Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Check engine i inne dziwne zjawiska - prosze o pomoc

brolly29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupilem niedawno nissana primere p12 1,8s 2003 rok, autko jezdzi jak narazie dobrze, lecz swieci mi sie na pomaranczowo check engine ( na ekranie i na zegarach), oraz zdarzylo sie ze auto na swiatlach zgaslo i nie chcialo sie odpalic przez okolo 2 min, po czym wyciagnalem kluczyk ze stacyjki, wlozylem i powtorzylem to z 2 razy po czym odpalil (czasem wylanczalem klime i radio,bo ktos mi powiedzial ze to moze miec wplyw na to). Dzieje sie tak zarowno na zimnym jak i na rozgrzanym silniku, dodatkowym dziwnym zjawiskiem jest to ze kiedy podjezdzam zatankowac i odkrecam  nakretke od zbiornika zasysa powietrze tak ze slychac to z kilku metrow, nie spotkalem sie z tym jeszcze w zadnym aucie wiec wydaje mi sie to bardzo dziwne. Kolega mechanik radzil mi zebym najpierw odlaczyl akumulator i przewody zlaczyl na okolo 30s (to ma zresetowac komputer) po czym zobaczyl czy dalej bedzie blad, i ze jezeli tak to mam przyjechac i podlaczymy go pod komputer ( co oczywiscie wiaze sie z kosztami) ktorych wolalbym uniknac.

Co wy o tym myslicie? Czy ktos z was na podstawie mojego opisu potrafilby mi powiedziec co dolega temu samochodowi? Oraz czy dam rade naprawic to samodzielnie bez zbednego jezdzenia po serwisach i wydawania mnustwa pieniedzy na naprawy? Jezeli ma ktos z was na to recepte prosze o szczegolowy opis a napewno sobie z tym poradze, klocki,olej,sprzeglo i inne juz kiedys wymienialem w autach to z tym sobie tez poradze ;)

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam.

jak az tak zasysa powietrze, to jest zapchane odpowietrzenie w korku, jak nei dasz rady tego zrobić, to wywierć małą dziurkę we wlewie zaraz nad korkiem, kolejna sprawa, to błąd, warto by było sprawdzić jakie jest, bo możesz mieć już wyciągnięty łańcuch i czas go zmienić

Witam kupilem niedawno nissana primere p12 1,8s 2003 rok, autko jezdzi jak narazie dobrze, lecz swieci mi sie na pomaranczowo check engine ( na ekranie i na zegarach), oraz zdarzylo sie ze auto na swiatlach zgaslo i nie chcialo sie odpalic przez okolo 2 min, po czym wyciagnalem kluczyk ze stacyjki, wlozylem i powtorzylem to z 2 razy po czym odpalil (czasem wylanczalem klime i radio,bo ktos mi powiedzial ze to moze miec wplyw na to). Dzieje sie tak zarowno na zimnym jak i na rozgrzanym silniku, dodatkowym dziwnym zjawiskiem jest to ze kiedy podjezdzam zatankowac i odkrecam  nakretke od zbiornika zasysa powietrze tak ze slychac to z kilku metrow, nie spotkalem sie z tym jeszcze w zadnym aucie wiec wydaje mi sie to bardzo dziwne. Kolega mechanik radzil mi zebym najpierw odlaczyl akumulator i przewody zlaczyl na okolo 30s (to ma zresetowac komputer) po czym zobaczyl czy dalej bedzie blad, i ze jezeli tak to mam przyjechac i podlaczymy go pod komputer ( co oczywiscie wiaze sie z kosztami) ktorych wolalbym uniknac.

