Gość Brow4r Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Witam. Wiem że o skrzyni biegów było kilka tematów ale są one dostć stare i nie chciałem robić odkopów. Zdażyła mi się dziwna awaria. Jednego dnia wieczorem wróciłem do domu i wszystko było wporządku, następnego dnia rano kobieta jechała do pracy i dzwoni że coś dziwnie chodzi drążek zmiany biegów. Jako że w nocy było kolo - 16 to mówie spokojnie olej zgęstł, jak się zagrzeje będzie dobrze. Kobieta pojechała, wróciła ale narzekała że skrzynia cięzko chodzi. Wsiadłem więc osobiście i faktycznie. 1 i 2 wchodzi trochę ciężko, za to 3,4,5 wchodzą bardzo ciężko. Przy wbijaniu biegów jakby drążek ocierał o coś. Chodzi ciężko i skrzypiąco. Biegi da się wbić wkładając trochę siły, autko jedzie normalnie, przy wbijaniu nic nie sgrzyta w skrzyni. Jedynie ciężko chodzi drążek. Autko idzie w tygodniu na warsztat, ale chiałbym podpytać o podobne przypadki, co by się nie dać naciągnąć na jakąś kosmicznie drogą naprawę. Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adambyw Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Często biegi wchodzą ciężko jak sprzęgło nie wysprzęgla całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Brow4r Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Hm, cuda na kiju się dzieją. Wczoraj wyjeżdzałem z pod bloku wbiłem wsteczny, ruszam, wybiło bieg i skrzynia się naprawiła. Teraz chodzi jak wcześniej bez zarzutu. Nie wiem już o co chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 A olej wymieniałeś w skrzyni??Masz w ogóle info o jakiejkolwiek wymianie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 a może Twoja kobieta na coś wjechała i pod autem coś się stało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Brow4r Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Witam po świętach. Olej był wymieniany ze 3 - 4 lata temu. Nie pamiętam dokładnie, ale nie ma więcej jak 40 000 tyś. a z tego co wiem to wymienia się go po większych przebiegach. Co do kobiety to niestety nawet jeśli coś by zrobiła to przeciez się nie przyzna . W każdym bądź razie narazie wszystko działa poprawnie. Nie mniej jednak intryguje mnie ta usterka. PS. Rozmawiałem z mechanikiem, on zasugerował, że w przypadku wystąpienia takiej usterki diagnozuje się to poprzez wbicie wstecznego i szarpnięciem drąża do przodu. Jak się "naprawi" to możliwą przyczyną jest koło dwumasowe które kończy swój żywot. W tej sytuacji to by się zgadzało bo właśnie w podobnych okolicznościach u mnie usterka ustąpiła, ale - wybacznie że być może wykaże się kompletną ignorancją w temacie - myślałem że w WP11 nie ma koła dwumasowego. Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.