Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z centralnym, sygnalizatorem niezapiętych pasów.

halli
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z nissanem x-trail 2006rok od przedwczoraj kiedy to podczas przestawiania przyczepy odczepił się kabel z wtyczką, przestał działać centralny zamek, sygnał o niezapiętych pasach nie mruga oraz nie pika, po każdorazowym zapaleniu silnika kasuje się zegar oraz liczniki kilometrów A i B. Czy ktoś z kolegów wie czym to może być spowodowane? Liczę na waszą pomoc.

może urwałeś jakiś kabel w gnieździe? Sprawdź połączenia, ewentualnie rozłącz gniazdo przyczepy i sprawdź czy objaw pozostał dalej.

jak u mnie przez przypadek zrobiłem zwarę w gnieździe przyczepki to też auto zwariowało i zapaliła mi się kontrolka od silnika i napędu - winny był przepalony bezpiecznik pod maską.

jak u mnie przez przypadek zrobiłem zwarę w gnieździe przyczepki to też auto zwariowało i zapaliła mi się kontrolka od silnika i napędu - winny był przepalony bezpiecznik pod maską.

Bezpieczniki sprawdzone wszystkie dobre, po podpięciu przyczepki wszystkie światła prawidłowe.

Może gdzieś masę urwałeś - posprawdzaj dokładnie w okolicach gniazda i miejsca gdzie wiązka przyczepki jest wpięta do instalacji auta - zwykle w tylnej lampie.

jeżeli to się działo podczas przyłączania przyczepki to najczęściej złącze tylnej lampy lewej lub bezpiecznik od postojowych lub przekaźniki pod maską i pod kierą. I na nie bym postawił. bezpieczniki to sprawdź 2 środkowe rzędy - na pewno dziesiątki czerwone. Na pokrywce skrzynki bez. jest schemat. Pozdr

Edytowane przez karibox1

Gość mirekg9

Nie wiem jakie masz gniazdo 7 czy 13 Pin, chociaż to aż nie tak ważne /choć w 13 dodają dodatkowy "+" i "-"/.

Masz komputer, więc instalacja haka z reguły jest z modułem i dodatkowymi przekaźnikami, jak i bezpiecznikami /tutaj różnie bywa/.

Sprawdź, czy gdzieś w bagażniku za boczkami, wykładzinami nie masz właśnie tych rzeczy i np. dodatkowych bezpieczników na przewodzie. Ja np. miałem dodatkowe 2 bezpieczniki, ukryte za osłoną plastikową, na lewym przednim słupku przy podłodze. 

jeszcze bym odkręcił gniazdo haka i obadał też kabelki. Mógł któryś się odpiąć z wiązki i zwiera. Pozdr

Sprawdż bezpiecznik numer 5 (powinien być 10A, czerwony). Prawy górny róg skrzynki wewnątrz. Lub F28, górny lewy róg, to samo.

Edytowane przez LeonMP