Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z nawiewem

ArtM
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zauważyłem że nie leci wogóle powietrze z nawiewu od strony kierowcy (tego kółeczka) środkowe dają powietrze, lewy też. Ma ktoś może pomysł co się mogło wydarzyć?

Przepraszam oczywiście że z prawej strony od pasażera leci powietrze. Nie ma po stronie kierowcy z LEWEJ strony

nie wymieniałeś ostatnio filtra pyłkowego?? jeśli tak sprawdź czy nie przestawiłeś silniczka

Nie to nie silniczek bo ostatnio nie był wymieniany filtr, dopiero we wrześniu przegląd i wymiana

• 5 miesięcy temu...

nie wymieniałeś ostatnio filtra pyłkowego?? jeśli tak sprawdź czy nie przestawiłeś silniczka

a jak powinien byc ustawiony ?? mam problem z ciepłym nawiewem niedawno mechanik wyminiał mi wentylatori przypuszczam ze chyba zle to ustawił:/

WItam,

jakiś miesiąc temu wyjechałem z salonu qq 2.0 w benzynce i od tamtego czasu żona narzeka, że jej co jakiś czas grzeje w nogi.

Po losowo wybranych ustawieniach wentylatora - grzanie zmniejsza się lub ustaje. Po stronie kierowcy jest to mniej/rzadziej odczuwalne.

Z regóły odczuwalne gdy auto trochę stało i się je odpala np. z rana - to jedyna sytuacja w jakiej wyłapałem, że żonie przeszkadza to najczęściej.

Jakieś pomysły co to może być? Ja jadąć chciałęm sprawdzić ręką od strony kierowcy czy nic nie grzeje - i udało mi się oparzyć o coś.

Czy tam jest jakaś nagrzewnica? czy to normalne, że w qq da się ręką dotknąć czegoś gorącego ?

niedługo uderzę z tym do serwisu pewnie, ale wolałbym podpytać innych użytkowników o doświadczenia.

Pozdrawiam.

WItam,

jakiś miesiąc temu wyjechałem z salonu qq 2.0 w benzynce i od tamtego czasu żona narzeka, że jej co jakiś czas grzeje w nogi.

Po losowo wybranych ustawieniach wentylatora - grzanie zmniejsza się lub ustaje. Po stronie kierowcy jest to mniej/rzadziej odczuwalne.

Z regóły odczuwalne gdy auto trochę stało i się je odpala np. z rana - to jedyna sytuacja w jakiej wyłapałem, że żonie przeszkadza to najczęściej.

Jakieś pomysły co to może być? Ja jadąć chciałęm sprawdzić ręką od strony kierowcy czy nic nie grzeje - i udało mi się oparzyć o coś.

Czy tam jest jakaś nagrzewnica? czy to normalne, że w qq da się ręką dotknąć czegoś gorącego ?

niedługo uderzę z tym do serwisu pewnie, ale wolałbym podpytać innych użytkowników o doświadczenia.

Pozdrawiam.

Nie masz czasem ustawionego nawiewu na tryb auto? Czy świeci się kontrolka np. nawiewu na szybę, bądź górnego nawiewu (na twarz) - dolny rząd przycisków? Może masz po prostu włączony tryb automatyczny i czujniki odbierają najniższą temperaturę "na dole" kabiny i tam puszcza ciepłe powietrze do momentu aż się nie nagrzeje ;)

Nie masz czasem ustawionego nawiewu na tryb auto? Czy świeci się kontrolka np. nawiewu na szybę, bądź górnego nawiewu (na twarz) - dolny rząd przycisków? Może masz po prostu włączony tryb automatyczny i czujniki odbierają najniższą temperaturę "na dole" kabiny i tam puszcza ciepłe powietrze do momentu aż się nie nagrzeje ;)

niestety to nie jest takie proste;

włączałem/wyłączałęm klime, podobnie z auto; zmieniałem różne ustawienia; i w końcu grzanie się wyłączało - ale nie potrafi lem nigdy powtórzyć kombinacji.

np. przy wyłączonej klimie, wyłączonym auto i przy wyłączonych wszystkich nawiewach temp. ustawiona była na 19st.

w samochodzie luzik a w nogi cieplutko ze hoho ;/

WItam,

Pozdrawiam.

Ogrzewanie we wszystkich Nissanach (3) jakie miałem koncentrowało się na nogach. Chyba chodzi o babciną zasadę, że jak w nogi ciepło to całe ciało odczuwa ciepło. W trybie "auto" ogrzewanie zawsze zaczyna się od nóg, dopiero potem jak już samochód się trochę nagrzeje, to zaczyna dmuchać też wyżej.

Ale żeby się o coś gorącego oparzyć, to pierwsze słyszę - może w twoim QQ brak jakiegoś elementu zabezpieczającego?

