Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[Poradnik] Problem niskich obrotów rozwiązany

byczynho
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Jako, że sam ostatnio przechodziłem przez to aż dwa razy postanowiłem napisać mini poradnik jak to zrobić. 

Co nam będzie potrzebne?:

- klucz nasadowy 10 z przedłużką, 

- śrubokręt krzyżak,

- trochę wolnego czasu.

A więc zaczynamy.

Ja dla wygody wykręciłem siedzenie kierowcy.

Pierwsze co musimy zrobić jest wymontowanie osłony kolumny kierowniczej. 

88s67jeq6w4w_t.jpg

Odkręcamy trzy śrubki zaznaczone czerwonymi kółeczkami, następne pociągamy plastyk z wyczuciem do siebie. Uważajcie, żeby nie zgubić blaszek siedzących na zatrzaskach, u mnie były dwie.

Kiedy osłona puści uważajcie, żeby nie urwać kabli kostki, która nie wiem do czego służy. Należy ją rozpiąć lub ewentualnie wykręcić.

j3dpmq00kuhv_t.jpg

Po zdjęciu osłony ukazuje się naszym oczom taki oto widok.

5id9ohse33qf_t.jpg

Oto winowajca naszych obrotów.

87626wxdb5o2_t.jpg

Rozpinamy dwie kostki, trzecią mniejszą rozepniemy dopiero wtedy kiedy wymontujemy pedał.

Odkręcamy dwie śruby zaznaczone na zdjęciu kolorem czerwonym, następnie dwie nakrętki znajdujące się wyżej. Jedną z nich udało mi się uchwycić na zdjęciu poniżej, drugiej niestety nie. Trzeba dobrze operować światłem aby je dojrzeć.

hpr6znmw8g10_t.jpg

Nasz pedał po wymontowaniu wygląda tak:

q8ixakgjkl57_t.jpg

To co nas najbardziej interesuje to potencjometr:

fmceysx9sa4p_t.jpg

Luzujemy dwie śrubki trzymające potencjometr na tyle aby można go było z trudem przekręcać (regulować), następnie przykręcamy pedał gazu na jedną śrubę, wpinamy kostki i zaczynamy zabawę z regulacją. 

Ja robiłem to w ten sposób: odpaliłem silnik, przekręcałem potencjometr w górę/w dól i obserwowałem obroty.

Nie należy potencjometru ustawić w pozycjach skrajnych ponieważ zapala się check, którego potem trudno ugasić. 

Kiedy ustawicie potencjometr wg. waszego upodobania delikatnie naciśnijcie pedał gazu. Między pedałem a obudową pedału jest taki pstryczek, który wg. moich domysłów nakazuje ECU sczytywać obroty z potencjometru. 

Jeśli ustawicie potencjometr za wysoko i naciśniecie pedał gazu to obroty automatycznie skoczą do 2 tysięcy, jeśli za nisko powstanie dziura w obrotach. 

Po regulacji potencjometru, znów rozpinamy kostki (delikatnie aby nie zmienić jego pozycji), wykręcamy pedał gazu, dokręcamy potencjometr na tyle na ile jest to możliwe i przykręcamy pedał gazu na dobre. 

Zanim ja przykręciłem pedał gazu u siebie sprawdziłem go jeszcze raz czy aby na pewno potencjometr nie zmienił swojej pozycji.

Składamy wszystko do kupy i cieszymy się z udanej pracy.

Mam nadzieję, że komuś się przyda :-)

Edytowane przez byczynho

zrób z tego PDF-a i damy w dziale ZTS :D

gitt robota :D

możesz to zamieścić gdzieś na darmowym albo wysłac mi na maila ???

muszę wysłać płatnego sms-a :D a chyba jakoś mi się nie chce :D 

daniel@dinogaz.pl

szkoda że w benzynie nie ma elektronicznego gazu...

Chyba raczej bardzo dobrze, bo to ma tendencje do psucia się. 

W benzynie masz ten sam potencjometr na przepustnicy przynajmniej w SR20DE kolory kostek również to samo

W benzynie masz ten sam potencjometr na przepustnicy przynajmniej w SR20DE kolory kostek również to samo

chodzi o potencjometr przy pedale gazu, a Ty chyba myślisz o TPS :)

Dobrze mówisz, jest podobny ale oznaczenia są inne. Przeglądając allegro w poszukiwaniu mojego napotkałem właśnie coś takiego, oznaczenia się nie zgadzają.