Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Radio - błąd CD-Error

Marcin_mc
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Klubowiczów

Na wstępie - Almera 2001 r., 2.2 Di

Mam następujący problem z moim nowym nabytkiem, a mianowicie, posiadam w swojej almerze zwykłe radio CD bez zmieniarki, i za każdym razem gdy przełączam tryb radia na płytę CD po chwili mielenia jej, wyrzuca błąd "CD - ERROR", radio FM gra (z szumami ale gra).

Najdziwniejszy jest fakt że podczas postoju na wyłączonym silniku płytę czyta bez kłopotu, każdy utwór zmienia się i gra bez problemów, jednak po uruchomieniu silnika, pojawia się błąd i wyrzuca płytę.
Może ktoś z was spotkał się z tym kłopotem i ewentualnie naprawił usterkę.

Będę wdzięczny za wszekie sugestie oraz rady :-)

Pozdrawiam
Marcin

widziałem coś podobnego w P12. Problem daje się rozwiązać poprzez wymianę odtwarzacza na inny mający mnie zjechana mechanikę.

Rozumiem że problem tkwi w mechanizmie cd a nie w elektronice.

W takim razie rozglądam się za używanym ori radiem.

Dzięki :)

Hmm tylko zastanawia mnie to ze na postoju gra :) czyli tak mocno ubrudzony nie jest, ale odnośnie czyszczenia lasera, przeczytałem kilka postów i płyty czyszczące raczej się nie sprawdzą, więc jak go wyczyścić? Należy rozbierać konsolę czy jest jakis inny magiczny sposób? :-)

Miałem podobnie,na postoju grało po odpaleniu samochodu nie,w Tino aby wyjąc radio wystarczy ściągnąć plastikową zaślepkę nad radiem i od kręcić dwie śrubki,nie wiem jak to się ma w zwykłej almerze.Wymienisz radio na używkę za jakiś czas będzie pewnie to samo,chyba że kupisz nowe.

• Upvote 1

Gość bartek9108

U mnie znowu zmieniarka taki błąd wywala... gra wszystko prócz oryginałów -.-

A przed naprawą było odwrotnie...

Edytowane przez bartek9108

Dzięki koledzy, spróbuje wyjąć radio i przeczyścić na początku laser, jak nie pomoże to pewnie bede próbował założyć inne nowe radio tylko wtedy pewnie konsola straci troche na uroku :)

bartek9108 , a Ty jakie radio masz założone? ori czy jakieś firmowe?

Gość bartek9108

Ori z kasetą + ori zmieniarka, i za pieruna nikt nie może zmieniarki naprawić.

Wiem że łatwiej kupić drugą ale póki mam znajomych którzy za darmo próbują to może się uda ;)

A ja zaobserwowałem u siebie coś takiego.......

Dla przypomnienia - Tino, duży wyświetlacz i radio zespolone------

---------płyty grają, lecz zaobserwowałem, iż jeśli jest bardzo ciepło na dworze, to płyty CD nie chcą odbierać /ale nie wszystkie/. Dodam, że płyty mam w etui pod osłonką przeciw słoneczną. Gdy płyty się nagrzeją, to nie chcą odbierać w CD i jest napis error. To samo tyczy się płyty gdy już była odtwarzana np. dwa razy.

Więc przypuszczam, że płyty nagrywane nie mają takiej wytrzymałości jak płyty orginał. Dlatego więc, nagrywam co jakiś czas te same płyty na nowe /stare - kosz/ i wszystko gra.

Dodam, że orginały u mnie chodzą, ale z uwagi na nieumyślne uszkodzenie orginałów, to wszystko mam przegrane na pospolite CD.

• Upvote 1

Popróbuje z tymi płytami, nagrać na nowo, może jest to jedna z przyczyn.

Mam jeszcze jedno pytanie, ten manual odnośnie montażu radia:
http://www.nissanklub.pl/zrob-to-sam/9-almera-n16/18-monta%C5%BC-niefabrycznego-radia-nissan-almera.html

odnosi się do mojej wersji, bo jeszcze nie łapię się w tych oznaczeniach :) bo chciałbym dostać się do radia celem wyczyszczenia lasera, tylko wiadomo bez szkód :)

Dzięki koledzy za pomoc, temat odtwarzacza narazie sobie odpuszczam bo znalazlem stary transmiter fm, odziwo dziala jak nalezy :)
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Edytowane przez Marcin_mc