vomega Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Witam. Mam problem z tylnim napędem .W zeszłymroku działał ale tej zimy już nie.Palą się kontrolki auto,przy uślizgu zapala się 4wd,po przełączeniu na lock też się zapala kontrolka lock.Zmienilem olej w tylnym moście i przejrzałem styki złącza.Wszystko ok. Komputer nie pokazuje błędów. Na lodzie po wyłączeniu ESP przód kręci(dwa koła) a tył nic.Zaobserwowałem,że nie kręci się wał przenoszący napęd do tylnego mostu- czy jest to normalne? dlaczego nie kręci się tył?Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Szukaj przyczyny mechanicznej w skrzyni biegów. Napęd na kardana jest przekazywany cały czas a załączenie tylnego napędu następuje w tylnym moście. Jeśli haldex (w moście) działa prawidłowo to na kontrolkach i w kompie błędów pokazywać nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netoperek Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Tak jak napisał Bartezm - napęd jest przekazywany na wał cały czas. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zdemontowana przekładnia (po co?), albo uszkodzenie mechaniczne skrzyni lub przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vomega Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Przekłdnia jest na miejscu. Jak miałem go na podnośniku i kręciłem walem to tylne koła powoli się obracały.Więc myślę że tył ok. ale brak obrotów wału to może przez uszkodzoną skrzynię rozdzięlczą.Czy ma ktoś może przekrojowy rysunek tej skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 http://nissan4u.com/parts/x_trail/el_t30/2006_5/type_18/power_train/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Ale ten wał ci się nie kręci podczas jazdy czy ty może podczas postoju ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loofer Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 podczas jazdy powinien sie i tak krecic bo tylne kola wprawiaja go w ruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) podczas jazdy powinien sie i tak krecic bo tylne kola wprawiaja go w ruch Nie do końca bo sprzęgło jest rozłączone w tylnym dyfrze ( lekkie tarcie może być ,że na podnośniku kręci kołami ) ale podczas jazdy wał powinien się kręcić od skrzyni biegów. Natomiast pytałem kolegę, bo może na postoju sie dziwił ,że wał nie kręci. Lepiej wypytać. Edytowane 17 Marca 2013 przez chudson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Musisz wyjąć przekładnie kątową - pewnie się skończyła. Opony na przodzie i tyle masz takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vomega Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Opony wszystkie takie same.Dziwne ,że nie zauważyłem kiedy się skończyła ta przekładnia.Czy te przekładnie są przy wszystkich skrzyniach 2.2 takie same? Czym się kierować przy zakupie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Może jeździłeś na lock po czarnym lub olej gdzieś wyleciał. Przy zakupie sprawdzaj luz między wyjściem na wał a walkiem od skrzyni. Minimalny zawsze będzie, ale już taki 0,5cm to za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi