal rozne typy zmieniarek bez problemu a xcarlinka ani nie widzial ani nie slyszal:]

co do jakosci ...

montowalem to w salonie car audio tam od razu probowali mi wybic to z glowy mowili ze w tej cenie mam juz lepszy odtwarzacz cd/mp3

jednak nie chcialem pozbywac sie sterowania w kierownicy i radia ktore mi wystarczalo raczej chcialem poszerzyc wahlarz jego wlasciwosci nie udalo sie co do jakosci powiedziano mi ze jakosc mp3 z radia zewnetrznego w poronwaniu do emulatora jakim jest xcar link jest jak niebo a Ziemia na kozysc zewnetrznego radia ktore ma w sobie jakis procesor - xcar link nie ma ma emulowac zmieniarke i odpalac mp3 bez zadnej obrobki dzwieku cz dodatkowego eq mimo wszystko lapie ustawienia ogolne ale jej dzialanie bardziej przypomina transmiter idacy przez zlacze zmieniarki niz cd/mp3 ktory i tak zawsze bedzie gorszy od audio jakosc baaardzo zblizona do transmitera fm wartego od 10-50 zł ....

zabierajac sie za temat 2x wzialbym dobre radio z osobnym sterowaniem do kierownicy badz szukal rozwiazania by takie sterowanie przerzucic na istniejacego juz pilota w kierownicy, w innych autach to mozliwe ale jakos 2 lata temu w nissanie tego rozwiazania nie bylo co sie wydazylo przez 2 lata nie wiem raczej nic bo nissan nie ewoluuje co widac po mapach do p12 :]

warto sie tez zastanowic nad jakims radiem 2 din z dotykiem jesli chce sie juz miec cos extra albo cos od siebie lapek w bagolu + skrzetnie ukryty kabel do monitora w podsufitce zestaw klawa + track ball po wifi i rzadzisz:) + przetwornica w bagolu w kombi da sie to wszystko bardzo dobrze rozlokowac juz mialem takie cos w planach ale u mnie to dluzsza historia

co do xcarlinka w GB sa lepsze - nowsze urzadzenia emulatory niz u nas maja nawet BT i inne bajery tu a zaplacisz 300 zł za mozna powiedziec czytnik kart z emulatorem urzadzenia ... wart naprawde max 50 zł do tego za jedyne 200 zł dostaniesz modul bt ktory powinien byc juz w komplecie.... czyli wychodzi cio 500 zł a za to juz masz konkretne radyjko z bt super prockiem dzwiekowym i nie musisz czarowac i bawic sie w glupoty

Edytowane przez preston81

no to ja już nie wiem. Raczej mi się nie chcę i nie będzie chciało bebeszyć konsoli w aucie, aby sprawdzić jaki mam radioodbiornik i czy na pewno jest to Cy-100. W sumie nie chcę się pozbywać tego radyjka a wstawiać coś dodatkowego raczej odpada, dwa radia w aucie to burżujstwo, a inaczej zapytam jaką zmieniarkę mi polecisz aby działała?

nie trzeba nic rozbebeszac wystarczy uzyc wzroku i odczytac model z panelu przedniego.....

nie wypowiem sie co do zmieniarek najlepiej zalozyc temat w dziale car audio, jestem malo kompetentna osoba by cokolwiek polecac ze zmieniarek nie mam wiedzy w tym temacie jednak uzyskasz najlepsza jakosc tylko jak nie masz wyprowadzonej wiazki moze byc ciezko ja wyprowadzac by np trzymac ja w bagolu w schowku , chyba ze masz juz kable wyprowadzone i w tym wypadku bedziesz wlasnie musial rozgrzebac konsole :] tak czy owak

odczytać model z panelu przedniego. No proste, widocznie mam nie fabrycznego Nissana nie ma tam nic a nic napisane, albo ja ślepy jestem

Moje audio wygląda identycznie co to:

http://forum.nissanklub.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=6520

Gość Janekzet

Ja zamontowałem sobie xcarlinka i jestem bardzo zadowolony. Zresztą we wcześniejszych tematach już sporo o tym było. Zamontowałem także subwoofer - jest on w P 12 niezbędny. Oczywiście wszystko robiłem sam.

