Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ocena podzespołów do instalacji Almera Tino 1,8QG

Bodek05
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Ciągle się waham z montażem instalki bo robię tak do 10 tys. rocznie :( ale może się rozkręcę do chociaż ok 14-15 tys? autkiem jeżdżę już od 4 lat tylko na benzynce i zaczynam się kusić w stronę LPG. Większość jazdy to odcinki ok 8km i postój,  w prawie każde ciepłe weekendy ok 2x50 km no i teraz wakacje czyli jest szansa na jakieś 1500km.

Almera Tino  2001 r, silnik 1,8QG przebieg ok 130 tys km

A oto parametry oferty f-my polecanej z Krakowa  

• elektronika: Stag 300-4 ISA2/ lub 4plus tańszy 70zł ******** który z tych dwóch tu różnica prawie żadna?
  • zbiornik: 600/200/44l. BORMECH
  • reduktor: ACR01
  • elektrozawór: Valtek typ03
  • wtryskiwacze: Hana typ. B (czerwone) pojedyncze
  • cena 2900 (brutto)
  • dopłata do wlewu w klapkę BP 100zł
  • Można również zastosować elektronikę Stag 300-4 Premium który odczytuje i dostraja się do korekt komputera BP przez gniazdo OBD2 ale jest droższy o 200zł  *******Czy to jest warte świeczki? kolejna zwyżka ceny
  • Zawsze demontujemy kolektor do nawiertów
  • Gwarancję dajemy 2lata na wszystkie podzespoły bez wyjątków i bez 
  • limitu kilometrów mogę również dać 3lata.
  • Dajemy pokrowiec na koło.
Edytowane przez Bodek05

A z tych elektronik która optymalna? Lubię pocisnąć ;) najlepiej z tych dwóch pierwszych. Ten przebieg daje szanse na zadowolenie z jazdy? z LPG kiedyś miałem Poldka z LPG ale to inna bajka. Opieram się na tym kalkulatorku z gazeo i wiadomo że na ten rozruch trochę benzyny schodzi, czego niektórzy nie chcą zauważać ...

http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html?utm_source=dinogaz.pl&utm_medium=widget&utm_content=CTA-Oblicz-dokladnie&utm_campaign=Zmieniaj-parametry-sprawdz-czas-amortyzacji&przebieg=1000&lat_eksploatacji=4 nie chce mi się tu tylko zapisać do poglądu cena instalki 3050 zamiast 2500 wychodzi że po ok. 12-14 miesiącach zaczynam oszczędzać ;)

Edytowane przez Bodek05

A z tych elektronik która optymalna? 

OPTIMA PRO-TEC, ale niestety ten zakłąd pewnie Ci jej nie założy :D :D :D STAG4+ ISA jak na razie nei działa za bardzo

Ten przebieg daje szanse na zadowolenie z jazdy? 

to nei problem 

z LPG kiedyś miałem Poldka z LPG ale to inna bajka. 

to se ne wrati :D :D :D 

A cena bardzo zbójecka? Termin to ok 1 miesiąc czekania :whistle:  ... niby dobrze świadczy o firmie

wiadomo że na ten rozruch trochę benzyny schodzi, 

to zależy jak Ci gazmen zamontuje instalację i jaka temperaturę ustawi, w swoim nissmo miałem przełączanie na 10-15st i było gitt, ważne aby nei katować auta przy takiej temperaturze 

A cena bardzo zbójecka? Termin to ok 1 miesiąc czekania :whistle:  ... niby dobrze świadczy o firmie

ja wiem czy zbójecka??? raczej normalna jak się wszytsko policzy, chyba wiem gdzie pytałeś :D :D :D 

pogadaj z @Tofu :D

ja wiem czy zbójecka??? raczej normalna jak się wszytsko policzy, chyba wiem gdzie pytałeś :D :D :D

pogadaj z @Tofu :D

No raczej dobrze kojarzysz :) Tofu tam montuje (ułoży ładniej kabelki :dribble: ) czy włada ?

Tofu tam montuje (ułoży ładniej kabelki :dribble: ) czy włada ?

Tofu nie ma nic z nimi wspólnego, ale może coś poradzić na Twoją przypadłość  :D  

Tofu nie ma nic z nimi wspólnego, ale może coś poradzić na Twoją przypadłość   :D

YYY wypiłem z 3 Okocim mocne i słabiej łapię ;) co masz na myśli?

YYY wypiłem z 3 Okocim mocne i słabiej łapię ;)

YYY ja JW z COLĄ i chyba za dużo gadam :D :D :D pomyśl :D 

aa dobra już sie odnalazłem można coś podziałać wspólnie bo to nie mecyja

jak trafiłeś do Ficka to on robi dobrze ale ostanio bardzo drogo -lub drogo sam go polecam i wysłałem mu ze 4 samochody wszystkie bez problemów i zrobił jak trzeba

pogadamy jutro to powiem Ci co i jak ,,

• 3 tygodnie później...
Gość camel1989

Musisz liczyć się z tym, że w zimie jazda 2x8km dziennie równa się temu, że przy temperaturze na zewnątrz -10 autko nagrzeje się i przełączy na gaz dopiero po przejechaniu 3-4km... W lecie natomiast znacznie oszczędzisz. Autko przełącza się od razu i oszczędności widać gołym okiem :)

Nie wiem dokładnie co mam u siebie w silniku wsadzone, ale dobrze gada i już 90 000km na gazie zrobione :) Dopytam swojego mechanika i podpowiem co mam :)

Edytowane przez camel1989

Musisz liczyć się z tym, że w zimie jazda 2x8km dziennie równa się temu, że przy temperaturze na zewnątrz -10 autko nagrzeje się i przełączy na gaz dopiero po przejechaniu 3-4km...

to zależny od temperatury przełączania i podzespołów

Nie wiem dokładnie co mam u siebie w silniku wsadzone, ale dobrze gada i już 90 000km na gazie zrobione :) Dopytam swojego mechanika i podpowiem co mam :)

zrób zdjęcie to zobaczymy 

Eee ja też mam u Ficka założone i nie narzekam, a 20tys. zrobione (w rok), w zimie nawet przy -25st max 2km na PB jechałem, chyba nigdy dłużej. Tylko jazda pozamiejska, do Krakowa wjeżdżałem już na LPG. Przełączanie przy 30st. Utarguj wlew pod klapką w cenie, mi się udało:)

Co do terminów to na przegląd czekałem teraz prawie 2 tyg. także ruch mają konkretny.