wizardus Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam Mam pytanie - czy ktoś z forumowiczów ma opis ( zdjęcia ) wydechu do wersji opisanej w tytule ( 5 drzwi ) - wczoraj wymieniałem końcowy tłumik i trochę zdziwił mnie finalny efekt - auto detonuje jak rasowy diesel bez tłumika - co więcej kiedy wlazłem obejrzeć nowe cudo w kanale zauważyłem brak katalizatora i tylko jeden tłumik - coś tu nie gra ? czy tak ma być ? ( pomijając kwestie braku katalizatora ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starosta159 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Co do głośności się nie przejmuj też wymieniłem tłumik na podobno markowy Bossala i tak jak mówisz jest głośno więc już nie robią dobrych zaminnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 http://ferrozkatalog.pl/uklady_wydechowe/NISSAN/Terrano_II/3901/szczegoly.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thespian Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 wypraszam sobie! rasowy diesel wcale jakiś masakrycznie bez tłumika nie brzmi... brak jednego tłumika nie robi żadnej słyszalnej różnicy wolny wydech już lekką różnicę robi... ale bez dramatu... turbina wszystko ładnie tłumi chcielibyście mieć turbiny nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haczepsu Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) prawdo podobnie masz założony tłumik od diesla optycznie jest taki sam ale w środku jest inny , mam osobowego peugota 607 i też na rynku dospne własciwie są tylko tłumiki od diesla i taki założyłem nie podrubkę a orginał i samochod był głośniejszy jak na starym wyjechanym tłumiku i założyłem spowrotem stary bo chodził ciszej Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez haczepsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardus Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Thespian - bez obrazy przypomniałem sobie że w zamierzchłych czasach posiadałem VW JETTA diesel - takie cuś bez wyrazu ,na które nikt nie zwracał uwagi - ale gdy odpadł mi tłumik - no nie było osoby która by nie obejrzała się za "czołgiem" - i ten dźwięk który wydaje mi teraz mój tyran bardzo przypomina mi tego diesla bez rury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thespian Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 jetta miała turbinę? olej oryginalość tego wydechu i kup coś benzynowego co po prostu będzie pasować rozmiarem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardus Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 jetta miała turbinę? olej oryginalość tego wydechu i kup coś benzynowego co po prostu będzie pasować rozmiarem... miała i nawet sporadycznie działała zaczynam szukać czegoś co by spasowało - nikt nie chce mi wierzyć że wymieniłem tłumik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Podepnę się pod temat. Ostatnio zauważyłem, że wydmuchuje mi uszczelki przed i za katalizatorem i wpadłem na pomysł żeby wywalić katalizator i wstawić w jego miejsce "zwykłą" rurę. Czy ktoś już coś takiego robił? Czy nie będzie to wpływało na pracę silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceniakenzo Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 teoretycznie powinien dostać lepszego kopa, jak wywalisz katalizator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 A sondę lambda masz przed czy za catem bo to duża różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Nie jest to regułą, ale kiedyś w jednym aucie po zastąpieniu kata rurą mocno popsuła mi się charakterystyka silnika. Zjawiska falowe w wydechu są dosyć istotne i czasem trudno przewidzieć efekt zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 sondę mam jakieś 50cm przed katalizatorem i dlatego właśnie pomyślałem to takiej przeróbce. Rozmawiałem z chłopakiem, który maj 3.0d w patrolu i jak wywalił katalizator to samochód zaczął się lepiej zbierać ale to diesel, a nie znam nikogo kto by zrobił taki manewr w benzynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badger1s Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Już znasz, ja w płaskim mam rure, zamiast kata, ale tak było jak go kupiłem . Benzyny lubią katalizatory, po za tym zmienia się pojemność układu wydechowego, a to może wpłynąć na charakterystyke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 a w twoim plaskaczu zaobserwowałeś jakieś niepokojące objawy czy raczej chodzi normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Podepnę się pod temat. Ostatnio zauważyłem, że wydmuchuje mi uszczelki przed i za katalizatorem i wpadłem na pomysł żeby wywalić katalizator i wstawić w jego miejsce "zwykłą" rurę. Czy ktoś już coś takiego robił? Czy nie będzie to wpływało na pracę silnika? Może zapytaj na stronie głównej, na pewno ktoś już cat-a wycinał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 trochę poczytałem o tym zbiegu i niektórzy piszą, że jest dużo lepiej, a niektórzy że gorzej, więc chyba jak nie spróbuje to nie będę wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 @Dino jest chyba na bieżąco w temacie, zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Bez hamowni trudno powiedzieć. Pozostają subiektywne wrażenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceniakenzo Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 dokładnie!!! trzeba by jechać na hamownie, przed operacją i po ja w osobówce (bp) wyciąłem kata i wstawiłem tłumik przelotowy, zero różnicy ale parę groszy w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 na hamownie nie będę jechał bo to nie rajdówka powoli mam już dość rozkręcania wydechu i wymieniania uszczelek i szukam jakiegoś dobrego i taniego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badger1s Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Chodzi raczej normalnie, tylko jak przy małych prędkościach i wysokim biegu wdepne do podłogi to przy gwałtownym przyspieszaniu sonda Checkiem wyrzuca. A jakbyś uszczelniacz jakiś do wydechów zastosował? Albo zamiast rury wspawaj po prostu kata Edytowane 26 Listopada 2015 przez Badger1s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 jak będę miał czas to w przyszłym tygodniu coś pokombinuje i zobaczę co z tego wyjdzie. Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekkkW Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Ja w swoim terraniaku przecwiczylem: -przelotowy wydech przez całe auto, bez kata i tlumika(roznica w pracy silnika nieodczuwalna, błędów brak, wrażenia dźwiękowe bezcenne:-) -jak wyżej + katalizator (odczucia jazdy bez zmian, decydowanie ciszej ) -w najbliższym czasie planuje zrobic jeszcze test z tlumikiem z jakiegoś dostawczaka co to mi się pląta po garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 skoro u Ciebie nic nie szwankuje po tej przeróbce to i u mnie powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi