Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Primera P11 1,6 106km QG16 falujące obroty

Gość zenon.rtv

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zenon.rtv

Witam wszystkich użytkowników forum

Mam problem z Nissanem Primerą P11 po lificie, 2001r., 1,6, 106km, oznaczenie silnika QG16. Na biegu jałowym falują obroty, podczas przyśpieszania w przedziale 2-3 tys. obrotów silnik szarpie i widać jak wskazówka obrotomierza faluje. Z testu na komputerze powtarzają się błędy 1) P0420 Katalizator 2) P0300 Multi Cylinder Błąd Zapłonu. Myślę, że błąd katalizatora nie ma znaczenia, udrożniłem go trochę. Przy równomiernej jeździe na około 3 tys obrotów i więcej problem jakby zanikał. Nasila się dopiero w momencie przyśpieszania, czyli większego obciążenia.
Co już zrobiłem:

-ściągnąłem głowicę

-dotarłem wszystkie zawory

-wymieniłem uszczelniacze

-nowa uszczelka pod głowicę

-wyregulowałem od nowa luz zaworowy (na płytkach)

-koło fazy rozrządu podstawiono drugie, czujnik faz rozrządu również

-podstawiony czujnik wałka rozrządu i czujnik wału korbowego

-nowe świece.

Samochód jest zasilany benzyną i gazem LPG, system BRC, około 7 lat, przejechane 240 000. Szarpie jednakowo na gazie i benzynie.

Próbowałem wieloma sposobami, odpinałem zasilanie popmy paliwowej i równocześnie odpinałem wtyczki wtryskiwaczy paliwa żeby wykluczyć ewentualne dotryskiwanie paliwa podczas pracy na gazie. Zakręcałem zawór w butli gazu, żeby sprawdzić jak chodzi na benzynie, wykluczając możliwość dotrysku gazu. Jadąc tylko na gazie, mając rozłączoną pompę paliwa i wtryskiwacze paliwa przełączałem na paliwo, przełącznikiem benzyna/gaz, auto gasło naturalnie, ponieważ pompa była odłączona. Silnik nie pracował, samochód był np. na 4 biegu, a obrotomierz dalej wskazywał tendencję do falowania.

Proszę o porady, skończyły mi się pomysły. (Czy to by wskazywało na rozciągnięcie łańcucha rozrządu) i brak synchronizacji między czujnikiem wałka rozrządu i wału korbowego? Nie mam pojęcia...  Jeszcze jedna sugestia: jak zimny pali lekko od pierwszego strzału, jak jest gorący i postoi z 10 minut trzeba pokręcić dłuższą chwilę, najlepiej dodając lekko gazu.

Pozdrawiam

Gość rootmaster

Podstawowa sprawa przy zasilaniu LPG, czy paliwo (benzyna) nie straciło swoich właściwości? Miałem taki problem z szarpaniem tyle tylko że u mnie ciężko zapalał jak był zimny. Dolanie do pełna dobrego paliwa (shell v-power) rozwiązało sprawę na zasialniu benzynowym. Na gazowe nie mam pomysłu więc pewnie to nie to ale spróbować można...

Pozdrawiam

Gość zenon.rtv

Wyjeździłem paliwo kilka razy, pompa paliwa jest nowa i wymieniam właśnie kompletny rozrząd. Jak skończę to dam znać, czy nastąpiły jakieś zmiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...