Maestroo Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Witam. Temat był już nie raz poruszany ale nie na szwystkie moje pytania znalazłem odpowiedź. A wiec nie zaszkodzi zapytać:-)Mam almerę z końca roku 2004 w sedanie(piękny samochód) a zakupiłem go w lipcu 2012. Od prawie miesiąca zauważyłem problem z lampami typu słabo świecące i krótkie światło. Z czystej ciekawości podjechałem do ASO Nissana przy ulicy Górczewskiej w Warszawie i tam zapytałem o wymnie lamp w kampanii nissana. Sprawdzono mi numer Vin i okazało się że pierwszy właściciel (a jestem trzecim) już miał tą wymianę w 2007 roku przy przebiegu 40000km. Oazało się że już nie mogę tego zrobić jeszcze raz bo minęło 60 miesięcy gwarancji na te lampy a nie mogą drugi raz tego zrobić. Zaoferowano mi sprzedaż lamp 500zł sztuka albo kupno gdzieś używanych i do regeneracji. To tu się nasuwa moje pytanie czy lampy z metalowym środkiem też się wypalają (bo takie posiadam) czy jest to możliwe a może mam źle ustawione światła (choć w to wątpię). Na Woli ( warszawa) ulica Syreny znalazłem zakład który zajmuję się renowacja reflektorów koszt takiej operacji to 350zł. za sztukę.Czy jest to odpowiednia cena czy może macie namiary na jakieś zakłady gdzie ten koszt jest mniejszy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za jaką kolwiek odpowiedź:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Patrząc na te ceny jak i na 60 miesięcy gwarancji na nowe (na regenerację rok do dwóch maksymalnie da rzemieślnik) to te 300zł różnicy przy komplecie nie wydaje się być aż taką przepaścią cenową by nie skusić się na nowe, chyba że ktoś z forumowiczów da namiar na tańszą firmę to wtedy regeneracja będzie bardziej opłacalna. Takie moje zdanie w tej kwestii. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez hansrpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) W gdańsku robiłem 2 lata temu po 150 za sztukę. I, musze przyznać, różnica była kolosalna. Na allegro ogłasza się koleś (Dawid WAW czy PAW, jakoś tak), który też zajmuje się regeneracją i ponoć robi to tanio i dobrze. Sam wymontowujesz lampy, wysyłasz kurierem i za 2-3 dni masz spowrotem. Także te ceny regeneracji u Ciebie to jakieś takie warszawskie edit Znalazłem gościa http://allegro.pl/avensis-naprawa-lamp-oswietlenia-xenon-i3117130873.html. Napisz mu zapytanie ile by skasował za robotę i ewentualnie wyślij. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez nunu85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maestroo Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Witam i dzięki za opowiedz. Jeśli chodzi o regeneracje to znalazłem firmę w Otwocku (okolice warszawy) i zrobią to za 500 zł. Komplet, ale tez urodził się problem inny a nawet dwa. W pierwszym to, że zepsuł mi się zamek w drzwiach po otwarciu z pilota lub zamknięciu nie reaguje ( tzn. ze musze ręcznie zamykać drzwi przyciskiem obok klamki). Tak to wygląda jak by prąd tam nie dochodził:-) A drugi problem to z opaleniem samochodu (zaczął się to dziać na drugi dzień po usterce z drzwiami). Przekręcam kluczyk na pozycje zapłon a tu nic głucha cisza wszystkie kontrolki się świecą radio działa, a wiec to nie jest chyba wina akumulatora, bo wszystko dział po za tym w porządku. Odpala wtedy tylko, gdy zamknę samochód od środka z pilota i z powrotem otworze. Miałem już problem z imobilajzerem lub alarmem i został on odłączony, bo elektryk nie potrafił sobie inaczej poradzić ( poruszył tylko temat wymiany jakiegoś układu od alarmu, bo mówił ze jak to naprawi to znów problem wróci). Nie wiem czy to chodziło o ten nats, ale na bryloku od kluczy było napisane "odis" i to działo jak drugi imobilajzer ( chyba ten opcjonalny) i to zostało odłączone po pierwszej awarii. A teraz problem powrócił:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Ja niedawno robiłem regenerację u siebie. Soczewki mają to do siebie że z czasem się po prostu odbłyśnik wypala i trzeba nałożyć nową warstwę, niezależnie czy jest plastikowy czy metalowy. Dzieje się tak szczególnie jak się włoży nieodpowiednie żarówki, które wydzielają za dużo ciepła. Za regenerację jednej soczewki zapłaciłem 50 zł, tyle że musiałem ją sam wymontować z reflektora (rozklejanie i potem sklejanie). Ale ten gość może Ci wykonać całość usługi, z tym że nie pytałem jaka jest wtedy cena. Firma znajduje się w Warszawie (Wawer-Falenica). Teraz lampa świeci jak nowa. http://www.reflektory-regeneracja.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maestroo Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zadzwoniłem do tej firmy. Jeśli bym przyjechał samochodem i sami wszystko sobie zdemontują do nawet może być to koszt 600zł. Taka odpowiedź usłyszałem. A tak poza tym to jak by ktoś chciał wiedzieć to firma znajdująca się na woli, w otwocku i w falenicy to praktycznie jedna spółka a duża rozbieżność cenowa w jedne 700 za komplet , w drugiej 500 a w trzeciej 600:-) zastanawiam się czy da rade trochę to jeszcze taniej zrobić. A zapytam o te rozklejanie. Trudna ta czynność i czy demontaż soczewki jest tez dość problematyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
csm Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Zbyt wygorowane ceny. Na allegro cale praktycznie jak nowe reflektory ze zregenerowanymi, metalowymi oprawkami chodzily po 400-650 zł za komplet, 0 rys na kloszach i sie dostawalo oryginalne reflektory koito z czarnym srodkiem, noweczki. 300 zl za komplet to max i po tyle zazwyczaj regenerowali (nie ta firma). Nie wiem skad teraz takie stawki, ale bez sensu w porownaniu z cenami kompletow reflektorow. Komplet reflektorow za 500zl: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=almera+lampa+metalowehttp://allegro.pl/lampa-lewa-nissan-almera-n16-na-met-soczewce-i3172043638.html Regeneracja soczewek za 120zl: http://allegro.pl/almera-regeneracja-reflektorow-naprawa-soczewek-i3169052193.html Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez csm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mkopytko Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam, niestety mam podobny problem w moim nowym nabytku Reflektory praktycznie nie święcą, poprzedni właściciel wymieniał już je ok 2 lata temu ale operacja nie przyniosła skutków. Chciałbym zrobić to raz a porządnie znalazłem coś takiego (metalowe soczewki): http://www.bazarek.pl/produkt/3685414/nissan-almera-n16-metalowa-soczewka.html czy ktoś już montował to u siebie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nisstor Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Witaj Mam soczewki oryginalne "KOITO" po akcji wymiany przez serwis. Miałem stłczkę i wymieniałem obie lampy Jeżeli jesteś zainteresowany napisz na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawio20 Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Witam. Kolego Maestroo mógł ci sie rozkodować kluczyk. W przypadku jeżeli przez dłuższy okres czasu miałeś odłączony akumulator następuje rozkodowanie kluczyka. Trzeba go zsynchronizować z autem. Jak masz troche wolnego czasu, dostateczną cierpliwość i znasz trochę angielski to bez problemu zsynchronizujesz to sam. W necie znajdziesz sporo na temat kodowania kluczyków do n16 a jak nie dasz rady to w serwisie kosztuje to 160zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi