hadman Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, Mam primerkę p12 hb z 2003roku, jestem świerzo po wymianie koła dwumasowego, kompletnego sprzęgła oraz oleju. Drażni mnie stukot silnika na wolnych obrota, byłem u mechanika i podejrzewa najprawdopodobniej napinacz paska, pokazywał mi go i tak sobie troche stuka jak się obraca i drga lekko na boki. Spytałem go czy ta usterka może coś spowodować to zaprzeczył *( to mój znajomy, więc mu uwierzyłem ), powiedział że jeszcze moge na tym jeździć. Mam przebieg 205 tysi i na komputerze reminder mi przypomina że za około 15 tys. trzeba bedzie go zmienić, i teraz pytanie do was Panowie i ewentualnie Panie czy na prawde moge na tym jeżdzić? chce się dowiedziec od więcej niż jednej osoby coś na ten temat, sprawdzałem na allegro to sam napinacz około 160 zł kosztuje a na dobrych częściach rozrząd 350-400zł, ewentualnie jakie firmy z rozrządu polecacie? znalazłem że najlepsze z zamienników to : 1 x pasek rozrządu firmy CONTITECH1 x napinacz paska rozrządu firmy RUVILLE 1 x pompa wody firmy RUVILLE i pytanie mam jeszcze jedno, czy wy też tak słyszycie silnik w środku w samochodzie? bo nieraz mnie to wkurza jak sobie stoje na światłach bez muzyki to po prostu mnie trzepie ale też przez to że ten napinacz stuka Edytowane 4 Czerwca 2013 przez hadman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Diesel mu stuka... coś podobnego. Mi nic nie stuka. Ani w środku auta jak siedzę, ani jak z niego wysiądę. Wydaje mi się że czas zmienić samochód na taki, co ma silnik odpowiedni... benzynowy znaczy się. Przy okazji nie będziesz miał problemów z paskami rozrządu i ich napinaczami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadman Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 on nie chodzi czysto jak powinien dlatego o to pytam, bardzo mi odpowiada praca tego silnika tylko chciałem zapytać o ten napinacz czy jest to sprawa pilna czy moge ją sobie odłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlos217 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Mi nic nie stuka nie trzepie. Wcześniej miałem takie objawy, ale to było spowodowane rozwaleniem docisku. Miotało nim jak szatan Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Carlos217 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patafiano Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zestaw jaki wyszukałes na allegro, moim zdaniem jest jak najbardziej prawidłowy.Ja na takim zestawie śmigam. Napinacz jak padnie lub się zatrze, to bedą problemy. Może dojść do zerwania paska. Lepiej to wymienić. Ale jak już tam się człowiek dostanie to lepiej wymienić cały zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Mi nic nie stuka nie trzepie. Wcześniej miałem takie objawy, ale to było spowodowane rozpierdoleniem docisku. Miotało nim jak szatan Uprasza się szanownego kolegę i bardzo proszę/simy abyś edytował swój post i zmienił w nim słowo, które ogólnie uważane jest za słowo wulgarne, obelżywe i niecenzuralne To jest forum publiczne a nie spotkanie dwóch kumpli po kilku piwach lub flaszce. Tutaj wulgaryzmów i chamstwa nie tolerujemy. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlos217 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Uprasza się szanownego kolegę i bardzo proszę/simy abyś edytował swój post i zmienił w nim słowo, które ogólnie uważane jest za słowo wulgarne, obelżywe i niecenzuralne To jest forum publiczne a nie spotkanie dwóch kumpli po kilku piwach lub flaszce. Tutaj wulgaryzmów i chamstwa nie tolerujemy. przepraszam za moją mało poetycka wypowiedź, post oczywiście poddałem stosownej edycji, aby nikt później nie powiedział, iż naraziłem jego uczucia religijne i patriotyczne na zachwianie. Jeszcze raz przepraszam za mój język rodem z budki z piwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Nie chodzi tu o uczucia religijne czy też patriotyczne osób czytających. Lecz o kulturę osobistą, osoby piszącej!!!!! Edytowane 8 Czerwca 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlos217 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 zrozumiałem swój błąd jeszcze raz przepraszam z całego serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadman Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) pomijająć pozatematowe posty, radzicie zmienić cały rozrząd tak? boje się właśnie że napinacz może mi pasek rozwalić i wtedy będzie bardzo nie dobrze :/ EDIT 1: zakupiłem cały rorząd za 380zł tych firm co pisałem wyżej więc i tak przymierzam się do wymiany i teraz nachodzi mnie pytanie, czy jestem w