Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kolizja nie z mojej winy a brak przeglądu

Gość pawciooo198307
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pawciooo198307

Siema.Jakis czas temu miałem kolizje nie z mojej winy.Ogolnie koles który we mni wjechał przyjął mandat za spowodowanie kolizji.Samochód miałem sprawny bo wracałem od mechanika ale brak było pieczątki przeglądu technicznego który skonczył sie jakos dwa tygodnie pzed kolizją.Czy bede miał jakies problemy z wywalczeniem odszkodowania z oc sprawcy w PZU?Biegły sprawdzając pojazdy uznał ze mój był sprawny a auto sprawcy miało jakies niedociągnięcia.Prosze o odp. osoby które cos wiedzą bo na necie osoby bez wiedzy twierdzą ze nie dostane odszkodowania a inne osoby które znają troche prawo twierdzą ze PZU moze kombinowac ale według prawa odszkodowanie wypłacic muszą.Miał ktos podobną sytuację?

Masz gdzieś już jakąś adnotację że samochód nie miał przeglądu? Policja sprawdziła? Rzeczoznawca już był spisał coś z dowodu?

Samochód bardzo ucierpiał?

Jeżeli nie, spróbuj załatwić przegląd, u mnie na stacji niektórzy w ogóle nie wjeżdżają. Wiem że to nie do końca legalne ale głowa była by spokojniejsza.

Gość mirekg9

Przypuszczam, a wręcz jestem pewny, że odszkodowania nie otrzymasz. Zakład ubezpieczeń będzie się tego trzymał i do tego dążył, gdyż nawet przepisy mówią, iż samochód poruszający się w ruchu musi posiadać przegląd.

Jeszcze się zastanawiam jak podejdą do wyceny sprawcy i kto jemu odda - mogą próbować zrobić to od Ciebie, gdyż w momencie kolizji Twój samochód był nie sprawny - brak przeglądu a jako dowód i potwierdzenie tego faktu, to mandat od Policji.

Ale bez względu na to jak się sprawa zakończy, to podziel się z nami tymi wiadomościami.

Edytowane przez mirekg9

Gość pawciooo198307

http://www.eporady24.pl/wyplata_odszkodowania_mimo_braku_badania_technicznego_auta,pytania,4,60,2604.html

Nie musi Pani się obawiać – o ile brak przeglądu technicznego w Pani samochodzie nie miał wpływu na kolizję (to jest kolizja nie była wynikiem niesprawności technicznej), ubezpieczyciel sprawcy nie może się uchylić od obowiązku zapłaty Pani odszkodowania.

Jakis adwokat chyba wie co pisze.Zresztą przyznacie ze ciekawa sprawa

• 5 tygodni później...

Oby tak było jak w tym artykule i to co mówi doradca. Człowiek zawsze może się pomylić /tak jak napisane w stopce/ i całe życie się uczy.

Wiem tylko jedno, że przepisy swoje - życie swoje. Życzę, abyś również ustawowo załatwił sprawę w terminie 30 dni, a nie rok lub półtora.

Siema.Jakis czas temu miałem kolizje nie z mojej winy.Ogolnie koles który we mni wjechał przyjął mandat za spowodowanie kolizji.Samochód miałem sprawny bo wracałem od mechanika ale brak było pieczątki przeglądu technicznego który skonczył sie jakos dwa tygodnie pzed kolizją.Czy bede miał jakies problemy z wywalczeniem odszkodowania z oc sprawcy w PZU?Biegły sprawdzając pojazdy uznał ze mój był sprawny a auto sprawcy miało jakies niedociągnięcia.Prosze o odp. osoby które cos wiedzą bo na necie osoby bez wiedzy twierdzą ze nie dostane odszkodowania a inne osoby które znają troche prawo twierdzą ze PZU moze kombinowac ale według prawa odszkodowanie wypłacic muszą.Miał ktos podobną sytuację?

Minął miesiąc. Czy już coś wiadomo w powyższej sprawie? Możesz sią nią z nami podzielić?

• 2 tygodnie później...
Gość pawciooo198307

Sory za zwłoke.Rzeczoznawca wycenił moją alme 96 r 2.0 d na 4,5 tys.Kasa wpłyneła na konto bez problemu choc myslałem ze Pzu bedzie robic jakies trudnosci.Teraz mozna jedynie głowkowac po co własciwie jest ten przegląd.

Kolego po to żeby wrazie gdybyś to Ty był sprawcą czego Ci nie życzę to wtedy musiałbyś zapłacić ze swojej kieszeni za szkody. A druga kwestia nie wyobrażam sobie jakby miało w ogóle nie być przeglądów bo wtedy bałbym się na drogę wyjeżdżać tyle ,, rupieci'' by jeździło :) Gratuluję pomyślnego załatwienia sprawy :)

Gość pawciooo198307

w razie sprawcy bez przeglądu ubezpieczalnia i tak wypłaci kase poszkodowanemu a od ciebie nie mogą zadac zwrotu chyba ze udowodnią ze usterka przyczyniła sie do kolizji

Gość pawciooo198307

Dzięki.Ogolnie jest tak ze przy Ac brak przeglądu równa sie z niewypłaceniem odszkodowania chociaz z tego co czytałem takie sprawy równiez czasami udaje sie wygrac w sądzie.Co do Oc to jest róznie.Słyszałem ze Pzu akurat lubi robic problemy i trzeba pisac odwołania i ewentualnie sie sądzic.Brak pieczątki w dowodzie nie oznacza ze auto jest nie sprawne.Jezeli usterka w aucie przyczyniła sie do kolizji to mogą byc problemy.U mnie sprawca sugerował kolesiowi z Pzu ze ja jestem wspólwinny ale kase wypłacili.Przy kolizji dowodu rejestracyjnego nie pokazywałem bo sprawca zadzwonił po policjantów swoich kumpli i jak by zobaczyli ze nie miałem przeglądu to by sprawca mandatu za kolizje nie przyjął i ja bym był winny.Tak to mandat przyjął ja dowód dowiozłem policjantom tydzien po kolizji i dostałem 200 zł mandatu ale odzszkodowanie mi to zrekompensuje.