Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Stuki podczas lub przy szybkim skrecaniu

majki_wi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od pewnego czasu mam stuki pod czas jazdy. stukanie ukazuje sie pod czas jazdy na maultki nierownosciach a wiekszych tego nie ma, samochod sprawdzielm na szarpakach i z zawieszeniem jest wszystko oki a te stuki pojawiaja sie rowniez pod czas np gwałtowenego skrecenia kierownica ale zadko co to moze byc ?takie stukaniecia az jak by w podlodze samochodu czuc

Pozdrawiam

a no wlasnie fakt taki ze wogle nie pale gumy mam diselka i nim takich warjacji nie robie :) ktos mi mowil ze to moze być maglownica ale cos mi sie nie chce wiezyc przebieg 270 tys.  a skreca normlnie płyn ze wspomagania patrzylem i nie ubywa.

Podnieś przód i poruszaj lekko kołem lewo-prawo - wyczujesz luz na maglownicy, ewentualnie na końcówkach drążków. Stuki w przegubach będą tylko na skręconych kołach, jak Ci wali podczas jazdy na wprost to to nie to. Za to może być łożysko piasty, to z kolei sprawdzisz łapiąc koło na 6 i 12.

Edytowane przez nrb

wszystko wskazuje na peknięta sprężyne na górze jak pisał

mirekg9

ale chyba by ściądało jak by pękła tak myslę

moze łozysko mocowania amortyzatora sie posypało-tez będa przeskoki

takie moje wypociny

a jak stuka na nierównościach to na bank łaczniki stabilizatora

miałem takie stuki po wymianie łaczników i gum stabilizatora(nie  koniecznie ale zawsze mozna wymienic małe koszty)

jazda to bajka

ale co  o co pytasz nie wiem

stawiam na łozysko amortyzatora

albo pęknięta sprężynę  jak pisał

mirekg9 Edytowane przez Elmark

majki_wi mam cos identycznego jak ty tylko w k11, jadąc po kostce brukowej czuje takie lekkie luzy w lewym przednim kole oraz w tym samym kole ruszając po łuku puszczajac sprzęgło a dodając gazu czuje takie jakby lekki luz w tym kole. Niedawno w tym kole wymieniałem kocówkę drążka kierowniczego Delphi, byłem na kanale i co wyczuwam to malutki luz na przegubie napędowym ale tym wewnętrznym nie tym przy kole tylko tym blizej silnika i nie wiem czy to moze być to. Dla podpowiedzi miałem kiedyś cos identycznego w Tico w prawym przednim kole i mechanik na poczekaniu dokręcił mi tą dużą nakrętkę od piasty na kole i ustało także nie wiem czy to to samo.

Dla podpowiedzi miałem kiedyś cos identycznego w Tico w prawym przednim kole i mechanik na poczekaniu dokręcił mi tą dużą nakrętkę od piasty na kole i ustało także nie wiem czy to to samo.

Jeśli Ci dokręcił nakrętke na piaście tzn. że miałeś luz na łożysku. Dokręcił łożysko i luz się skasował.

Lecz przy luzie na łożysku, to podczas jazdy będziesz miał szum, natomiast przy skręcaniu np. w prawo - to będziesz miał chrobotanie ale na kole lewym. I na odwrót - jak skręcasz w lewo, to chrobotanie na prawym kole /działanie siły odśrodkowej/. Tutaj stuków nie będzie, tylko jak wspomniałem chrobotanie-tak to nazwę.

moim drodzy wczoraj byłem u mechaniora i okazało sie ze jak 2-3 miesiące temu mialem ustawianą zbierzność kół to ktorys zacny diagnosta czy zwał jak zwał nie dokrecil mi kontry w lewym przednim kole i na nim były luzy wczoraj dokrecial i odrazu inaczej samochod jedzie nic nie wali nic nie stuka tak wiec prawdopodbnie porlbem został rozwiązany :) a sprężyny i łączniki tez posrpawdzalem i wsio całe nic nie pęknięte.

Pozdrawiam :)

Pytam z ciekawości aby dopisać do czek listy z miejscami i przyczynami stuków.

Masz na myśli kontrę /nakrętkę/ na drążku reakcyjnym do którego dochodzi końcówka, czy też coś innego?

Dokladnie tak jak mówisz tą nakrętkę (kontrę) na drązku. waliło aż po podłodze po dokreceniu cisza.