Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Diesel czy benzyna - auto 2007/2009

Gość lawyer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

zgadza się. 2 aspekty: łańcuch rozrząd + brak filtra cząstek stalych. Nie chce wywolywac dyskusji na nowo bo tym juz wiele razy bylo pisane. Spalanie w trasie benzyny w zaladowanym aucie nadal uwazam za znikome.

Gdyby nie korek, spokojnie zmieściłbyś się w 6 l o ile nie poniżej. Fakt, że dCi w podobnych warunkach wziąłby trochę mniej, ale suma sumarum 1.4 zawsze pozytywnie zaskakiwał pod względem zużycia paliwa.

test redakcyjny autocentrum: "dobrze znany, silnik wysokoprężny 1,5 dCi o mocy 86 KM. Jednostka bardzo popularna ze względu na swoje zalety, a więc niedużą pojemność (co liczy się przy ustalaniu niektórych opłat jak), dużą wartość maksymalnego momentu obrotowego (200 Nm już przy 1900 obr/min ) i niewielkie zużycie paliwa. Ten ostatni, bardzo ważny dla wielu użytkowników, parametr wynosi w cyklu mieszanym 5,1l/100 km, wg danych producenta. U mnie początkowo średnie spalanie, pokazywane przez komputer pokładowy (po jazdach „ekonomicznego" kolegi), wynosiło 4,6 litra. Później, gdy nastał silny mróz, o czym wyżej, wartość wzrosła do podawanych 5,1 litra. Ale sądzę, że w normalnych warunkach eksploatacji i oszczędnej jeździe, na którą może sobie pozwolić każdy użytkownik nie przekroczy 5l."

Od siebie,to pierwszy i jedyny (jak dotąd) silnik o którym producent napiał że ma palić 4,6/6,2/5.7 (wersja 105KM,auto 1340kg) i TYLE PALI! ,Ba ,nawet jak się zmuszam do eco-jazdy pali dużo mniej.Zero awarii, zero problemów .Mam trzy auta ,w tym dwa benzynowe i jak czytam o zaletach typu łańcuch rozrządu(autopsja)to mnie ogarnia pusty śmiech) To samo jeśli chodzi o filtr cząstek stałych(szczególnie w tym silniku-który właściwie prawie nie występuje(ostatnie 2 roczniki-absolutnie bezproblemowe!) pozdrawiam serdecznie i tych zaolejonych i tych zagazowanych,a w szczególności tych z pod znaku Pb.

siemka!

Edytowane przez manix

rok temu na trasie Swarzędz - Gorzów Wlkp. - Szczecin - Rewal - Gryfice - Mirosławiec - Wałcz - Poznań - Swarzędz - + odrobina kręcenia nad morzem - łącznie 689km spalanie wyszło 5,54 - silnik 1,6, jazda zgodnie z przepisami (na esce do Szczecina z powodu deszczu tylko 110), auto załadowane na czteroosobowej rodziny (foteliki, kupa graty dla dzieci, wózek itp.)

Wynik na 1,4 dobry uwzględniając korek + autostradę + belki i box.

Edytowane przez g.a.polak

U mnie z prędkościami autostradowymi +-130 i boxem nigdy nie udało się zejść poniżej 6,5.

wiesz manix ale filtr czastek stalych trzeba wymienic to samo z łancuchem i wtedy ja benzynowiec się usmiechnę:)

Nie zmienia to faktu że wybór benzyzny był mocno przekalkulowany względem:

1) kosztów serwisowych

2) ilości pokonywanych km

3) elementów podlegających wymianie

To co u Ciebie wywołuje pusty śmiech u mnie subtelną rozkosz:)

Tak czy siak chodzi chyba o to żeby każdy był zadowolony. Skoro Ty jesteś happy z auta w dieslu i ja z benzyny to żyć nie umierać!

Taaa,filtr trzeba wymieniać,tyle że on nie występuje w tym silniku aż do 2011 roku.U mnie go nie ma.

Edytowane przez manix

Właśnie zauważyłem że nowe dci z 106 konnym silnikiem jest o 120 kilogramów cięższe od starszego Notka 1,6.... to jedna wielka osoba na pokładzie "gratis"

edyta: http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/nissan/note/mikrovan-facelifting/silnik-diesla-1.5-dci-106km

http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/nissan/note/mikrovan/silnik-benzynowy-1.6-i-16v-110km

Edytowane przez graphia

note 1.6 Pb 2013 waga :1107 do 1165 spalanie dane producenta:8.5/5,5/6,6

note 1,5 dci 2013 WAGA1180 do 1205 spalanie dane producenta 5.0/3,7/4,2

http://www.nissan.pl/PL/pl/services-fleet/html-page.html

Wiara tu nie ma raczej nic do tego...liczy się twarda kalkulacja.

Dziś trasa nad morze i powrót. Trasa trochę ponad 200 km. Prędkość max. 120 przy przewadze prędkości 90-100 km/h. Trzy osoby + klima. Spalanie 5.3 l/100 km. 

Toż to są prędkości, które są optymalne dla małego spalania :)

Ciekawe, jakby to wyszło przy stałej 135-140?

Edit:

znalazłem moje spalanie notesowe na trasie do Drezna 6,5 l - (jechałem trochę wolniej 120-130)

Edytowane przez was79

• 3 tygodnie później...

Powrót z wakacji w ostatnią niedzielę w dzień. Trasa okolice Łeby - Oława przez A1. 

Klima pracowała całą drogę non stop. 2 dorosłych + 3 dzieci w fotelikach. Majdanu po dach z tyłu i za fotelami ile sie dalo + box dachowy. Wózki, nocniki i inne pierdoły. 

Spalanie 6.2 wg kompa a 6,8 wg motostat. 

jako że wakacje to się pojeździło i wynik taki:

Trasa 1 - Swarzędz - Poznań - Piła - Koszalin - Kołobrzeg - Koszalin - Piła - Poznań - Swarzędz

Łączna długość trasy: 650 km (wg komputera)

Klima 30% trasy

Prędkości 90 - 100km.h - chyba że ograniczenia mówiły inaczej)

2 dorosłych + 2 dzieci (foteliki) + bagaż pod, przed i za siedzeniami i bagażnik do wysokości siedzeń)

Spalanie: 5,35l

Trasa 1 - Swarzędz - Kurnik - Śrem - Leszno - Głogów - BOlesławiec - Lwówek Śląski - Świeradó Zdrój - Szklarska Poręba - Jelenia Góra - Lwówek Śląski - Bolesławiec - Głogów - Leszno - Kurnik - Swarzędz  + 2 dni dojezdzania do pracy Swarzędz - Poznań (łącznie 70km)

Łączna długość trasy: 700 km (wg komputera)

Klima 60% trasy

Prędkości 90 - 100km/h (chyba że ograniczenia mówiły inaczej)

2 dorosłych + 2 dzieci (foteliki) + bagaż pod, przed i za siedzeniami i bagażnik do wysokości siedzeń)

Spalanie: 5.9l

Edytowane przez g.a.polak