Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] słabe światła mijania. pomoc

Maestroo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Temat był już nie raz poruszany ale nie na szwystkie moje pytania znalazłem odpowiedź.  A wiec nie zaszkodzi zapytać:-)
Mam almerę z końca roku 2004 w sedanie(piękny samochód) a zakupiłem go w lipcu 2012. Od prawie miesiąca zauważyłem problem z lampami typu słabo świecące i krótkie światło. Z czystej ciekawości podjechałem do ASO Nissana przy ulicy Górczewskiej w Warszawie i tam zapytałem o wymnie lamp w kampanii nissana. Sprawdzono mi numer Vin i okazało się że pierwszy właściciel (a jestem trzecim) już miał tą wymianę w 2007 roku przy przebiegu 40000km. Oazało się że już nie mogę tego zrobić jeszcze raz bo minęło 60 miesięcy gwarancji na te lampy a nie mogą drugi raz tego zrobić. Zaoferowano mi sprzedaż lamp 500zł sztuka albo kupno gdzieś używanych i do regeneracji. To tu się nasuwa moje pytanie czy lampy z metalowym środkiem też się wypalają (bo takie posiadam) czy jest to możliwe a może mam źle ustawione światła (choć w to wątpię). Na Woli ( warszawa) ulica Syreny znalazłem zakład który zajmuję się renowacja reflektorów koszt takiej operacji to 350zł. za sztukę.
Czy jest to odpowiednia cena czy może macie namiary na jakieś zakłady gdzie ten koszt jest mniejszy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za jaką kolwiek odpowiedź:-)

Patrząc na te ceny jak i na 60 miesięcy gwarancji na nowe (na regenerację rok do dwóch maksymalnie da rzemieślnik) to te 300zł różnicy przy komplecie nie wydaje się być aż taką przepaścią cenową by nie skusić się na nowe, chyba że ktoś z forumowiczów da namiar na tańszą firmę to wtedy regeneracja będzie bardziej opłacalna. Takie moje zdanie w tej kwestii. 

Edytowane przez hansrpg

W gdańsku robiłem 2 lata temu po 150 za sztukę. I, musze przyznać, różnica była kolosalna.

Na allegro ogłasza się koleś (Dawid WAW czy PAW, jakoś tak), który też zajmuje się regeneracją i ponoć robi to tanio i dobrze. Sam wymontowujesz lampy, wysyłasz kurierem i za 2-3 dni masz spowrotem.

Także te ceny regeneracji u Ciebie to jakieś takie warszawskie :thumbsdown:

edit

Znalazłem gościa http://allegro.pl/avensis-naprawa-lamp-oswietlenia-xenon-i3117130873.html. Napisz mu zapytanie ile by skasował za robotę i ewentualnie wyślij.

Edytowane przez nunu85

Witam i dzięki za opowiedz. Jeśli chodzi o regeneracje to znalazłem firmę w Otwocku (okolice warszawy) i zrobią to za 500 zł. Komplet, ale tez urodził się problem inny a nawet dwa.

W pierwszym to, że zepsuł mi się zamek w drzwiach po otwarciu z pilota lub zamknięciu  nie reaguje ( tzn. ze musze ręcznie zamykać drzwi przyciskiem obok klamki). Tak to wygląda jak by prąd tam nie dochodził:-)

A drugi problem to z opaleniem samochodu (zaczął się to dziać na drugi dzień po usterce z drzwiami). Przekręcam kluczyk na pozycje zapłon a tu nic głucha cisza wszystkie kontrolki się świecą radio działa, a wiec to nie jest chyba wina akumulatora, bo wszystko dział po za tym w porządku.  Odpala wtedy tylko, gdy zamknę samochód od środka z pilota i z powrotem otworze. Miałem już problem z imobilajzerem lub alarmem i został on odłączony, bo elektryk nie potrafił sobie inaczej poradzić ( poruszył tylko temat wymiany jakiegoś układu od alarmu, bo mówił ze jak to naprawi to znów problem wróci). Nie wiem czy to chodziło o ten nats, ale na bryloku od kluczy było napisane "odis" i to działo jak drugi imobilajzer ( chyba ten opcjonalny) i to zostało odłączone po pierwszej awarii. A teraz problem powrócił:-)

