Gość wdw81 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 witam, tydzień temu strzeliła mi przetwornica, po wymianie na używkę pojeździłem 3 dni (jakieś 8h pracy przetwornicy) i znów to samo. wiem że używki mogą byc sprawne 2 dni, 2 miesiące lub dwa lata ale może coś innego jest przyczyną? prośba o pomysły. nie chce znów wydać dwóch stów i za tydzień to samo:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Czekam z niecierpliwością, aż mi przetwornica strzeli. Będę mógł wtedy z czystym sumieniem, że nie robię tego z własnego widzimisię, zakupić lampy na zwykłe żarówki H7. Takie lampy, nowe, kosztują na allegro.pl 400 zet za komplet. Nie ma drogich palników, nie ma drogich przetwornic. Nie ma problemu. Osobiście, nie cenię zbytnio jakości światła w xenonach Primery P12, stąd taka moja opinia. Weź ją pod uwagę. Miliony aut posiada żarówki H7 w lampach, i w nocy nie wjeżdżają w ścianę. Może warto odpuścić ten potwornie drogi wynalazek, i założyć coś tańszego w eksploatacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mironig Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 ostatnio Też padła mi przetwornica. po rozkręceniu jej okazało się że cała płytka zalana jest woda. objawy były takie że ciągle paliło mi bezpiecznik. znalazłem w internecie że częsta przyczyną awarii przetwornicy jest uszkodzenie największegowizualnie tranzystora znajdującegosię na płytce przetwornicy. jest to mosfet o parametrach 100v 56A i 0,023 Ohm mosfet często ulega odlutowaniu od płytki (wtedy nie ma przejścia) lub jak w moim przypadku zwarciu copowoduje jego uszkodzenie. w elektronicznym gdzie kupowałem mosfet za 8 zł powiedziano mi żemogę sprawdzić czy jest zwarty mierząc jego opór. u mnie był zerowy co świadczy o jego zwarciu (nie jestem elektronikiem jeżeli nie mamracji proszę o poprawienie mnie) na płytce są jeszcze 4 mniejsze mosfety i jakaś dioda wyglądającą z zewnątrz tak samo. w moim przypadku po wymianie mosfetu ponownie uległ zwarciu natychmiast po próbiewłączenia świateł więc sądzę że płytka ma zwarciuw innym miejscu i dlatego wali mosfet jutro będę miał dwie przetwornice jedna sprawna a druga działa humorzascie spróbuję w niej wymienić opisany tranzystor i podzielę się efektami. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ToArizona Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 mam przetwornice tylko ze nie mam jej jak sprawdzic - moge wyslac w celu sprawdzenia i jesli okaze iz jest dobra wtedy sie dogadamy co do ceny. Licze po prostu na uczciwosc.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Jak bedzies miał ją w ręku i ją rozkręcisz zobaczyśz nalot syfu lyb bedzie pływała woda(u mnie) Jak kupiłe mużywkę to ja rozkręciłem od razu na szrocie i zobaczyłem jak wygląda środek. Był czysty i suchy dołożyłem silikony nma uszczelkę i skręciłem i działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arcziflo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Czy ktoś mógłby napisać coś więcej o tym mosfecie 100v 56A i 0,023 Ohm jakim można go zastąpić i gdzie go dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mironig Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Czy ktoś mógłby napisać coś więcej o tym mosfecie 100v 56A i 0,023 Ohm jakim można go zastąpić i gdzie go dostać? witam, przepraszam ze dopiero teraz, w linku specyfikacja mosfetu można znaleźć w wiekszosci wiekszych sklepów z elektroniką (ja znalazłem w Soltroniku na Volumenie w Warszawie mosfet o podobnych parametrach) ale widzialem ze jest tez w jednym sklepie internetowym dokladnie taki jak w załączonym pliku. W tej chwili nie pamietam nazwy sklepu ale napewno grafika strony była zielono biala i byla w banerze fotografia hangaru firmy ja zaplacilem 8 zl a ten ktory byl w internecie kosztowal chyba kolo 30 zł. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arcziflo Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 dziekuje za informacje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.