• 2 tygodnie później...

Witam.

U mnie jest calkiem inna sytuacja, strona kierowcy caly czas daje zimno, a pasazera goraco, mimo ze strefy sa ustawione na 21st.

Latem, jak go kupilem, na kllimie dzialalo dobrze, ale teraz gdy trzeba troszke ciepla, kierowca ma istny sybir. :angry:

Miałem raz tak samo jak Ty. Pobawiłem się kilka minut panelem sterującym (min - max temperatura, wszystkie warianty nawiewów itp.), coś pstryknęło i znów działa prawidłowo :)

masz przesuniętą klapkę/ silniczek koło pedału gazu :) standard przy wymianie filtra sprawdź czy ktoś dobrze go zamontował

• Upvote 1

Dziekuje panowie za podpowiedz, jutro sprawdze oba warianty i napisze czy pomoglo. :wave:

Witam ponownie.

Bardzo dobry trop aby sprawdzic ten nieszczesny filtr, za co dziekuje kolegom.

Po rozebraniu, a wlasciwie odpieciu bocznej obudowy ukazal mi sie PIEKNY WISZACY KABELEK, ktory ma byc wpiety w kostke silniczka.

Po wpieciu go zaraz przestawila sie zebatka i juz jest ciepelko :thumbsup: , mieliscie racje panowie, spartaczona robota.

Jeszcze raz dzieki.

• 1 rok później...

Ja mam inny problem. Podczs kilku ostatnich dni nie mogę za żadne skarby nagrzć kabiny. Układ odpowietrzony, wymieniłem termostat, bo fachowcy z serwisu Nissana stwierdzili, że to wina termostatu a tu dalej nic. Z przewodów które idą do nagrzewnicy jeden jest ledwo ciepły a drugi zimny stąd wnioskuję, że nie ma krążewnia między nagrzewnicą a układem chłodzenia. Czy przypadkiem nie ma tam jakiegoś zaworu?

Edytowane przez aadam12

Nissan to nie polonez gdzie sterowanie płynem do nagrzewnicy robiło się zaworkiem , w nowoczesnych układach nagrzewnica jest stale w pełnym obiegu natomiast przepływ powietrza przez nią jest regulowany klapką .

Jaką temp płynu masz na zegarze , wskazówka po rozgrzaniu stoi pionowo ? 

W serwisie dobrze kombinowali że to może zaworek bimetaliczny , płyn krąży w dwóch obwodach gdy jest zimny blok silnika bimetal w zaworze zamyka długi obieg i płyn krąży tylko w pompie i bloku silnika , gdy złapie chyba 72*C zaworek otwiera duży obieg z chłodnicą i nagrzewnicą .

Jeśli silnik łapie 90*C i widać to na wskazówce zegara , a nie możesz nagrzać wnętrza podejrzewałbym problem z ruchem owej klapki , dostęp do zębatek jest od strony pedału gazu za maskownicą .

Aaadam dopisz jeszcze jaki masz silnik czy to benzyna czy diesel ?

Mam silnik 1,5 dci. Gdy rozebrałem stary termostat, po budowie można wywnioskować, że płyn po nagrzaniu się w bloku silnika wchodzi na mały obieg tylko do nagrzewnicy. Termostat otwiera się dopiero przy temp. 87oC i płyn jest wtedy kierowany na chłodnicę. Nie wiem czy problemem będą klapki o ktrórych piszesz, dlatego, że nagrzewnica wraz z rurkami gumowymi od strony silnika i metalowymi w kabinie obok mechanizmu klapek są zimne. Nie wiem, czy nagrzewqnica lub przewody gumowe są drożne.

• 5 lat później...
W dniu 21.11.2013 o 12:22, marcome napisał:

masz przesuniętą klapkę/ silniczek koło pedału gazu :) standard przy wymianie filtra sprawdź czy ktoś dobrze go zamontował

Dzięki za Wasze posty w temacie. Brat w J10 (1.6 DCI) miał od kilku dni podobny problem. Poza tym, że płynu chłodzenia nie widziałem żeby był w zbiorniczku (dolałem na zimnym, sprawdziłem na ciepłym, odpowietrzyłem po zagrzaniu z korka na wszelki wypadek czytając inne posty na forum w temacie płynu chłodzącego w układzie) to koła zębate w okolicach  pedału gazu były źle ustawione.

Bidulek jeździł od kilku dni w rękawiczkach, termicznej odzieży i kalesonach ;-P

Podbijam temat potwierdzając, że w przypadku gdy obie rurki obok filtra kabinowego wew. kabiny są ciepłe to problem jest w zębatkach prawdopodobnie po niechlujnej wymianie filtra kabinowego.

Edytowane przez Piter