Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Navara - zerwany łańcuch rozrządu

Gość Bohdan Malewski
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bohdan Malewski

Mam Nissana Navarę D40 z automatyczną skrzynią biegów , którego zakupiłem w salonie samochodowym Odyssey w Warszawie w 2007 r. Wszystkie przeglądy techniczne robiłem w autoryzowanej stacji Nissana w Łodzi (Inter-Przyguccy) , gdzie mieszkam . Ostatni przegląd techniczny robiłem przy przebiegu 120.000 km .Przejechałem potem 500km i zerwał się w silniku łańcuch rozrządu ,którego się podobno nie wymienia . Silnik prawdopodobnie do wymiany . Złożyłem reklamację do Nissana Polska . Czekam na odpowiedź . Co o tym sądzicie ? Czy znacie podobny przypadek ? Nie stać mnie na tak wielki wydatek .

Hej

Miałem podobny przypadek tyle ze u mnie się nie zerwał ale silnik zaczął chodzić jak traktor ;( Zaprowadziłem auto do tego samego salonu co ty i zaczęli kręcić ze walki wywarzające ze koszt naprawy 12000 zł itp a wszystko stało się zaraz po gwarancji i przy 123tys km Nissan reklamacji nie uznał ! Postanowiłem przejechać się do dyrektora z moim prawnikiem co się okazało wymienili wszystko za darmo ! a usterka z rozrządem jest ogólnie dobrze znana i nissan miał jakaś akcje serwisowa i wymieniali ten łańcuszek potajemnie przy okazji innej akcji serwisowej ;)

Gość Bohdan Malewski

Hej

Miałem podobny przypadek tyle ze u mnie się nie zerwał ale silnik zaczął chodzić jak traktor ;( Zaprowadziłem auto do tego samego salonu co ty i zaczęli kręcić ze walki wywarzające ze koszt naprawy 12000 zł itp a wszystko stało się zaraz po gwarancji i przy 123tys km Nissan reklamacji nie uznał ! Postanowiłem przejechać się do dyrektora z moim prawnikiem co się okazało wymienili wszystko za darmo ! a usterka z rozrządem jest ogólnie dobrze znana i nissan miał jakaś akcje serwisowa i wymieniali ten łańcuszek potajemnie przy okazji innej akcji serwisowej ;)

Dzięki za informację . Mnie mówią (jeszcze przed ostateczną odpowiedzią) o ewentualnym partycypowaniu w kosztach , a koszty to ok.40.000,-zł . Chyba będę musiał zrobić jak Pan i z prawnikiem pojechać do Warszawy .

Dzięki za informację . Mnie mówią (jeszcze przed ostateczną odpowiedzią) o ewentualnym partycypowaniu w kosztach , a koszty to ok.40.000,-zł . Chyba będę musiał zrobić jak Pan i z prawnikiem pojechać do Warszawy .

a usterka z rozrządem jest ogólnie dobrze znana i nissan miał jakaś akcje serwisowa i wymieniali ten łańcuszek potajemnie przy okazji innej akcji serwisowej ;)

Byłem na wszystkich (chyba) akcjach serwisowych: wymiana felg, przeprogramowanie poduszek i wymiana przełączników i wiązek foteli. Chcesz powiedzieć, że łańcuch rozrządu też mam wymieniony, ale o tym nie wiem :D ?

Nieźle, 40 000 PLN za naprawę auta wartego obecnie niewiele więcej, (sam mam D40 z 2007). Nawet w przypadku dzielenia kosztów (po połowie?) to 20 000 to jest kosmiczna suma w tej sytuacji.