Pozdrawiam

Gość Janekzet

Suba zrobiłem sobie sam-znajduje sie w bagażniku. Oryginalny sub w P 12 jest montowany pod siedzeniem pasażera . Głośnik jest zamontowany poziomo co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ja pod siedzeniem pasażera położyłem wzmacniacz 4-kanałowy, 2 kanały w mostku do suba a dwa do wykorzystania na głośniki frontowe ( w przyszłości ). Suba zrobiłem na zestawie STX-a 17SW+MB. Jest to mała obudowa , ale naprawdę świetnie brzmi. Oczywiście jest to sub do słuchania muzyki wewnatrz auta, a nie zakłócania otoczenia. P12 ma żle fabrycznie zamontowane głośniki wysokotonowe - nie są one skierowane do srodka auta, a takie głośniki mają wybitnie kierunkowe charakterystyki i żeby było możliwie słychać należy wysokie tony ustawić na max.

Carlos217 - nie wiem o jakie zdjęcia ci chodzi, jeżeli chcesz zobaczyć montaż xcarlinka to na forum był ten temat dokładnie przedstawiony - sam z niego korzystałem. Jeżeli masz auto po lifcie to xcarlink powinien pasować. Ale żeby być pewnym trzeba sprawdzić model radia.

Pozdrawiam

chodziło mi o fotkę Twojego radia oczywiście.

Jeszcze jedno pytanie w tym temacie:

Przeglądając inny temat o xcarlinku widziałem na fotce, iż w p12 fabrycznie w radio wpięty był kabel do zmieniarki, mimo, iż auto nie posiadało takowego w wyposażeniu. I tu pytanie gdzie ten kabel ma swój drugi koniec????

Gość Janekzet

Carlos217 - trudno stwierdzic gdzie jest drugi koniec kabla, ale nie ma to znaczenia ponieważ musisz z radia wyjąć wtyczkę od zmieniarki i włożyć wtyczkę od xcarlinka.

Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie w tym temacie:

Przeglądając inny temat o xcarlinku widziałem na fotce, iż w p12 fabrycznie w radio wpięty był kabel do zmieniarki, mimo, iż auto nie posiadało takowego w wyposażeniu. I tu pytanie gdzie ten kabel ma swój drugi koniec????

Chyba juz najwyższa pora rozebrac środkową konsolę. Po tych postach powinieneś dojżeć do demontażu jej - choćby z samej ciekawości.

Edytowane przez jwa

po tych postach to powinien dojzec i wpisac w okienko szukaj to co go interesuje jak juz tu wpominali jest instrukcja krok po kroku co odkrecic i zdjac w dodatku fotki sa z modelu po lifcie czyli dokladnie taki sam jak ma carlos tylko czy koledze sie chce? chyba woli gotowe rozwiazania bez wysiłku :D

No i tu nie masz racji. Po co bebeszyć konsolę aby podłączyć xcarlinka, skoro wpięty jest tam kabel, który jak wiadomo zawsze ma dwa końce. Łatwiej jest się wpiąć pod ten drugi koniec.

Ha to chyba jeszcze nie rozbierałeś swojego środka ;) To gdzie jest ten drugi koniec kabelka??

Ha to chyba jeszcze nie rozbierałeś swojego środka ;) To gdzie jest ten drugi koniec kabelka??

Pierwsze śliwki robaczywki

Pierwsze koty za płoty

Strach ma wielkie oczy

;)

Edytowane przez jwa

kabel zazwyczaj ma wejscie i wyjscie to nie przedluzka usb ... w dodatku musisz jeszcze podpiac zasilanie itp z tego co pamietam tak ze maly demontaz cie czeka

Gość Janekzet

Carlos217 - podejrzewam , że gniazdo na koncu kabla zmieniarki jest trochę inne niż w radiu - tak przynajmniej wynika ze schematu elektrycznego. Ponadto xcarlinka musisz mieć pod ręką, a kabel od niego nie jest za długi. Ja xcarlinka mam w schowku pod radiem za unoszoną klapką - najlepsze miejsce.

Najtrudniej rozebrać konsolę pierwszy raz. Ja robiłem to już z 10 razy , więc teraz zajmuje mi to parę minut. Jak wyjmiesz radio to przy okazji zrób sobie wyjście na suba - bo nawet w oryginale sterowanie suba jest z kabli głośnikowych.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

jednak po głębszej analizie tematu postanowiłem nie montować emulatora zmieniarki. Teraz pytanie z innej beczki. Czy ktoś montował w radiu gniazdo lineout?