Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Podnośnik żaba - jak podnosić P12?

boszax

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytano w których miejscach bezpiecznie można podnosić naszą Primerę? Oryginalnym podnośnikiem robi się to na rantach progów - mi te rozwiązanie jednak się nie podoba  a to lakier z rantu odskoczy a to zabezpieczenie antykorozyjne . Mam taki podnośnik  http://www.ceneo.pl/20349941 - w których miejscach można podnosić do góry by zdjąć np. jedno koło?  I żeby to było bezpiecznie i dla samochodu i dla mnie. 

Gość mirekg9

Z tyłu --- lewarek od tyłu samochodu i pod belkę - jak najbliżej koła lub z boku samochodu od koła w kierunku tylnych drzwi  /nie wiem teraz jak to się nazywa/ ale idzie od belki pod karoserię i zakończone jest tuleją. Powiedzmy że jest to też drążek. Ważne że jest w kształcie płaskownika, więc się nie wygnie.

Z przodu --- koniec wahacza, przykręcany w okolicy pedałów. Końcówka ta jest również z tuleją więc ładnie utrzymuje się w tym talerzyk od żaby lub przy wzmocnieniu do którego przykręca się koniec wahacza. 

Oczywiście najważniejsz później jest kobyłka lub ewentualnie położenie koła pod tarcze hamulcowe - w razie gdyby puściła żaba.

w progach masz specjalne wgłębienie mocujące/ustalające podnośnik. Jeśli dobrze tam umieścisz to nic nie zarysujesz.

Tył jak pisał mirekg

Przód za raz za zderzakiem na środku wystaje taki króciec czy coś tam jak się położysz to zobaczysz i tutaj możesz cały przód lewarować

BROŃ BORZE ZA DOLNĄ BELKĘ SANEK

Pod wahacz bym nie polecał ze względu na kiepskie zawieszenie i możliwość podgięcia cycuś ;)

Ten koniec wahacza co piszesz MirekG, to nie jest najlepsze miejsce, bo to jest (ponoć) poduszka gumowo-olejowa. Lepiej na tym nie opierać w ten sposób ciężaru - to tylko moja opinia.

Można podłożyć pod sworzeń wahacza ale tam chyba się żaba nie podjedzie?

Gość mirekg9

Ten koniec wahacza co piszesz MirekG, to nie jest najlepsze miejsce, bo to jest (ponoć) poduszka gumowo-olejowa. Lepiej na tym nie opierać w ten sposób ciężaru - to tylko moja opinia.

Nie mogę znaleść żadnego rysunku jak tam jest mocowanie w P12, bo u mnie jak wspomniałem wyżej, to jest jakaś gruba blacha odpowiednio profilowana dla wzmocnienia i przykręcana na trzy śruby do podłogi. To pod nią praktycznie podkładam żabę, natomiast kobyłkę na końcówkę wahacza. I tak tuleja końca wahacza chroniona jest przez obejmę, następnie tuleję metalową.

Ale każdy ma swoje sposoby i metody.

Tutaj parę fotek..  https://picasaweb.google.com/112115303120821761314/MiejscePodOzeniaLewarkaZPrzodu?authkey=Gv1sRgCL6ly8m4neDyngE#

Gość mirekg9

Oczywiście jeśli progi są twarde i mocne - nie zagnieździła się w nich "ruda" - to można wziąść drewniany klocek w którym na środku robimy głęboki frez na rant od progów. Boki klocka natomiast dotykają troszeczkę podłogi jak i progu. Lecz wiadomo że i tak klocek zakładamy na końcach progów, czyli tam gdzie są wzmocnienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...