Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[n16]regeneracja sprężarki klimy lub wymiana na używkę z @

przemek-g

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

podobnego tematu nie znalazłem więc zakładam swój...:)

Padnięta klima - majster w klima-serwisie powiedział, że trzeba zregenerować sprężarkę - całkowity koszt żeby śmigała jak nowa to 700 zł (dużo czy mało?)

Na all... pełno jest używek za 100-300 zł - opłaca się wstawić zamiast regenerować? Wiem, że taka używka nie wiadomo ile pochodzi ale te 700 zł to kosmos normalnie...

Wiec co sie zastanawiasz? Kupuj używkę- tylko z pewnego źródła z gwarancją rozruchową! :) Na pewno znajdziesz w okolicy, może nawet wynotuje przy Tobie jak podjedziesz.

No troszkę przesadził . Zapytaj u innych. Czasami to może być jakiś bzdet , a cene wali jak by nie wiadomo jaki to był złom i od podstaw regenerował . Rozumiem że w okresie zimy nie miał roboty i chce podreperować fundusze , ale bez przesady  . Co do internetowych to kupowanie kota w worku tz. kupisz z netu używkę pojedziesz ją zamontować i nabić , okarze się nie chodzi i znów koszty odciągnięcia czynnika zdjęcie z auta i wysyłka itd.

Mam w okolicy sprężarkę z modelu 2002 silnik 1.8 benz.  3d - będzie pasować do mojej 2002 silnik 1.5 benz. 5d?

GALSONIC 9260600 0F500 (1,8/3-DRZWI)

Trochę dalej mam sprężarkę z przebiegiem 100.000 km ale z sedana 2002 rok 1.5 benz. 16V za 100 zł z przesyłką oraz z gwarancją 30 dni.

sam nie wiem...

Gość bartek9108

Poszukaj czegoś porządnego, z gwarancja rozruchową na jakimś lepszym szrocie ogłaszającym się w necie aby w razie czego móc się odwołać do regulaminu sklepu i zwrócić.

Moje zdanie jest takie że za 100zł to dobrej sprężarki nie kupisz... To jest aby wcisnąć i niech pochodzi do sprzedaży. Sam wymieniałem i wiem że wszystkie które oglądałem w cenie 100-150 miały chociażby prawie padnięte ośki. W końcu znalazłem za 250zł ładną i z gwarancją na pół roku.

Jeżeli te 700zł to cena która obejmuje wstawienie auta bez sprawnej klimy do serwisu by za kilka dni odebrać z już działającą i wyczyszczoną (czyli regeneracja, nabijanie i czyszczenie klimy) to cena jest moim zdaniem akceptowalna. Weź pod uwagę że jak wymieniasz sprężarkę to tracisz czynnik, musisz wymienić osuszacz, na łączeniach często potrzebne są nowe o-ringi. Więc płacąc 300zł za sprężarkę musisz jechać na nabicie, ewentualne usunięcie nieszczelności, wymianę osuszacza i suma sumaru cena zbliży się do tych 7 setek. 

Gość bartek9108

Weź pod uwagę że jak wymieniasz sprężarkę to tracisz czynnik

Chyba nie sądzisz że to się w powietrze wypuszcza? Butla jest ważona, czynnik ściągany i po montażu nowej sprężarki nabijana jest taka sama ilość  czynnika jaka była. Ew. na prośbę właściciela dobija się do pełna...

A wracając do kosztów, za założenie nowej sprężarki (czyt. używanej koszt 280zł + 20 przesyłka), robocizne, dobicie 100g bo mi brakowało, sprawdzenie szczelności i ozonowanie dałem 500zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...