Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Nie odpala

Gość Nissan Almera n15 z 97r

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przy uruchomionym silniku wyciągane były pokolei przewody od święc i jak dodałem lekko gazu to autko mi zgasło i już go niemogę odpalić co się mogło stać.

W takim układzie najprawdopodobniej aparat zapłonowy, a konkretnie cewka tam się znajdująca, zrób autodiagnostykę zwierając odpowiednie piny(na pewno krańcowe po prawej stronie lecz nie pamiętam do końca które) na kostce diagnostycznej przy włączonym zapłonie, kontrolka silnika pokaże Ci numer błędu i będziesz wiedział co mniej więcej dolega.

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie w nissanie almera n15 w kostce do komputera pod jakie kable musze podpiąć żarówkę abym mugł sprawdzić ile razy mrógnie i sprawdzić jaki to błąd.

Nigdy nie słyszałem o żarówce za to używałem autodiagnostyki polegającej na miganiu piktogramu na desce "check engine" pozwól że Ci przedstawie z innego forum nie jestem autorem tego postu poniżej, pożyczone z nissan-almera.pl

Prace zaczynamy od włączenia zapłonu w silniku - stacyjka w pozycji ON, silnika nie włączamy, mają
nam się jedynie pokazać świecące kontrolki.
Następnie zdejmujemy osłonę bezpieczników znajdującą się pod kierownicą na wysokości lewego
kolana
Gniazdo diagnostyczne znajduje się na najniższym stopniu, jest koloru jasno-szarego

zdjecie.jpg

Teraz zwieramy wcześniej przygotowanym kawałkiem drutu zaznaczone na czerwono PINy
w zależności od tego jaką mamy wersję silnika kostka diagnostyczna może być obrócona o 180
stopni względem przedstawionego zdjęcia

3996d36672b750bf.jpg

Spinamy oba Piny na 2 sekundy, wyciągamy drucik i obserwujemy co nam pokazuje lampa CHCEK
ENGINE.
Błyski trwające dłużej to dziesiątki a krócej to jedności np. długi długi i krótki to kod nr. 21 -
uszkodzony obwód sygnału zapłonu itd...
Jeśli jest więcej błędów to będą one wyświetlane cyklicznie jeden po drugim. Po ostatnim znów
wyświetli się kod pierwszego i tak w kółko.
Jeżeli ktoś ma u Siebie sondę lambda to można ją łatwo zdiagnozować wystarczy ze zapali silnik w
momencie jak są wyświetlane błędy usterek, poczeka ok. 5-6 minut do momentu aż silnik osiągnie
swoja normalna temperaturę pracy i przytrzyma wciśnięty gaz na poziomie 2200 obr.min i w tym
momencie lampka kontrolna CHECK ENGINE powinna przynajmniej 5 razy w ciągu 10 sekund
zabłysnąć - to znaczy, że z naszą sonda jest wszytko OK.
Kody usterek:
11 Obwód czujnika RPM (obrotów na minutę) lub czujnika wału korbowego.
12 Masowy czujnik przepływu powietrza.
13 Obwód czujnika temperatury chłodziwa.
14 Czujnik prędkości pojazdu.
21 Brak sygnału zapłonu.
22 Obwód pompy paliwa.
23 Czujnik połoŜenia przepustnicy (przełącznik biegu jałowego).
24 Przełącznik szerokiego otwarcia przepustnicy.
25 Zawór regulacyjny biegu jałowego.
34 Czujnik spalania stukowego
31 Uszkodzony zespół sterowania.
32 Obwód EGR.
33 Czujnik tlenu (lewa strona).
41 Czujnik temperatury powietrza.
42 Temperatura paliwa.
43 Obwód czujnika połoŜenia przepustnicy.
45 Wtryskiwacz, wyciek.
51 Obwód wtryskiwacza(y).
53 Czujnik tlenu (prawa strona).
54 Przekładnia automatyczna.
55 Brak usterek, koniec listy kodów błędów - WSZYSTKIM ŻYCZĘ TAKIEGO WYNIKU :)
Po zakończeniu badania i weryfikacji tego co dolega naszej maszynie możemy choć nie musimy
przejść do stanu nominalnego. Do tego celu posłuży nam nasz drucik - na włączonym zapłonie
ponownie wsadzamy go w te same co poprzednio PINy

Nie jestem autorem tej metody a to jest cytat icon_mrgreen.gif 
autor: Coobcio z NKP

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie autko już odpala ale jak mu dodam szybciej gazu to od razu gaśnie, a jak się zagrzeje i go zgaszę to już go nie mogę odpalić co  to może być . Podejrzewam moduł w kopułce zapłonowej ale nie jestem pewien.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...