stanie sam wymienić sobie rozrząd ? tzn z ojcem mojej dziewczzyny który był mechanikiem. jak miałem Lanosa to troche nam to zajęło ale wymieniliśmy rozrząd bez pompy wody, pytanie czy dam radę wymienić z nim rozrząd czy lepiej pojechac do mechanika i zapłącić 250zł za wymianę>? co radzicie? Edytowane 11 Czerwca 2013 przez hadman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janekzet Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Trzeba mieć odpowiednie warunki i trochę doświadczenia. Śruba mocująca koło jest wklejana. Nie łatwo też ustawić odpowiedni naciąg paska zębatego - trzeba mieć odpowiedni przyrząd. Czasami znaki do ustawiania rozrządu są słabo widoczne. Wał blokujesz kołkiem fi 8mm po wykręceniu zaślepki z bloku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 A klinik na żebatce jest jak pięć minut i mozna go łatwo ściąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadman Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Witam, po wymianie rozrządu lekko ucichł mi stukot lecz dalej jest, nieraz znajomi jak przejeżdżam pytają się co mi tak stuka w tym aucie.. wiadomo że to diesel ale taki dźwięk jest typowo metalowy ( ten który mnie niepokoi ), mam pytanie czy poza wymianą rozrządu jest jakaś rolka która ewentualnie może jeszcze stukać? bo jak się wsłuchuje to bardziej po lewej stronie ( stojąc na przeciw maski ) występuje ten dźwięk. Nie wiem też czy to zignorować czy jechać to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyager1956 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Wymienic kolko dwumasowe pasowe siedmiorowkowe bo jest wymienione na niby nowe ale ma bicie co powoduje drgania napinacza paska wielorowkowego na wolnych obrotach, kup uzywane kolo z napisem Renault bo tylko oryginal nie ma bicia poosiowego, przerabialem to dwukrotnie, po jego wymianie stukot ustanie , cena uzywanego okolo 100 zeta, przy kupnie sprawdz czy nie obraca sie kolo zewnetrzne w stosunku do wewnetrznego ( wtedy jest lipa bo kolo zerwane), po wymianie kola widoczny po lewej stronie napinacz nie bedzie drgal. I wtedy jest OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadman Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 (edytowane) a czym sie ono różni od zwykłego dwumasa i gdzie się znajduje? bo wymieniałem cały dwumas na nowy i sprzęgło z miesiąc temu a dwumas nie jest wymieniony na niby nowy tylko nowy.. bo sam go kupowalem i montował mi to dobry znajomy mechanik, i bardziej mi podchodzi pod to że może mi bije pompa wspomagania lub którejść z rolek napinacza, bo auto by mi szarpało gdybym miał problem z dwumasem nawet przy jeździe tak jak miałem wcześniej przed wymianą dwumasu dwumas + komplet sprzęgła firmy LUK jak coś Edytowane 13 Lipca 2013 przez hadman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyager1956 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 To nie chodzi o kolo dwumasowe sprzegla ale o kolo pasowe po lewej stronie silnika ktore napedza alternator , pompe wspomagania i klime , to kolo na samym dole tez jest kolem dwumasowym czyli i inaczej z tlumikiem drgan, sklada sie z dwuch kol polaczonych guma , to o te kolo chodzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadman Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 jak by to było to to taka aukcja byłaby ok ? :http://allegro.pl/kolo-pasowe-megane-2-scenic-primera-p12-1-9-dci-i3382461135.html w środe jadę do mechanika i powiem mu o tym żeby to tez sprawdził dziękuje za radę, a jak coś to jeszcze coś powiedziec mechanikowi co by mogło być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machejrafal3 Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Wymienic kolko dwumasowe pasowe siedmiorowkowe bo jest wymienione na niby nowe ale ma bicie co powoduje drgania napinacza paska wielorowkowego na wolnych obrotach, kup uzywane kolo z napisem Renault bo tylko oryginal nie ma bicia poosiowego, przerabialem to dwukrotnie, po jego wymianie stukot ustanie , cena uzywanego okolo 100 zeta, przy kupnie sprawdz czy nie obraca sie kolo zewnetrzne w stosunku do wewnetrznego ( wtedy jest lipa bo kolo zerwane), po wymianie kola widoczny po lewej stronie napinacz nie bedzie drgal. I wtedy jest OK. Mam identyczny problem , u mnie pojawił się dopiero po wymianie rozrządu, wymieniłem to koło pasowe na nowe bo podczas próby bez paska silnik chodził cichutko i równo. Niestety nowe widać jak "bije, kopie" na boki i jest jeszcze gorzej. Myśli Pan że naprawde warto kupić używkę Renult i to pomoże??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi