Gość pellee Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Witam ,moje pytanie odnosi się wtyczki zaznaczonej na dodanych zdjęciach , nie mam jej pod nic podpietej a kiedys znajomy mowił mi czy przez to ze nie mam to podłączone nie odczuwam spadku mocy? Czy lepiej zeby to było podpięte ? nieiwem nawet pod co.. czy może tak zostac? drażni mnie to i chciałbym poznac wasze zdanie, czy auto wtedy miało by lepszą moc? nie wiem nawet od czego ta wtyczka jest.Czy zostawic to tak jak jest i sie nie przejmowac? Z góry dzięki za odp Almera(2004) 1,5 dci 82km k9k Edytowane 19 Marca 2013 przez pellee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Wydaje mi się że to jest od przepływomierza i to powinno być podpięte bo masz przekłamane wartości mieszanki paliwowej, ale niech się wypowie ktos z almery czy to na pewno od przepływki. Ale wg mnie na 80 % . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceniakenzo Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 przepływomierz kolego, tylko niech któryś kolega co ma almere zerknie gdzie to ma podpięte, i sobie podepnij tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 @Ceniakenzo tak poza tematem. Nizły ten "mechanik" który powiedział żeby odłączyc bo auto nie zamula <lol2> "znajomy mowił mi czy przez to nie odczuwam spadku mocy" Usmiałem się do bólu :dribble: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Almera(2004) 1,5 dci 82km k9k nie chcę Cię martwić kolego ale data produkcji auta to sierpień 2003 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pellee Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 no wiem wiem 2003 po dekodowaniu win zawsze wyswietla 2003, ale w dowodzie mam 2004 tak juz bylo i tak mowie przewaznie a co do tego przeplywomierza to czy ktos wie gdzie mam to podpiąc? i np jak teraz mam to nie podpięte to jakie są skutki tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Skutki są takie, że komputer nie do końca wie ile powietrza dostaje silnik i może źle dobierać mieszankę - auto wtedy dużo pali i ma mało mocy. Większość samochodów w ogóle nie jedzie jak to jest odpięte, to i tak masz nieźle ;-) najprawdopodobniej wtyczka gdzieś tam sobie wisi, poszukaj dokładnie, może być potrzeba zajrzenia od spodu pod silnik. Edytowane 19 Marca 2013 przez nrb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pellee Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 ok ok tylko do czego ten przepływomierz ma byc podpięty,możliwe ze nie mam wogole tego przewodu spruboje go zlokalizowac jak będe na kanale od spodu silnika bo takto nic nie widac,mam nadzieje ze go znajde bo jak nie to nie wiem do czego to podpiąc nawet,a jerzdze już tak 2 lata ale fakt mocy te auto ma za mało cos da sie odczuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceniakenzo Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 @Ceniakenzo tak poza tematem. Nizły ten "mechanik" który powiedział żeby odłączyc bo auto nie zamula <lol2> "znajomy mowił mi czy przez to nie odczuwam spadku mocy" Usmiałem się do bólu :dribble: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pellee Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 z tym zamulaniem i mechanikiem chodzilo o to ze pytal raz bo widzial ze mam to odpięte czy nie odczowam spadku mocy przez to ze nie mam tego podpietego,bo ja juz tak jerzdze 2 lata bez podpietego wczesniej nie zastanawialem sie nad tym i nie zwracałem uwagi na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 z tym zamulaniem i mechanikiem chodzilo o to ze pytal raz bo widzial ze mam to odpięte czy nie odczowam spadku mocy przez to ze nie mam tego podpietego,bo ja juz tak jerzdze 2 lata bez podpietego wczesniej nie zastanawialem sie nad tym i nie zwracałem uwagi na to. aa z ciekawości ile auto CI pali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terano1 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Tak z ciekawości, ile paliła ON ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 ok ok tylko do czego ten przepływomierz ma byc podpięty,możliwe ze nie mam wogole tego przewodu spruboje go zlokalizowac jak będe na kanale od spodu silnika bo takto nic nie widac,mam nadzieje ze go znajde bo jak nie to nie wiem do czego to podpiąc nawet,a jerzdze już tak 2 lata ale fakt mocy te auto ma za mało cos da sie odczuc Ten przewód powinien iść bezpośrednio do komputera. Zazwyczaj jest tak że kilka przewodów łączy się w jedną dużą wiązkę i razem sobie wchodzą do środka, do kompa. Nie może być tak że tego nie masz - no chyba że Ci myszy zjadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pellee Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Własnie pali mi w normie chyba komputer pokazuje w trasie 4 -4,5 w miesie 5-6(przewaznie 6) l,tak przynajmniej pokazuje komputer Edytowane 19 Marca 2013 przez pellee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Nie patrz na komputer lecz na ilość tankowanego paliwa w stosunku do przejechanych km. Jak pali 6 to na 18 l musisz zrobić ok 300 km i ani mniej ani więcej jak po mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pellee Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Ten przewód powinien iść bezpośrednio do komputera. Zazwyczaj jest tak że kilka przewodów łączy się w jedną dużą wiązkę i razem sobie wchodzą do środka, do kompa. Nie może być tak że tego nie masz - no chyba że Ci myszy zjadły. ok,napewno jest, tylko mam problem z zlokalizowaniem tego co prawda w tyc sprawach jestem laik,przewanie auto oddawałem mechanikowi ale ostatnio staram sie co sie da samemu zrobic i tak jakby sie ucze po trochu,sprubuje to ogarnac moze dostane gdzies taki przewod ,jak kupowalem te auto od poprzedniego wlasciciela to juz było tak bez podpietego przewodu w innym watku na forum czytalem i nie tylko w moim przypadku nie ma podpiecia pod ten przeplywomierz,juz pojawił sie taki problem na forum ale tez nie zostało to wyjasnione.Pozniej spruboje to zlokalizowac jeszcze moze mi sie uda Nie patrz na komputer lecz na ilość tankowanego paliwa w stosunku do przejechanych km. Jak pali 6 to na 18 l musisz zrobić ok 300 km i ani mniej ani więcej jak po mieście mniej wiecej tak sie zgadza to z komputerem bo juz kiedys tak sprawdzałem i od tamtej pory wierzyłem komputerowi juz bo niby nie przekłamywal dlatego ostatnio patrze tylko na komputer,ale z spalaniem raczej nie ma problemu nie narzekam,tylko odczuwam ze go muli troche napewno Edytowane 19 Marca 2013 przez pellee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Kolego wtyczka MUSI BYĆ!!!Nie może być tak ze przepływka jest ale nie ma podlączenia Szukaj kabelka wolnego i usisz go znaleźć. Musi być gdzies ukryty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pellee Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/77031-nissan-almera-ii-15dci-2003r-przeplywomierz/ mam własnie ten sam problem,byłem przed chwilą sprawdzac i kabla,wtycznki tam nie ma powinno to byc w poblizu tego przeplywomierza,swieciłem latarka w kazdy zakamarek i nie widac kabla,wtyczki. nie wiem juz co o tym myslec narazie tak zostawie jak bede u mechanika za tydzien to mi to sprawdzi,bo sprawdzałem bardzo dokładnie i nic,dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 tutaj wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Może ktoś to wyciął...ale po co??;/Tak na odległość trudno cokolwiek powiedzieć. Istotne jest to że podłączone musi być i kabelki na banka gdzieś są tylko hmm...pytanie gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pellee Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) tutaj wskazówki Wychodzi na to ze ta wtyczka z 2 kabelkami wychodzic powinna z tej rurki z przewodami co idzie odrazu koło przepływomierza,no własnie u mnie nic nie wychodzi od początku do konca tej rurki,sprawdzałem(na moich zdjeciach też widac), to bym musiał chyba zaopatrzyc się w taką wtyczkę ipodłączyc te kabelki tylko do których to juz raczej do elektryka będe musiał sie chyba udac Edytowane 19 Marca 2013 przez pellee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Przyznam że cięzki przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pellee Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) można powiedziec że juz zgłupiałem ale czy jest taka możliwosc ze na tym przepływomierzu to gniazdo jest jako zaslepka że nie musi byc tu nic podłączone? bo w innym poscie co podawałem wczesniej miały taką samą sytuacje 3 osoby z tym samym modelem auta,jest te gniazdo ale moze nie musi byc podłączone tylko jest jako zaslepka?(a jedna osoba wogóle nie ma tego gniazda tylko zaslepke) Najlepiej jak by sie ktos wypowiedział z tym samym modelem auta i silnikiem i sprawdził u siebie. na allegro np znalazłem taki przepływomierz do mojego modelu ktory nie ma tego gniazda wogole: http://allegro.pl/almera-n16-2005-1-5-dci-przeplywomierz-powietrza-i3110815681.html nie wiem co juz myslec na ten temat i sie tak doszukuje wszystkiego ale na to wychodzi narazie ze w tym modelu nie jest podłączony ten przepływomierz z rzadną wtyczką,odbieram takie wrażenie np z innego wątku na forum 3 osoby też tak miały gniazdo ale z niczym nie podłączone czy to by był przypadek taki? na allegro tez znalazlem bez tego gniazda i gosc zapeania ze oryginal. nie wiem juz sam Edytowane 19 Marca 2013 przez pellee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Hmm ta aukcja jakaś podejrzana jest... jak może nie być wtyczki w przepływomierzu? Nawet jeśli ta przepływka coś zmierzy to przecież gdzieś musi wysłać informacje o tym co odczytała. To nie jest element mechaniczny który coś samodzielnie otwiera/zamyka tylko czujnik. A czujnik jest po to żeby coś mierzyć i wysyłać wynik pomiaru dalej. Tak sobie myślę, jak poczytałem ten drugi temat który podrzuciłeś... a może jest tak że rzeczywiście to jest zaślepka (nie mieli innych to stosowali wtyczki zamiast zaślepek) a prawdziwy przepływomierz jest gdzie indziej. zazwyczaj jest zaraz za filtrem powietrza. Może przyjrzyj się dokładnie całej drodze dolotu od filtra do kolektora, czy tam nie ma innego przepływomierza. A najlepiej jakbyś zdjął tę rurę gdzie masz szarą wtyczkę, zajrzał do środka, i się dowiesz czy to przepływka czy zaślepka. No i zgadzam się że powinien się w końcu wypowiedzieć ktoś kto ma taki silnik... my tu chcemy pomóc ale bardziej zgadujemy niż wiemy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgodzio Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Tam jest na bank zaślepka może tylko rura jest od innego modelu. U mnie wyglada to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi