Gość big123 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Witam i proszę o pomoc bo już sil mi brakuje:( Od zakupu mojej Almery N15 1.6 SR (choć wydaje mi się, że problem pojawił się później) borykam się ze zbyt wysokimi obrotami na biegu jałowym - ok.1500obr/min. W końcu mając troche wolnego czasu wziąłem się za demontaż i czyszczenie przepustnicy.Wyczyściłem całość benzyną ekstrakcyjną, tak samą przepustnice jak i krokowy choć ten akurat bardzo zabrudzony nie był.Wymieniłem uszczelke pod przepustnicą na nową oryginalną. Niestety ale problem pozostał.Odpalając samochód na ciepłym silniku mam 1000obr/min, które utrzymują się do czasu kiedy dodam gazu.Wówczas obroty opadając zatrzymują się na ok.1400 obr/min, zarówno na benzynie jak i na gazie.Odpinałem czujnik TPS, odpaliłem autko, przegazowałem pare razy, obroty zatrzymały się w granicach 1800obr/min a próby regulacji śrubą niewiele dały. Już nie wiem co robić dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Jak Ci się zawieszą obroty to podłóż stopę pod pedał gazu i spróbuj go podnieść do góry. Jak obroty spadną tzn że albo linka gazu jest za bardzo naciągnięta (i wystarczy regulacja, na ciepłym silniku najlepiej) albo wręcz się blokuje w pancerzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość big123 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Niestety ale patent z podtrzymaniem stopą pedału gazu nie działa i nie będzie to wina linki.Zresztą ona wydaje mi się, że jest odpowiednio napięta, wręcz delikatnie luźnia w pozycji neutralnej.Obroty zachowują się naprawdę dziwnie.Po odpaleniu jest 1000 obr/min i utrzymują się tak cały czas, dodam gazu i schodząc zatrzymują się mna 1400obr/min.Dzisiaj jadąc na pewnym odcinku obroty spadały do 1000obr/min ale później znowu to samo...ręcę mi opadają. Jakim narzędziem kręcić śrubą od TPS przy adaptacji?Śrubokręty jakoś nie chcą mi tam podejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.