Co wy o tym myslicie? Czy ktos z was na podstawie mojego opisu potrafilby mi powiedziec co dolega temu samochodowi? Oraz czy dam rade naprawic to samodzielnie bez zbednego jezdzenia po serwisach i wydawania mnustwa pieniedzy na naprawy? Jezeli ma ktos z was na to recepte prosze o szczegolowy opis a napewno sobie z tym poradze, klocki,olej,sprzeglo i inne juz kiedys wymienialem w autach to z tym sobie tez poradze ;)

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam.

masz zatkanie odpowietrzenie i w zbiorniku robi się próznia, pompa nie może pociągnąć paliwa, wymień korek lub napraw stary,

druga sprawa to sprawdź jaki masz kod błędu, możesz to zrobić bezkosztowo sam

1. przekrecasz kluczyk na on ( bez odpalania )

2. czekasz 3 sek

3. 5x pedał gazu w  podłogę, trzeba to zrobić szybko

4. czekasz 7 sek

5. pedał w podłogę na 10 sek

6. jeśli pkty 1-5 zrobiłeś dobrze ( ważne tu są czasy) to miga ci kontrolka check  i zliczasz i odczytujesz kod błędu

7. jeśli chcesz skasować błędy to ponownie pedał gazu w podłogę na 10 sek

8. wylączasz stacyjkę, kluczyk w lapke i masz gotowe

Witam ponownie kod bledu to 0340 o ile dobrze odczytalem, pod wlewem zauwazylem ze jest jakas dziurka, ale chyba nie bardzo zasysa powietrze,  wyglada to tak jakby ktos wsadzil srubokret i nim pokrecil.

Rowniez potrzebuje od panow takich informacji jak:

1: Gdzie jest czujnik wałka rozrządu? (Bo szczerze nie mam zielonego pojecia gdzie to sie znajduje i jak wyglada).

2: Gdzie jest czujnik położenia wału korbowego? ( rowniez nie mam pojecia jak to wyglada i gdzie sie znajduje).

Dolanczam zdjecie mojego silnika:

post-66833-0-11998900-1366894478_thumb.jpg

PS: Zapomnailem dodac ze auto ma zrobione 108 tys mil ( okolo 173 tys km). Zresetowalem bledy tak jak opisal wedrowiec( za co jestem tobie bardzo wdzieczny), i blad znikl, przejechalem rundke i sie nie pojawil ponownie jak narazie :) Czy to oznacza ze nic mu nie jest i ze nie musze nic krecic, zmieniac, wymieniac, itp? 

PS2: Bym zapomnial - ostatnie pytanko do panow mam :) Chce kupic alu bo niestety moja primera ich nie posiada, i potrzebowalbym wiedziec jaka najwieksza szerokosc moge wrzucic do mojego modelu, i czy lepsze beda 16" czy 17"  dla mojego auta, oraz od jakich modeli aut pasuja felgi do primery ( prosilbym kogos kto wie o wymienienie mozliwie jak najwiekszej ilosci aut od ktorych owe alu beda pasowac), widzialem tanio 16" 215 felgi z oponami od volvo v40 2002 rok i zastanawialem sie czy beda pasowac, ale tez nie wiadomo czy nikt ich jzu nie kupil, dlatego potrzebuje wiedziec jakie modele maja  identyczny roztaw srub.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i przepraszam ze zadaje zbyt wiele, zbyt skaplikowanych pytan :P (taka juz ma natura) ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez brolly29

5x114,3 et 40 chyba, najlepiej kup oryginalne bo bedziesz rzezbil z pierscieniami centrujacymi itp jesli jestes zwolennikiem rzezby to mozesz szukac wszystkiego na 5x114,3 byle nei za szeroka + dobre pierscienie i powinno byc ok im mniejsze et tym bardziej kapec bedzie wystawal poza obrys auta patrz jeszcze na szerokosc felgi p12 ma chyba 7" ja mam 8" i et 35 i lekko wystaja poza obrys auta lub wlg mnie idealnie z obrysem :)

17" laczek 215 50 /17

16" laczek 205 60 /16

wiekszych kapci nie laduj mogą ocierać np przy max skręcie 

Dla zainteresowanych - znalazlem na allegro po wpisaniu roztawu srub, felgi gdzie bylo napisane do jakich modeli pasuja, wiec niektorym moze to sie okazac bardzo przydatne:

