Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

silniki w P12 - rodzaje i żywotność

Gość alilee
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie chciałbym upewnić sie u zródła, czy P12 miała również montowany silnik 2,2 produkcji japońskiej z bezposrednim wtryskiem i łancuchem rozrządu (stosowany też w almerze Tino), oprócz tego francuskiego 2,2 z laguny na pasku z common railem? jak wychodzi usterkowośc tego motoru? mam nadzieje że jego panewki nie trapią??

Były. Ja mam taki silnik listwa DENSO wtryski tak samo i rozrząd na łańcuchu rocznik 2002. od 04.2003 bodajże weszły 139KM 2.2 dCi ale czy to jeszcze były japońskie to dokładnie nie wiem wydaję mi się że tak bo te od laguny miały chyba 150 KM i nie trafiały one pod maskę p12... A dlaczego ma sobie darować p12 ?

Bo z ladnej miski sie nie naje, P12 jest ladna, przyjemna ale droga w utrzymaniu i bardzo usterkowa , wystarczy poczytac posty na tym forum

Panowie - P dwunastka z pewnoscia idealem niezawodnosci nie jest ale w porownaniu do moich znajomych, ktorzy mieli o wiele wieksze problemy z Passatami, Golfami czy Vectarmi (aby byla jasnosc byly to samochody kupowane w salonach wiec bezwypadkowe) Primerka naprawde prezentuje sie niezle. Mialem juz pare Nissanow i nigdy samochod nie zawiodl mnie w trasie, owszem zdarzaly sie problemy - u mnie np. z masa tylnych lamp czy cewkami ale zawsze Primerka dowiozla mnie co celu. A tak z ciekawosci to tak krytykowane za usterkowosc Fiaty (konkretnie Brava i Stilo) z moich doswiadczen okazywaly sie o wiele bardziej bezawaryjne niz Primera czy tez wspomniane samochody niemieckie. Nie bede sie juz rozpisywal o przejsciach mojego kolegi z Toyota Avensis. Tak wiec chyba nie ma reguly, byc moze wiele zalezy od danego egzemplarza i sposobu eksploatacji. Fakt, ze P12 to juz nie ta jakosc co P 10 i P 11 ale moim zdaniem nie mozna mowic ze P12 to samochod o ponadprzecietnej usterkowosci.

Być może nie jest w p12 ponadprzeciętna usterkowość. Ale częstotliwość i powtarzalność usterek staje się upierdliwa i uciążliwa dla kieszeni.

Co do p12

.... nie ma cudów! Każdy samochud psuje sie! POWTARZAM KAŻDY! Badz to Mercedes, badz to fiat.... tylko koszty napraw sa inne  :dribble: 

Tak i Nissan ma swoje mocne strony tak i slabe, obaj silniki 2.2 diesla sa Japonskie i nic nie ma wspólnego z Laguna, moze tylko ze  CR jest jednakowe i to wszystko.

Nissan daje rady!)

Pierwszy dobry silnik dCi to jest 2,0 150 km który jest obecnie w Lagunie III . Ten 1,9 dci jest wadliwy ale jak się dba o auto to posłuży ci ;)

Pierwszy dobry silnik dCi to jest 2,0 150 km który jest obecnie w Lagunie III . Ten 1,9 dci jest wadliwy ale jak się dba o auto to posłuży ci ;)

I tutaj popieram przedmówcę. Niewiedzieć czemu mój motor jest OK :dribble:

Ja nie narzekam na swoją P12 1.8 benzyna z gazem.

Jak ktoś kupi zajechane autko to nawet z bmw,audi czy mercedesem będą problemy.

A ja nie narzekam na Diesla... I tak możemy polemizować do przyszłego roku ;]