Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N 15 1,4 GX r 1997 dławi się i gaśnie na niskich obrotach

Gość Saar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z góry przepraszam że od razu na wstęie z problemem ale

Od wtorku czyli 04.06.2013 r  jestem posiadaczem Almerki  N 15 r 1997 1,4 GX

zakup autka oczywiście podyktowany dobrymi opiniami co do silnika zwłaszcza tego made in Japan,

Poprzedni właściciel nie ukrywał problemów z korozją ale zapewniał że silnik żyleta i pochodzi jeszcze długo i szczęśliwie

Żadnych wycieków przebieg 195 k

Po zakupie 3 dni żadnych problemów, ciężko chodzące sprzęgło i czasami odpalało dopiero za drugim razem ale w zasadzie ok

Schody zaczeły się dzisiaj

Po odpaleniu obroty w granicach 700-800 chodzi stabilnie

przy ruszaniu trzeba mocno wcisnąć gaz bo startując z podstawowych obrotów zaczyna się dławić i gaśnie co cholernie utrudnia jazdę bo w korku i przed każdym skrzyżowaniem, zaketem itp  musze utrzymywać obroty pow 2 tys żeby nie zadławił się i nie zgasł

Dzisiejsza wizyta  u mechanika wymiana filtórw paliwa, oleju, powietrza  jak i oleju

niestety mój mechanik nie ma pojęcia czemu samochód tak się zachowuje podejżewa problemy  pompą paliwa ale sugeruje wizystę u jakiegoś szpeca

Jeśli ktoś miałby pomysł co mogłoby to być byłbym wdzięczny za każdą sugestię, poczytałem wiele opinii na temat Almery przed zakupem i większość na temat w/w silnika była pozytywna a tu po trzech dniach niespodzianka.

Samochód ma hak, wczoraj ze znajomym przewozliliśmy dosyć lekką wersalkę na przyczepce  ale nie czuć było  żadnych większych oporów - nie wiem czy to ma znaczenie

Będę niezmiernie dzwięczny za każdą podpowiedź

Na dzisiejszą trasę do lepszego ze speców autko zdychało mi tylko na dwóch rondach i jednym łagodnym zakręcie gdzie nie udało się podtrzymać wysokich obrotów, po ostatnim razie już nie zapaliło i resztę drogi przejechało na lince za drugą fregatą...

jutro dowiem się co też trapi mój nowy nabytek

Po przeczyszczeniu przepustnicy samochód ponoć odpalił z rana od strzała potem zaczeło nim rzucać i zdechł, ponowne odpalenie z wielkim trudnem, obroty na poziomie 1000-1200, po jakiejś chwili dławi go i rzuca i gaśnie, da radę wejśc na wyższe ale nie zawsze

sugestia od szpeca na jutro kupić kable, świece i kopułkę zapłonową bo wg szpeca nie pali na wszytskie  i dlatego go zalewa i dusi.

do kompa dostęp dopiero w środę na razie cholerna metoda prób i błędów a z dnia na dzień coraz gorzej

Jeśli samochód wcześniej palił w miarę normalnie, to nie ma sensu zmieniać kopułki, świec a tym bardziej przewodów.

Kolega buladak dobrze napisał - zmień mechanika.!!!

Każdy dobry mechanik ma na swoim składzie komplet świec! Obojętnie jakiej ciepłoty, ale ma, lub mieć powinien i na próbę może wkręcić. Prócz tego wystarczy odkręcić kopułkę, zobaczyć jej stan od wewntąrz i od razu przeczyścić papierem ściernym styki w kopułce jak i na palcu. Jak to zrobi - czyli PODSTAWOWE rzeczy, to może w tedy coś diagnozować.

Jeśli myśli np. że przewody mają przebicia, to niech je łapie ręką i się sam przekona.

Pisałeś że "mechanior" czyścił przepustnicę, zapoznaj się np. z tą moją fotorelacją - plik pdf. http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/89981-k11-przepustnica-i-zawór-krokowy-czyszczenie/

Pozdrowionka i życzę powodzeniabanan.gif

- ale chyba sam do tego szybciej dojdziesz, niż ten Twój "mechanik".busted.gif

Wieści z frontu o almerę

- przepustnica wyczyszczona,, przepływomierz też

- po zmianie świec nie odpalał , wyczyszczona pompa paliwa odpalił ( za 7 razem) - obroty stabilne na jałowym ok 1000-900

już byłem w ogródku i myslałem że jest ok, jazda próbna bez zarzutu, ok 10 km bez zająknięcia na wysokich obrotach pred maks 120 km

podjechaliśmy z maestro pod sklep bo chłop szczęsliwy że już skończył ja tym bardziej, po powrocie ze sklepu   próba odpalenia i zonk

dławi się i nie odpala

po którejś tam próbie odpalił, przegazowany pojechał ale przed skrzyżowaniem na jałowym znowu spadek obrotów i zdech

do warszttu dojechaliśmy ale praca silnika nierówna pochodził chwilę na jałowym spadły obroty, włączyła się dmuchawa i zdechł.

Po otwarciu maski fala gorąca temp na oko ponad to co też powinno się zagrzać ale wskaźnik pokazywał temp w połowie czyli prawidłowo

jakieś sugestie?

ostatnie przypuszczalne problemy

-potencjometr przepustnicy

- mapsensor

czujnik wolnych obrotów

btw czy ktoś ma namiary na mechanika posiadającego wejście do kompa na 14 pinów w okolicy Zawiercie ewentualnie w Zagłębiu ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...