Gość thetokz Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Cześć, mam w planach zabranie się za pozbycie się rdzy we własnym zakresie. Niestety fundusze nie pozwalają mi teraz na całkowitą wymianę progów, klapy i maski więc będę improwizował aby jak najmniejszym kosztem doprowadzić auto do wizualnego porządku. Aktualnie samochód prezentuje się tak jak na załączonych obrazkach. Mam w zapasie wszystko co potrzebne do manualno-amatorskiego odrestaurowania samochodu - czyli farby, wałki, szpachle itp. Chciałbym pozbyć się wszystkich oznak rdzy tj.: - progi - nadkola - okolice lusterka od strony kierowcy - maska - bagaznik Samochód bardzo sobie cenie i na wiosnę 2014 planuję wstawienie samochodu w celu całkowitej wymiany takich elementów jak progi, maska i bagażnik aczkolwiek cenię sobię estetykę i chciałbym coś z tym zrobić. Jestem całkowicie przeciwko malowaniu wzorków i malowaniu w kilku kolorach ale chyba będę zmuszony do połączenia białego z czarnym kolorem. Wątpię aby biały kolor taki jak mój dało się idealnie dobrać a nie chciałbym mieć "odcieni" więc raczej postawię na kolorze czarnym. Problem w tym, że nie mam pomysłu jak połączyć "szlifem, szpachlą i czarną farbą" wszystkie w/w elementy które chciałbym "naprawić". Może nissanowa rodzina ma jakiś pomysł w jaki sposób pociągnąć linie itp. tak żeby pozbyć się rdzy a efekt końcowy nie był "wieśefektem" tylko przyzwoitym samochodem.PS.Nie posiadam warsztatu - auto będzie ogarniane na działce najprostszymi narzędziami - proszę o uwzględnienie osób chętnych w udzieleniu porady/pomocy. Dzięki i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Cóż można podpowiedzieć i doradzić. Może najpierw poczytaj parę artykułów i porad. Ja parę poczytałem i są interesujące jak na początek. https://www.google.com/search?q=jak+zwakczy%C4%87+rdz%C4%99+i+pomalowa%C4%87+samoch%C3%B3d&hl=pl&yahoo=1&engine=google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thetokz Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Dziękuję za odpowiedź. Zapoznałem się z tymi tematami + autko będę robił z ojczymem więc nie martwię się o jakość wykończenia ( 9 miesięcy musi wytrzymać więc da rade ). Bardziej zastanawia mnie jak pociągnąć czarny kolor, żeby auto nie straciło swojego uroku i nie zostało przerobione na wieścar ... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Progi i ja będę u siebie wymieniał jednak dopiero w kolejne wakacje, bo jakoś wyglądały potraktowałem je papierem ściernym, białym barankiem (puszka w spray'u za 15zł wystarczyła na oba) i na to dobrany spray. Wiadomo jaka jest struktura baranka jednak patrząc z dalsza lub jak auto jedzie to nic nie widać bo progi są w kolorze reszty auta. Co do nadkoli to kilka dni temu robiłem je u siebie, papier ścierny, drzemy luźną rdzę, brunox, podkład akrylowy, szlif papierkiem 280, dalej kolor, paier wodny 500 i 1000, pasta polerska i autko wygląda całkiem przyzwoicie, robiłem taki zabieg pierwszy raz i jestem zadowolony z efektów. Nie ma się czego bać bo jak zbyt mocno przetrzesz to kładziesz lakier jeszcze raz i po problemie. Rdzawy zaciek na zderzaku też miałem, papier wodny 1000 szybko go usunął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thetokz Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Progi i ja będę u siebie wymieniał jednak dopiero w kolejne wakacje, bo jakoś wyglądały potraktowałem je papierem ściernym, białym barankiem (puszka w spray'u za 15zł wystarczyła na oba) i na to dobrany spray. Wiadomo jaka jest struktura baranka jednak patrząc z dalsza lub jak auto jedzie to nic nie widać bo progi są w kolorze reszty auta. Co do nadkoli to kilka dni temu robiłem je u siebie, papier ścierny, drzemy luźną rdzę, brunox, podkład akrylowy, szlif papierkiem 280, dalej kolor, paier wodny 500 i 1000, pasta polerska i autko wygląda całkiem przyzwoicie, robiłem taki zabieg pierwszy raz i jestem zadowolony z efektów. Nie ma się czego bać bo jak zbyt mocno przetrzesz to kładziesz lakier jeszcze raz i po problemie. Rdzawy zaciek na zderzaku też miałem, papier wodny 1000 szybko go usunął. Dzięki za cenne wskazówki! Wszystko wezmę pod uwagę! A czy byłaby możliwość wrzucenia zdjęć przed/po robocie? Albo chociaż uzyskanego efektu? Byłbym bardzo wdzięczny. Ja progi potraktuje chyba jednak na czarno natomiast nadkola i tył na biało - może znajomy dorobi taki spray :/ Jednak chciałbym żeby te progi jeszcze jakoś do przyszłego lata dały radę a potem całkowita wymiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Jak jutro (środa) popołudniu będzie dobra pogoda to cyknę kilka fotek, będą tylko po zabiegu bo z przed nie mam. Wczoraj nie miałem jak wrzucić więc dopiero dziś to zrobiłem, kilka fotek jest pod tym linkiem https://picasaweb.google.com/118119270339456570730/ProgiNissan?authkey=Gv1sRgCJCslqvciojsYw Struktura baranka jest jaka jest, na estetyce specjalnie mi nie zależało (za rok wymiana) więc miejscami są zacieki, jednak robiłem tak by ów zaciek trafił w pęknięcie w progu i je zalał taka prowizoryczna uszczelka można oczywiście zrobić to ładnie w zależności od chęci. Kolor jest taki jak reszty nadwozia więc patrząc z kilku metrów wygląda to na fabryczne malowanie. Wykonanie to łatwizna: oczyścić, zmatowić, baranek a jak już będzie suchy to spray, możesz maskować taśmą lub jak masz pewną rękę to i bez tego dasz radę. Na dwa progi wystarczyła mi jedna puszka baranka za jakieś 15zł w pobliskim sklepie z farbami, kupiłem taki jak pod tym linkiem oczywiście biały http://www.aureus.auto.pl/66-baranek-spray-500ml-konserwacja-podwozia-boll.html W razie jakichś pytań pisz śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.