Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12 PRZETWORNICA

Gość wdw81

Rekomendowane odpowiedzi

witam, tydzień temu strzeliła mi przetwornica, po wymianie na używkę pojeździłem 3 dni (jakieś 8h pracy przetwornicy) i znów to samo.

wiem że używki mogą byc sprawne 2 dni, 2 miesiące lub dwa lata ale może coś innego jest przyczyną? prośba o pomysły. nie chce znów wydać dwóch stów i za tydzień to samo:(

Czekam z niecierpliwością, aż mi przetwornica strzeli. Będę mógł wtedy z czystym sumieniem, że nie robię tego z własnego widzimisię, zakupić lampy na zwykłe żarówki H7.

Takie lampy, nowe, kosztują na allegro.pl 400 zet za komplet. Nie ma drogich palników, nie ma drogich przetwornic. Nie ma problemu.

Osobiście, nie cenię zbytnio jakości światła w xenonach Primery P12, stąd taka moja opinia. Weź ją pod uwagę. Miliony aut posiada żarówki H7 w lampach, i w nocy nie wjeżdżają w ścianę. Może warto odpuścić ten potwornie drogi wynalazek, i założyć coś tańszego w eksploatacji...

ostatnio  Też  padła mi przetwornica.  po  rozkręceniu jej okazało się że cała płytka zalana jest woda.

objawy były takie że ciągle paliło mi bezpiecznik. znalazłem w internecie że częsta przyczyną awarii    przetwornicy jest uszkodzenie największegowizualnie

tranzystora znajdującegosię na płytce przetwornicy.

jest to  mosfet o parametrach 100v 56A i 0,023 Ohm

mosfet często ulega  odlutowaniu od płytki (wtedy nie ma przejścia) lub jak w moim przypadku  zwarciu copowoduje jego uszkodzenie. w elektronicznym gdzie kupowałem mosfet za 8 zł powiedziano mi żemogę sprawdzić czy jest zwarty mierząc jego opór. u mnie był zerowy co świadczy o jego zwarciu (nie jestem elektronikiem jeżeli nie mamracji proszę o poprawienie mnie) na płytce są  jeszcze 4 mniejsze mosfety i jakaś dioda wyglądającą z zewnątrz tak samo. 

w moim przypadku po wymianie  mosfetu ponownie uległ zwarciu natychmiast po próbiewłączenia świateł więc sądzę że  

płytka ma zwarciuw innym miejscu i dlatego wali mosfet

jutro będę miał dwie przetwornice jedna sprawna a druga działa humorzascie ;)

spróbuję w  niej wymienić opisany tranzystor i podzielę się efektami.

pozdrawiam

Gość ToArizona

mam przetwornice tylko ze nie mam jej jak sprawdzic - moge wyslac w celu sprawdzenia i jesli okaze iz jest dobra wtedy sie dogadamy co do ceny. Licze po prostu na uczciwosc....

• 3 tygodnie później...

Jak bedzies miał ją w ręku i ją rozkręcisz  zobaczyśz nalot syfu lyb bedzie pływała woda(u mnie)

Jak kupiłe mużywkę to ja rozkręciłem od razu na szrocie i zobaczyłem jak wygląda środek. Był czysty i suchy dołożyłem silikony nma uszczelkę i skręciłem i działało.

Czy ktoś mógłby napisać coś więcej o tym mosfecie 100v 56A i 0,023 Ohm jakim można go zastąpić i gdzie go dostać? 

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś mógłby napisać coś więcej o tym mosfecie 100v 56A i 0,023 Ohm jakim można go zastąpić i gdzie go dostać? 

witam, 

przepraszam ze dopiero teraz, 

w linku specyfikacja mosfetu

można znaleźć w wiekszosci wiekszych sklepów z elektroniką  (ja znalazłem w Soltroniku na Volumenie w Warszawie mosfet o podobnych parametrach) ale widzialem ze jest tez w jednym sklepie internetowym dokladnie taki jak w załączonym pliku.  W tej chwili nie pamietam nazwy sklepu ale napewno grafika strony była zielono biala i byla w banerze fotografia hangaru firmy ;) ja zaplacilem 8 zl a ten ktory byl w internecie kosztowal chyba kolo 30 zł.

Pozdrawiam

58e0e71b16ef0da6.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...