Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Miękkie Zawieszenie.

Misiorex
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie czy wy tez macie takie miękkie zawieszenie jak ja.Chodzi mi o to,że jak nawet jadę na autostradzie i jest jakaś nie równa nawierzchnie (chopka) .Zawieszenie zachowuje się jak piłka, którą się odbije,w szczególności tył(chodzi o sedana).Sprawdzałem amortyzator ,przód i tył maja około 70% skuteczności.Czy może to być przyczyna ,że amortyzatory są olejowe?

Witam.Mam pytanie czy wy tez macie takie miękkie zawieszenie jak ja.Chodzi mi o to,że jak nawet jadę na autostradzie i jest jakaś nie równa nawierzchnie (chopka) .Zawieszenie zachowuje się jak piłka, którą się odbije,w szczególności tył(chodzi o sedana).Sprawdzałem amortyzator ,przód i tył maja około 70% skuteczności.Czy może to być przyczyna ,że amortyzatory są olejowe?

W zależności od kół :) zauważyłem że na 18 calowych jest problem z przejechaniem przez śpiącego policjanta (kila razy zahaczyłem miską), ale prze letnich 19 calowych nie było z tym problemów (ten sam klawisz :)) zawsze się zastanawiam przy przejazdach kolejowych bez znaku STOP... tak czy siak warto zwolnić i na jednych i na drugich kołach... gorzej jest na poprzecznych przeszkodach np. na skrzyżowaniu - trudno je wcześniej wyczuć a w mieśćcie ich sporo szczególnie.

Edytowane przez maraz44
  • Upvote 1

Dokładnie to samo miałem napisać w P12 19 cali ? to opony muszą mieć profil 30 Ja ma 225/60/R16 i zawieszenie mam dość sztywny.

• Upvote 1

Sprawdź drągiem na podnośniku drążek poprzeczny przy tylnej belce(panharda)tam moga być luzy i dlatego może bujać. Możesz mieć jeszcze wybite łączniki stabilizatora (po lifcie 2xcienka śruba)

Amortyzatory sprawdzałeś na rolkach??

Może niech pojedzie ktoś za tobą i zobaczy czy ci koła luźno nie skaczą i podrygują na nierównościach. Może te 70%robić sprężyna a amorek być pusty??

• Upvote 1

Chyba 17 bo seryjnie są16. Coś się rozmiary koledze powiekszyły ;)

Tu jest Life nie Kingsize

A w profilu kolega ma seryjnie montowane 17 na laczkach 225/55/17

Bo niestety ale gdyby były 18/19 to gumy na tak małym zdjeciu profilowym byśmy nie doświadczyli niczym chromu na nerce ;):nissan2::whistle::dribble:

• Upvote 1

Witam.Amortyzatory sprawdzałem w stacji diagnostycznej.Dziękuje za odpowiedz.Pozdrawiam.

Ale czy rozwiązałeś problem???

Witam.Macie może jeszcze jakiś pomysł co może być nie tak z tym zawieszeniem.Jak pisałem wyżej przy niewielkiej chopce wybija mi tylnych pasażerów pod podsufitkę . Jeżdzę autostradą co tydzień z Krakowa do Wrocławia i za Katowicami jest taka chopka.Nie wiem jak to nazwać.Wtedy wybija mnie jak piłkę.Koledzy prawie głowami walą o dach.Jak jeżdzę z kolegą fokusem to u niego jest wszystko ok w tym miejscu.Pozdawiam i proszę o pomoc.

Myśle, ze porównywanie zawieszenia :nissan2:   z fordem to pomyłka

Wy macie sztywną belke z tyłu i twarde zawieszenie a Focus jest najlepiej zawieszonym autem masowym od 1roku swojej produkcji (wielowachacz)

Uważam, ze p12 pod obciążeniem zachowuje się troszke jak wóz drabiniasty