Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nie działa sterowanie szybami

specjal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem już posiadaczem Notesa. Wszystko cacy - tylko jeden problem. Nie działa mi szyba od kierowcy przednia. Nawet nie wiem czy świeci się guzik. Żadnego ogłosu raczej nie ma. Jakiś bezpiecznik?  Rozłączony kabel? Pozostałe działają.

Czasami potrafi złamać się przewód w drzwiach,w tej gumowej rurce.Tak samo dzieje się w tylnej klapie.Po prostu trzeba się pobawić i szukać.

• 2 tygodnie później...

Delikatnie odkopię. Nie dalej jak przedwczoraj podjeżdżam do bramki na parking w centrum handlowym, wciskam przycisk opuszczenia szyby od strony kierowcy, żeby odebrać bilet z automatu, a tu kiszka - 0 ruchu. Niezły ubaw musiał mieć facet stojący za mną, widząc jak nieporadnie próbuję przełożyć rękę nad otwartymi drzwiami sięgając po ten bilet. Po powrocie do domu, na spokojnie sprawdziłem, że szyba otwiera/zamyka się raz na 100000000 prób, czyli wg. mnie nie może być to wina np. bezpiecznika (pozostałe okna poruszają się bez zarzutu), a braku styku przewodów gdzieś przy przycisku. Jak dostać się do tego ustrojstwa? Da się zdemontować jedynie część pokrywy przycisków czy muszę ruszać cały panel drzwi? Gdzie wsadzić rączkę żeby bezproblemowo puściły zaczepy?  :)

Wystarczy płaskim wkrętakiem podważyć panel z przyciskami od strony węższego końca,wyskakuje bez problemu.

• Upvote 1

Wystarczy płaskim wkrętakiem podważyć panel z przyciskami od strony węższego końca,wyskakuje bez problemu.

Rzeczywiście gładko wyszło. Operacja wykonana powodzeniem tfu tfu. Docisnąłem wtyki i działa jak należy. Dziękuję za pomoc.

• 2 miesiące temu...

Witam. Padło mi sterowanie wszystkich szyb w notku z wyjatkiem pasażera. Czy to może być bezpiecznik czy tez grubsza sprawa? Gdzie jest bezpiecznik od sterowania szybami? Nie widzę ich w kabinie ani pod maską. Czy wystarczy jak  napisał RYBAK  Docisnąć wtyki i zadziała ?

Od Moderatora: jino1, prośba do Ciebie o nie zadawania pytnia dotyczącego tego samoego problemu w różnych tematach. Tutaj jest temat dotyczący sterowania szybami i tutaj Twój post zostaje. Nasi klubowicze uważnie czytają forum i jak ktoś będzie mógł Ci pomóc, to pomoże bez względu na to, ile razy zadasz pytanie. Ranger.

Bezpiecznik raczej obsługuje wszystkie szyby. Tak więc, jeżeli jedna działa, to chyba  nie jest ten trop. Na początek trzeba wyjąć panel sterowania i posprawdzać połączenia elektryczne.

Sprawdziłem miernikiem wszyskie bezpieczniki i jest ok. Potem zdemontowałem panel  wyjąłem wtyki , włożyłem jes z powrotem i ...nic. Znów wyjąłem , po przejechaniu  200 metrów włożyłem wtyki i cud - wszystkie szyby działają. Radośc nie trwała długo bo już wieczorem problem powrócił - znów nie działaja wszyskie szyby z panelu kierowcy, działa tylko szyba pasażera z przycisku z  jego drzwi.

Co odpowiada za sterowanie szybami z panelu kierowcy i dlaczego nie działają tez przyciski w obu tylnych drzwiach?

czy to rzeczywiście jakieś przerywanie w przewodach w drzwiach? Macie jakieś pomysły?

Posprawdzaj wszystkie przewody wychodzące z drzwi kierowcy,były przypadki że wyglądały na całe ,a były przełamane.Szczególnie w tej gumowej rurce.