Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Czyszczenie przepustnicy po FL

KromaXXL

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, gdyż samochód gaśnie mi czasem na ciepłym silniku po odpaleniu i trzeba ratować dodaniem gazu. Na światłach nie gaśnie itp jedynie czasem przy odpalaniu na ciepłym. Spalanie wysokie bo 8,5l/100km. Dowiedziałem się, że najprawdopodobniej pomoże przeczyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Czy mógłby mi ktoś opisać czym najlepiej to wyczyścić i jaką techniką. Szukałem poradników/instrukcji ale bezskutecznie.

Bardzo proszę o pomoc.

N16 1.5 98km 2003r

nie jeżdżę w mieście... głównie trasa w odcinkach 15km bez zatrzymywania. 

Głownym powodem chęci wyczyszczenia przepustnicy jest spadek obrotów i gaśnięcie silnika i przy odpalaniu na ciepłym silniku :)

nie nazwałbym tego trasą a próbą nagrzania silnika ;) dla niego to jak miasto. Pewnie połowę to on na ssaniu leci i dopiero się zagrzewa.

o ile widzę to masz N16 FL, czyli silniczka krokowego to tam bodaj ni ma, albo jest tak, ze się go nie czyści (niech mnie ktoś poprawi, jeśli głupoty gadam ;) )

Co do samej przepustnicy. Odepnij ją, wyjmij, przetrzyj wnętrze szmatką. można wykręcić cały czujnik i tam jest srebrny drucik, cholernie delikatny (cytuję +- z działu P11, jak nrb czyścił swoją) i mięciutkim pędzelkiem mozna go przejechac, ale delikatnie, bo jak padnie to do wymiany... i zasadniczo tyle. Zamontowac, machnąć adaptację TPS, przepustnicy i powinno być lepiej ;)

Mogę umyć przepustnicę benzyną ekstrakcyjną ? 

Czy adaptacja ma wyglądać tak? 

Adaptacja TPS-a:
1. pedał puszczony zapłon on na 2 sek
2. zapłon OFF na 10 sek.
3 zapłon ON na 2 sek.
4. zapłon OFF na 10 sek.
po 10 sekudach zapamięta ECM ustawienie.
Procedura konieczna zawsze po odpięciu wtyczki od pedału gazu (elektryczna przepustnica) i wtyczki o czujnika poożenia przepustnicy w mechaniznej przepustnicy.

P.S. w innym temacie widziałem adaptację taką:
"odlączyć klemę + na aku, poczekać 24h, wszystko podłaczyć, wlaczyć silnik i poczekać aż silnik osiągnie temperaturę (wskaźnik na polowie skali) i wsjo"

Czy pierwsza będzie lepsza? 

P.S.2 Auto mam rozgrzane już po 3 kilometrach (wskaźnik temp w połowie)

To, że wskazówka od temperatury cieczy jest na połowie skali, nie oznacza, że silnik jest rozgrzany. To świadczy tylko o tym, że płyn chłodzący ma tyle stopni. Zależy od temperatury zewnętrznej, ale jak teraz jest około 0st to silnik w pełni rozgrzany jest dopiero po około 20km.

• 1 rok później...

Panowie i Panie.                      

Czytam ,szukam na forum dokładnej informacji o czyszczeniu przepustnicy oraz o ustawieniu wolnych obrotów po czyszczeniu.Zdania są podzielone dlatego też prosiłbym o wznowieniu tematu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...