Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Oponki R17 szerokość najwęższa,profil największy

svyturys
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko że w 85% przypadków, 205/60 kosztują nawet i o 50% więcej.

Ja sobie odpuściłem wydawać na opony 1600 PLN zamiast 1100 PLN, tylko po to by były takie jak fabryczne.

Powyższe różnice w cenach, wskazane na przykładzie sprzed dwóch lat, takiej samej opony, jednego producenta, taki sam model... tak, tak - tak drastyczna była różnica w cenie.

Edytowane przez PawelSalata

205/60R16 to rozmiar dedykowany przez Nissana. I są często potwornie drogie.

205/55R16 to rozmiar opon o dużo niższej cenie, dodatkowo auto jest mniej gumowe w zakrętach.

Jak więc widzisz, oba rozmiary tyczą się opon 16 cali.

Mi na 205/55R16 przekłamuje licznik - jadąc licznikowe 100 km/h, w rzeczywistości jadę 90 km/h.

Nie wpływa to kompletnie na nic według mnie, może minimalnie na spalanie na niekorzyść, może minimalnie lepiej auto się zbiera na niższych gumach. ALe jest to różnica niemal niezauważalna w zwykłym użytkowaniu samochodu.

Nie wpływa to kompletnie na nic według mnie,.

Jesli nie ma to wpływu to czemu kolarze jeżdżą na 28" a nie 14" - przeciez łatwiej by się im pedałowało

może minimalnie na spalanie na niekorzyść, 

NApewno jest jakiś wzór z PI czy coś na to ze jeden obrót koła to 1 przejechany metr  to spalanie takie przy 2000obr/min a przejechane 0,9m przy 2000obr/min to spalanie takie. 

A ile obrotów wykonuje koło w drodze do pracy?

I o ile przez to jedzie się dłużej???

może minimalnie lepiej auto się zbiera na niższych gumach.

bo mniejszy opór stratoryowy ale tylko do 2 obrotu koła gdy już fizyka popycha masę. Odczucie bardziej subiektywne bo auto żwawiej się wkręca na obroty ale przez mniejszą gumę krócej się toczy

ALe jest to różnica niemal niezauważalna w zwykłym użytkowaniu samochodu.

Zmieniłem opony zimowe 205/55/16 na Letnie 215/60/16 - jest to bardzo odczówalna różnica.

Edytowane przez jwa

Zmieniłem opony zimowe 205/55/16 na Letnie 215/60/16 - jest to bardzo odczówalna różnica.

Lepsze to 215/60/16-?

Jesli nie ma to wpływu to czemu kolarze jeżdżą na 28" a nie 14" - przeciez łatwiej by się im pedałowało

Aleś porównanie znalazł. Bardziej odpowiednie by było 28" i 27,5", a nie skrajność jakaś. Ja podałem dwa sąsiednie rozmiary opon a nie jakieś rozbieżności nie z tej ziemi.

NApewno jest jakiś wzór z PI czy coś na to ze jeden obrót koła to 1 przejechany metr  to spalanie takie przy 2000obr/min a przejechane 0,9m przy 2000obr/min to spalanie takie. 

A ile obrotów wykonuje koło w drodze do pracy?

I o ile przez to jedzie się dłużej???

Ty sam jesteś jak PI... i SIGMA w jednej osobie. Chodzi o prędkość liniową specu - koło mniejsze przy tych samych obrotach (czyli przy tej samej prędkości kątowej) ma większą prędkość liniową. A jeśli kręci się szybciej, wykonuje więcej obrotów. Silnik pracuje nadal z takimi samymi prędkościami obrotowymi, więc przy takich samych przełożeniach skrzyni biegów, ta sama prędkość kątowa na wyjściu ze skrzyni biegów, przekłada się na inne prędkości liniowe - mniejsze koło szybciej rozpędza samochód, ale pozwala mu osiągnąć mniejszą prędkość maksymalną. W szkole ponadpodstawowej, na lekcjach fizyki o tym było sporo. Sprawdź w Google co to jest szkoła - tak na wszelki wypadek, może Ci się przyda definicja na przyszłość.

Przy podanych powyżej rozmiarach opon, różnica to niecałe 10% przy prędkości 100km/h. Dla mnie to wartość którą można zaliczyć do kategorii błędu pomiarowego.

Niesamowita jest Twoja teoria zawarta w pytaniu: "I o ile przez to jedzie się dłużej???" No mistrzostwo świata!!!

Kolejne mało udane porównanie, nie dość że szersza, to jeszcze wyższa. Różnica na pewno będzie odczuwalna na dziurawej drodze, w końcu masz wyższą gumę. Ale przyspieszenie (znów uważam że niezauważalnie) na tym ucierpi.

Nie zważając na całość... idę za Twoją radą JWA i robię to, co już wcześniej proponowałeś tyle razy...

Lepsze to 215/60/16-?

Nie, nie lepsze. Lepsze 205/55R16.

Edytowane przez PawelSalata
  • Upvote 1

Błagam... wrzuć fotkę P12 na felgach 15 cali... błagam...

Proszę tak wygląda P12 na 15 stalowych

post-69100-0-00988700-1372513729_thumb.jpgpost-69100-0-95347400-1372513717_thumb.jpg

Edytowane przez Ravx02

Myślałem że będzie to wyglądać gorzej.

Ale widać, że coś tu nie gra :)

Dzięki za FOTO.

Myślałem że będzie to wyglądać gorzej.

Ale widać, że coś tu nie gra :)

Dzięki za FOTO.

Co masz na myśli - co nie gra , 195/65 R15 to wymiar minimalny dla primery.Pewnie lepiej wygląda na 16 ale wpierw auto potem koła , na wiosne zmienie i będzie OK

• 3 miesiące temu...

Co masz na myśli - co nie gra , 195/65 R15 to wymiar minimalny dla primery.Pewnie lepiej wygląda na 16 ale wpierw auto potem koła , na wiosne zmienie i będzie OK

Widać że odległości między oponami i nadkolami są zdecydowanie większe niż w przypadku felg 16" czy już o 17" nie mówiąc.

Bierz komplet od kolegi FICKUS. Pewnie po dobrej cenie odda forumowiczowi :)

panowie bede mial prawdopodobnie komplet zimowy do sprzedania alu to oryginalne felgi od p12 16" z oponami 215/55/16 stan bdb ile to jest warte?? na kafla moge liczyc?

dało by raczej jedz do wulkanizatora i prawde ci powie nie widze przeciwskazan choc profil troszke za niski ale miec a nie miec :)

http://www.renaultsafrane.pl/kalkulator.htm

Edytowane przez preston81

Szukałem oponek i znalazłem SnowDragon za 208 zł 205x50x17 Cena myślę że ok za te budżetowe opony zimowe , A może bieżnikowane ? Będę w Polsce za tydzień to poszukam. Autem robię max 100km tygodniowo i to po drodze szybkiego ruchu w DE które sa odśnieżone. Pozdrawim i dzieki za rady

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Andrewko