Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czujnik parkowania

Gość Artur 1970
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Artur 1970

WITAM

Posiada x-traila z 2005r i chcę zainstalowac oryginalną centralkę czujników cofania . Gdzie w oryginale jest zamontowana będę wdzięczny za pomoc

A były orginalne czujniki ? Nie zauważyłem nigdzie takiej informacji w seriwsówce ?

W salonach często montują uniwersalne i udają ,że to oryginał jest

Gość Artur 1970

A były orginalne czujniki ? Nie zauważyłem nigdzie takiej informacji w seriwsówce ?

W salonach często montują uniwersalne i udają ,że to oryginał jest

Były montowane w oryginale .

• 3 tygodnie później...

Znacznie lepsza jest stacja 2 din z kamerką. Polecam to rozwiazanie. Jedyny problem to ciągnięcie kabla sygnałowego do klapy bagażnika. Są tanie kamerki wbudowane w ramke tablicy/.

są też kamerki z przesyłem sygnału radiowo i nie trzeba ciągnać kabla do klapy. Szukasz jedynie stałego plusa w klapie ( dochodzi do silnika wycieraczek )  a sygnał idzie falami. 

Orginalne czujniki pewnie byly bo ja posiadam zderzak z orginalnymi otworami w ktore wmontowalem nieorginalne czujniki i jest OK. Pare razy sie przydaly. Jesli chodzi o kamerke to koszta sa jednak duzo wieksze i chyba trzeba dbac o czystość tejże, kolejna sprawa to czy takie kamerki w ramce mają mozliwosc regulacji, bo przeca kazde auto jest inne.

Mają możliwość regulacji i faktycznie bardzo się brudzą i trzeba czyścić aby coś było widać. 

Zanim zamontowałeś czujniki to jakie zaślepki były w oryginalnych dziurach do ich montażu ?  

Ja mam zderzak z demobilu z autka co widocznie mialo orginalne czujniki wiec zaslepek nie bylo. Maly problem byl z tym, ze moje czujniki maja minimalnie mniejszą średnicę i sie troszke ruszaly, ale troszkę kleju i juz jes OK.

Ja mam zderzak z demobilu z autka co widocznie mialo orginalne czujniki wiec zaslepek nie bylo. Maly problem byl z tym, ze moje czujniki maja minimalnie mniejszą średnicę i sie troszke ruszaly, ale troszkę kleju i juz jes OK.

A z kąd wiesz ,że ten zderzak jest po oryginalnych czujnikach a nie uniwersalnych ? 

A tak mi sie wydaje poniewaz otwory sa wykonane niezwykle dokładnie, tak pod wzgledem rozmieszczenia jak i wykonania krawedzi. Otwory nie są wycięte, widac, że to krawedz z wtryskarki poza tym posiadają nacięcia centrujace, nie do wykonania ręcznie. No i krawedzie są pomalowane (wiem zderzak mógł być pomalowany ale raczej nie bo żona przestawiła palący się koksownik i po sladach widać brak dodatkowej warstwy lakieru).

w T31 montaż tylnich uniwersalnyc czujników zają mi około 1 godziny , cała robota - banał tylko trochę narzędzi jest potrzebnych - reszta banał , koszt samych czujników z wyświetlaczem to około 100 zł.

• 1 miesiąc temu...

Koledzy a może ktoś odpowie mam w swoim czujnik cofania dźwiękowy i raz działał raz nie a teraz wogóle nic nie słychać co mogło się stać????

Witam,

ja kupiłem czujniki uniwersalne http://allegro.pl/czujnik-cofania-parkowania-8x-czujniki-lcd-kolor-i3266147393.html

wyświetlacz mam zamontowany przy wewnętrznym lusterku wstecznym, kabel pociągnąłem w górnej wewnętrznej uszczelce która łączy się z podsufitką, a centralkę zamontowałem pod podłogą bagażnika na pasie tylnym. zasilenie mam podpięte pod żarówkę światła cofania. Całość ,montażu zajęła mi 1 godzinę, a koszt to tak jak kolega powyżej pisał, wyszedł mi około 100zł, a zadowolenie z zabawy przy aucie gwarantowane :) W zestawie była otwornica i instrukcja monażu. 

W tym temacie mam tylko jedną uwagę, mianowicie ja mam wersję auta z automatyczną skrzynią i jak przekładam bieg z P na D, to dźwignia przechodzi przez wsteczny, co daje zasilanie na światła wsteczne i czujnik w tym momencie robi małe piii. W manualnych skrzyniach oczywiście tego problemu nie będzie. Z poczatku trochę mnie to drażniło, ale już się przyzwyczaiłem:) 

• 1 rok później...

Jeśli myślisz o centralce uniwersalnych, to tam gdzie sobie zamarzysz :)

w T31 montaż tylnich uniwersalnyc czujników zają mi około 1 godziny , cała robota - banał tylko trochę narzędzi jest potrzebnych - reszta banał , koszt samych czujników z wyświetlaczem to około 100 zł.

Z tego wnoszę, że nie trzeba zdejmować tylnego zderzaka ? Proszę o potwierdzenie.

Jeśli myślisz o centralce uniwersalnych, to tam gdzie sobie zamarzysz :)

Z tego wnoszę, że nie trzeba zdejmować tylnego zderzaka ? Proszę o potwierdzenie.

Miałem na myśli sterownik orginalnie montowany.

Z tego co znalazłem na forum to powinien być w bagażniku pod plastikami z lewej strony.

tak, tam powinien być, idz po kablu o zderzaka....mam wrażenie, że to już było

Edytowane przez karibox1