Edytowane przez bravo_

ciekawe skad cena 40 000? (moze 10+10 x 2  ;P)

ile kosztuje nowy silnik 2.5?,

za nowy silnik V6 nissan liczyl 50 000

montaz to max 2 tys, do tego mozesz kupic uzywke, z 2.5 nie bedzie problemu np ten http://allegro.pl/nissan-navara-d40-2-5-dci-silnik-czesci-i3179521631.html albo ten http://allegro.pl/silnik-nissan-navara-2-5-dci-d40-yd25-2012r-i3185115997.html :)

te tajne akcje serwisowe nissana sa ciekawe. ja kupilem od wlasciciela navary komplet felg 17" i jezdze na nich, pojechalem do sesrwisu zapytac o mozliwosc sprawdzenia tych felg  gdyż nie wiem czy nie dotyczy ich akcja, byli oburzeni, ze o takiej tajnej akcji sie dowiedzialem. 

najbardziej kompetentny kierownik serwisu poinformowal mnie, ze akcja dotyczy tylko pierwszego wlasciciela samochodu i nikt inny nie powinien o niej wiedzieć a zwlaszcza ktos kto kupil tylko felgi bo "jesli sie nie kupuje bezposrednio od Nissana to tylko na wlasne ryzyko"

podobno nie sposob patrzac na koła stwierdzic, ktore felgi sa zagrozone i to tylko po vinie samochodu mozna to wywnioskowac.

Ten drugi silnik co podałeś może nie pasować (a przynajmniej bez przeróbek), jest z nowej Navary z 2012 roku, nawet w aukcji jest napisane: "Silnik pasuje do aut po roku 2010. Silnik z poprawionymi wadami konstrukcyjnymi"

Co do akcji serwisowej z felgami, to nie była ona "utajniona" - Nissan wysyłał listy i kontaktował się telefonicznie z właścicielami.

jesli silnik naprawde poprawili to moze warto sprawdzic jakie przerobki wchodza w gre, moze jest to gra warta swieczki.

• 3 miesiące temu...

Dzięki za informację . Mnie mówią (jeszcze przed ostateczną odpowiedzią) o ewentualnym partycypowaniu w kosztach , a koszty to ok.40.000,-zł . Chyba będę musiał zrobić jak Pan i z prawnikiem pojechać do Warszawy .am podobną sytuację, zerwał mi się łańcuch po 170000 km przebiegu, Navara jest po gwarancji, czy udało Ci się uzyskać coś od nissana?

Mam podobną sytuację, zerwany łańcuch rozrządu po przebiegu 170 tys. rocznik 2007. Czy udało Ci się cos uzyskać od Nissana?

• 2 tygodnie później...

Czy problem z łańcuchem rozrządu dotyczy NP300 (D22) z 2009 r. ???

Jeśli tak to co zrobić? wcześniej wymienić na nowy, ale czy trafi się akurat lepszy niż seryjnie montowany.

• 2 tygodnie później...

Z tego co wiem to w d22 łańcuch nie był wadliwy tak jak w d40 . W d22 potrafią puścić napinacze łańcucha , ale wtedy słychać stuki rozrządu. 

• Upvote 1

Tak czytam i się zastanawiam bo mam 115 tyś i co dalej.

W D22 przeszedlem szczelony silnik, przy 110 tyś. robili na gwarancji.

No ciekawe

Pozdrawiam

Nie chce Cię straszyć ale za jakieś 10 - 20 tyś pójdą Ci panewki :(. A  jak u Ciebie z kontrolką ciśnienia oleju gaśnie od razu czy dopiero po paru sekundach od odpalenia>

W zasadzie gaśnie szybko, ale miałem poprzedni - taki najtańszy filtr oleju przy którym gasła dość późno.

Podobno te panewki opanowali w nowszych modelach.

Powodem awarii panewek było rozszczelnienie podstawy filtra oleju - jeśli dobrze kojarzę - co skutkowało brakiem smarowania.

• 3 miesiące temu...

Hej

Witam serdecznie,

mam problem z łańcuchem w Primastar z 2009 (silnik 1995cm3 115km).

W samochodzie który stał na podjeździe przed pracą, łańcuch cofnął się o 7 oczek.

Podobno ten temat w Nissanie (wadliwe łańcuchy) jest dobrze znany, tylko nikt nie chce się "oficjalnie" wypowiedzieć tylko straszą wysokimi kosztami.

Czy mogę się z Tobą jakoś skontaktować, aby omówić rozmowę z prawnikiem? Chyba będę musial wybrać się ze swoim...