Ja niedawno robiłem regenerację u siebie. Soczewki mają to do siebie że z czasem się po prostu odbłyśnik wypala i trzeba nałożyć nową warstwę, niezależnie czy jest plastikowy czy metalowy. Dzieje się tak szczególnie jak się włoży nieodpowiednie żarówki, które wydzielają za dużo ciepła.

Za regenerację jednej soczewki zapłaciłem 50 zł, tyle że musiałem ją sam wymontować z reflektora (rozklejanie i potem sklejanie). Ale ten gość może Ci wykonać całość usługi, z tym że nie pytałem jaka jest wtedy cena. Firma znajduje się w Warszawie (Wawer-Falenica). Teraz lampa świeci jak nowa.

http://www.reflektory-regeneracja.pl/

Zadzwoniłem do tej firmy. Jeśli bym przyjechał samochodem i sami wszystko sobie zdemontują do nawet może być to koszt 600zł. Taka odpowiedź usłyszałem. A tak poza tym to jak by ktoś chciał wiedzieć to firma znajdująca się na woli, w otwocku i w falenicy to praktycznie jedna spółka a duża rozbieżność cenowa w jedne 700 za komplet , w drugiej 500 a w trzeciej 600:-) zastanawiam się czy da rade trochę to jeszcze taniej zrobić.

A zapytam o te rozklejanie. Trudna ta czynność i czy demontaż soczewki jest tez dość problematyczny.

Zbyt wygorowane ceny. Na allegro cale praktycznie jak nowe reflektory ze zregenerowanymi, metalowymi oprawkami chodzily po 400-650 zł za komplet, 0 rys na kloszach i sie dostawalo oryginalne reflektory koito z czarnym srodkiem, noweczki.

300 zl za komplet to max i po tyle zazwyczaj regenerowali (nie ta firma). Nie wiem skad teraz takie stawki, ale bez sensu w porownaniu z cenami kompletow reflektorow.

Komplet reflektorow za 500zl:

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=almera+lampa+metalowe
http://allegro.pl/lampa-lewa-nissan-almera-n16-na-met-soczewce-i3172043638.html

Regeneracja soczewek za 120zl:

http://allegro.pl/almera-regeneracja-reflektorow-naprawa-soczewek-i3169052193.html

Edytowane przez csm

• 8 miesięcy temu...

Witam,

niestety mam podobny problem w moim nowym nabytku :( Reflektory praktycznie nie święcą, poprzedni właściciel wymieniał już je ok 2 lata temu ale operacja nie przyniosła skutków.

Chciałbym zrobić to raz a porządnie znalazłem coś takiego (metalowe soczewki):

http://www.bazarek.pl/produkt/3685414/nissan-almera-n16-metalowa-soczewka.html

czy ktoś już montował to u siebie ?

Pozdrawiam

Witaj

Mam soczewki oryginalne "KOITO" po akcji wymiany przez serwis.

Miałem stłczkę i wymieniałem obie lampy

Jeżeli jesteś zainteresowany napisz na priv.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam. Kolego Maestroo mógł ci sie rozkodować kluczyk. W przypadku jeżeli przez dłuższy okres czasu miałeś odłączony akumulator następuje rozkodowanie kluczyka. Trzeba go zsynchronizować z autem. Jak masz troche wolnego czasu, dostateczną cierpliwość i znasz trochę angielski to bez problemu zsynchronizujesz to sam. W necie znajdziesz sporo na temat kodowania kluczyków do n16 a jak nie dasz rady to w serwisie kosztuje to 160zł.