Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 15.dci smuga czarnego dymu i zapychanie się po dłuzszym odcinku jazdy

Gość Matteo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Matteo

Witam, mam taki problem w Almerze 1.5 dci. Po przejechaniu dłuższego odcinka drogi (ok 50km) przy w miare jednostajnych obrotach, pojawia się problem. Otóż nastepnego dnia podczas odpalania pojawia sie smuga czarnego dymu i musze samochód mocniej przygazować na jałowym biegu zeby ten dym sie "wytłoczył"/ wypchnął. Chwile to trwa i potem mozna smiało jechac. Nie wiem w czym problem. Na samym początku był zapchany katalizator. Mehcanik doradził mi wycięcie filtra w nim jakos dorażne rozwiązanie i tańsze. Sutuacja się poprawiała dość wyraźnie ale nie w 100 procentach. Wymianiłem też rozrząd ale to bardziej z musu juz niz z tego problemu co opisuje. innym objawem też jest to ze gdy ruszam odrazu (nie przegazowując samochodu na początku) to ledwo co przyspiesza, dopiero po kilku kilometrach jak dym z rury wyleci cały to "idzie" normalnie.

Prosze o porade

hmyyy, pomyślałbym ze to filtr cząstek stałych, ale w tym aucie go nie ma.... Ewidentnie masz coś przypchane. Masz zwiększone zużycie paliwa? bierze Ci olej?

Gość Matteo

hmyyy, pomyślałbym ze to filtr cząstek stałych, ale w tym aucie go nie ma.... Ewidentnie masz coś przypchane. Masz zwiększone zużycie paliwa? bierze Ci olej?

Olej raczej nie, a co spalania....to nie wiem, bo mam ten obiaw od "nowości" bo samochód był niedawno kupiony....tak 6-7 l wmieści bym powiedział.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...