Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dokłądamy radio do "golasa"

Mibars

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Zachciało nam się "luksusów" w Micrze - Chcemy założyć do niej radio. Antena na dachu jest, głośniki jakieś papierowe w drzwiach też, pamiętam, że z salonu wyjechała z "dziurą w desce" (podobno zaślepki radia nie mieli) i w jej miejscu jeździ wykonana przeze mnie tekturowa półeczka na drobiazgi...

Ja się niestety na instalacjach radiowych, tym bardziej "car audio" nie znam. Czy wszystkie Micry miały całą instalację poprowadzoną i wystarczy tylko podłączyć i przykręcić radio, czy też trzeba coś jeszcze? Czy jeśli tak, to czy pasować będzie radio tylko i wyłącznie od Micry K11 po liftingu, a do reszty trzeba będzie przerabiać instalacje?( słyszałem o jakiś "kostkach ISO" - przejściówkach na uniwersalne radia, czy jakoś tak).

Poradźcie osobie zielonej w tej materii jak by to zrobić, by się nie narobić i by działało :)

...No i by nie trzeba było latać z radiem pod pachą :D

P.S. Nie mogę zedytować tytułu - Nie wstawiłem [K11] (kiedyś była od tego jakaś lista, gdzie się wybierało?), oraz zrobiłem literówkę 

Jak się na siłach nie czujesz, bo jak piszesz jesteś w tym zielony, to lepiej nie rób nic i podjedź do zakładu elektro-mechanicznego. Założą Ci radio za 50 pln robocizny i będziesz miał z głowy.

Nie wiem jak się sprawa ma co do instalacji radiowej w Micrze akurat. Często daje producent całą wiązkę, wtedy ewentualnie jak nie jest na ISO to kupujesz na Alle... przejściówkę (chyba do Fordów np. z tego co pamiętam trzeba takie przejściówki).

Widzę że masz do mnie trochę daleko, więc nic osobiście nie pomogę.

Pozdrawiam.

Na siłach się jak najbardziej czuje, jednakże nigdy nawet nie interesowałem się tematem car audio, bo nigdy nie czułem takie potrzeby :) Po prostu temat nigdy mnie nie interesował, sam u siebie nie mam radia samochodowego, a jak zachciało mi się jakiegoś radia, to wrzuciłem jakieś zwykłe na tył i podpiąłem pod zapalniczkę przez L7805CV bezpośrednio pod styki baterii :) Jednak takiej prowizorki w Micrze nie chcę (nie ja ją jeżdżę, a i u siebie zmienię na jakieś "normalne" radio przy okazji).

Z tego, co zrozumiałem, to potrzeba przejściówki z instalacji w samochodzie (o ile ona istnieje w autach bez radia) na - no właśnie na co - to ISO to jest jakis uniwersalny standard w "uniwersalnych" radiach? Widzę, że nie ma dedykowanego radia do K11.

Nie wiem czy trzeba przejściówkę. Z tego co pamiętam, w Micrze są kostki ISO. Jutro będę wyjmował swoje radio w Micrze, bo mi brzęczy ramka wokół radia i muszę ją porządniej zamontować, to Ci sprawdzę jakie tam są kostki fabrycznie.

Pozdrawiam.

Wyjmij kolego półkę wsadź rękę w dziurę i poszukaj kostki, jak będzie ISO to masz 3/4 roboty z głowy, jak inna niż ISO to albo w sklepie elektronicznym albo przez sieć kupisz przejściówkę. Dalej to już po zakupie radia wkręcić kieszeń (dwa wkręty), podłączyć kostkę i antenę i włożyć radio. Instalacja zwykle jest jedna dla modeli z radiem i bez więc to nie ma problemu. 

No właśnie też mi się gdzieś obiło, że instalację do radia dają zawsze... tylko radia już nie zawsze :)

Niestety nie jest to kostka ISO, tylko takie coś:

ceb48276049a79c6m.jpg

Domyślam się, że nie obejdzie sie bez jakiejś przejściówki. BTW, jak tak przeglądam Allegro, to widzę, że radia jako takiego do Micry K11 nie ma, do czego więc te wtyczki pasują bez przejściówek?

Znalazłem też informacje o "kodach" do radia - Rozumiem, że automatycznie kupowanie radia fabrycznego bez kodu jest bez sensu i lepiej szukać jakiś zamienników (Sony, itd.)

Właśnie wróciłem z samochodu. U mnie jest kostka ISO, ale kable są lutowane jakieś 10 cm od kostki idąc wgłąb instalacji, więc na 100% kiedyś było tam to co u Ciebie teraz.

Polecam zakup kostki ISO, odcięcie tej fabrycznej wtyczki i zalutowanie w odpowiednie miejsce przewodów od nowej kostki ISO. Wtedy możesz już wsadzić 99% radioodtwarzaczy dostępnych na rynku. Tylko najpierw odłącz akumulator, albo jak już nie chcesz go odłączać, to kable tnij pojedynczo, abyś nie uciął na raz kabla plusowego i masowego, bo zrobisz zwarcie i spalisz bezpiecznik.

Co do kodu - nie wiem.

• 3 tygodnie później...

W celu podsumowania tematu: W Micrze fabrycznie bez radia jest wszystko plug and play: Przejściówka z Nissanowych wtyczek na ISO (to zwykłe, bez dodatkowych bajerów od zmieniarek itd.) i druga przejściówka do anteny (na taki wtyk z długim bolcem) i wszystko gra  :) Brak jednak metalowej ramki dookoła radia (z przodu radio trzyma się tylko na plastikowej ramce, przez co "haczyki" nie spełniają swojego zadania), oraz takiej blaszki na śrubę z tyłu.

Kaseciak rocznik 1985 jest w stanie przesterować oryginalne papierowe głośniki w drzwiach :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...