CHRYSLER 300M, 300C 4WD, Voyager, Sebring new
CHEVROLET Captiva, Orlando,Cruze(DIESEL)
CITROEN C-Crosser, C7
DACIA Duster
DAEWOO Leganza
DAIHATSU Terios, Feroza
DODGE Avenger, Caliber, Nitro, Voyager
FIAT Sedici
FORD Probe, Maverick, Escape
HONDA Accord (>03), Accord Coupe (>98) + Type R, Civic Sport (>04) + TypeR, CR-V, HR-V, FR-V, Integra Type-R, NSX, S200, Odyssey, Prelude (4WS, BB6, BB8) (97-02), Shuttle, Stream
HYUNDAI Coupe Tiburon (>02), Santa, Santa Fe, Grandeur, Tucson, Trajet, XG25/XG30, i30,i30cw, ix35, i40, ix55, Sonata new
INFINITI FX35 FX45 EX35 G35 G37 M35 M45 I30 Q45 G 37, M 35, I 30, Q 45, FX 35
JEEP Patriot, Grand Cherokee (92-99)
KIA Carnival, Sedeona, Opirus, Carens, Ceed, Pro_Ceed, Magentis new, Sportage II, Sportage III, Venga
LAND ROVER Freelander
LEXUS GS 300/430 (>98), IS 200/300 (>98), IS250, IS220d, LS 400, LS 430, RX300, SC 430
MAZDA 3, 5, 6, CX7,CX9,323 F (>00), 626 (97-03), MPV, MX-6, Premacy, RX8, Tribute, Xedos 6, Xedos 9
MITSUBISHI Asx, Eclipse (D20, D30), Grandis, Lancer neu, Outlander, Pajero Pinin, Sigma, Space Gear
NISSAN 200SX (97-00), 350Z, Almera Tino, Altima,Juke, Maxima (95-00), Maxima QX (>00), Murano, Primera (02-), Qashqai, X-Trail
Opel Antara,Astra IV (DIESEL) Sintra
PEUGEOT 4007
RENAULT Fluence, Laguna III, Megane III, Koleos, Scenic III
SUBARU Impreza STI
SUZUKI Grand Vitara new, Swift Sport, SX4
TOYOTA Auris, Avensis, Avensis Verso, Camry (>96), Corolla Verso new, Hiace, Picnic (XM1), Previa, RAV4, Supra

Rowniez potrzebuje od panow takich informacji jak:

1: Gdzie jest czujnik wałka rozrządu? (Bo szczerze nie mam zielonego pojecia gdzie to sie znajduje i jak wyglada).

2: Gdzie jest czujnik położenia wału korbowego? ( rowniez nie mam pojecia jak to wyglada i gdzie sie znajduje).

Moglbym prosic kogos o wytlumaczenie? Co prawda narazie awaria ustapila ale przejechalem moze z kilometr, i w razie co przydadza sie takie informacje :) 

Z Gory dziekuje :)

Moglbym prosic kogos o wytlumaczenie? Co prawda narazie awaria ustapila ale przejechalem moze z kilometr, i w razie co przydadza sie takie informacje :)

Z Gory dziekuje :)

U ciebie wygląda na to, że czujnik połozenia wału ma zamiar odejśc w krainę wiecznych łowów tu masz linke do wątku gdzie ktoś też poszukiwał czujnków

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/82732-czujnik-polozenia-walka-rozrzadu-i-walu-korbowego-w-p12-18-benzyna/

teraz coś przyjemniejszego felgi - ja osobiście kupiłem orginalne nissana są ładne szczególnie 17" , niestety opony juz do 17-tek są dość drogie, ja kupiłem 16-tki do tego zapodałem fuldy 205/55/16 i wyglądają ładnie.

Z szerokością opon nie ma co przesadzać szczególnie przy takim silniku, producent zaleca dla 16-tek 205/60/16 a dla 17-tek 215/55/17. Ja poprzednie mialem 215 i niestety na naszych drogach (koleiny) auto miało tendencje do myszkowania, nyska do dupowóz do eksploatacji na codzien a nie rajdówka używana okazjonalnie.