Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

PROBLEM Z PRZEPŁYWOMIERZEM X-TRAIL 2,2 DCI

Sebastia1

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Proszę o pomoc - wskazówki w sprawie problemu z przepływomierzem w X-trailu 2.2 DCI 136 km XI.2004.
Ostatnio padła mi turbina i zdecydowałem się regenerować. Osobiście widziałem na stole części Melett, które wsadzali do środka i gwarancja jest Mellet, ponieważ wymienili cały środek. Turbinę zakładałem osobiście i żadnych nieszczelności na dolocie i kolektorze wydechowym nie ma, wężyki od podciśnienia podpięte prawidłowo, po rozgrzaniu silnika i przygazowaniu czuć, że zasysa powietrze i bardzo mocno pcha ja do dolotu (rozłączyłem w celu sprawdzenia kolanko idące od intercoolera do dolotu).

Czyli generalnie ok, ale po odpaleniu silnika pojawia się błąd przepływomierza P0101 (MAF or VAF A Circuit Range/Perf) czyli przepływ poza zakresem, nie ma mocy i przy gazowaniu wali czarnym dymem z rury - objaw złej mieszanki. Posprawdzałem jeszcze raz szczelność - ok, posprawdzałem kabelki i wtyczkę przy przepływce - ok, wymieniłem przepływomierz podmieniłem na oryginalny sprawny i dalej ten sam błąd się pokazuje (oczywiście błędy zostały wcześniej wykasowane).

Jak poszła mi turbina to zaciągnęło trochę oleju z silnika i postanowiłem przeczyścić dolot i EGR. Może coś źle założyłem w EGR-ze i jest cały czas otwarty i dlatego wyskakuje błąd przepływki?

Teraz już wymyślam: a może źle skalibrowany zawór upustowy turbiny?

Panowie, proszę o jakieś wskazówki bo już pomysły mi się wyczerpały

posprawdzałem kabelki i wtyczkę przy przepływce - ok, wymieniłem przepływomierz podmieniłem na oryginalny sprawny i dalej ten sam błąd się pokazuje (oczywiście błędy zostały wcześniej wykasowane).

a czy na wypiętej przepływce zachowuje się tak samo?

sprawdź czy sygnały z przepływki dochodzą do ecu - może gdzieś po drodze jest uszkodzony kabel.

rozpiska pinów ecu:

https://www.dropbox.com/s/gh0if9tz3vecfe1/x-trail_t30_yd22ddti.pdf

a czy na wypiętej przepływce zachowuje się tak samo?

sprawdź czy sygnały z przepływki dochodzą do ecu - może gdzieś po drodze jest uszkodzony kabel.

rozpiska pinów ecu:

https://www.dropbox.com/s/gh0if9tz3vecfe1/x-trail_t30_yd22ddti.pdf

Po odpięciu zachowuje się tak samo, jeszcze raz przejrzę kable. Ryba382 powiedział, żeby sprawdzić pompkę podciśnienia. Dam znać jak sprawdzę, co w temacie

I było tak, jak mówił Ryba382. Juz wszystko działa :-)

no pochwal się!

Zamówiłem używaną pompkę podciśnienia za 65 PLN i działa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...