Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak odczytac kody bledow?

devon00
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam ten sam problem jestem po wymianie swiec , cewki wymienilem miejscami ,w samochodzie check sie nie pali tylko blad wyskakuje na komputerze , drodzy koledzy czy moze na ten blad wplywac czujnik polozenia walu ? (P0303-cylinder 3 wykryte wypadanie zaplonu )

I jeszcze dodam ze wlasnie na 3 stara swieca byla mocno okopcona !

I jeszcze dodam ze wlasnie na 3 stara swieca byla mocno okopcona !

• 2 miesiące temu...

Ja stawiam na to ze to cewka już "kończy się" :)

NIe wiem czy wątek jeszcze aktualny :) No błąd cewki to P031   ABCD w zależności od położenia cewki. Dziś u siebie zdiagnozowałem. Objawy jak w starym samochodzie bez elektroniki czyli chodzi jak traktor choć benzyna :) poza tym problem pojawia się i znika. Mam nadzieję, że dobrze zdiagnozowałem do jutro zabieram się za montaż nowej tzn używanej PZDR

U mnie to byłą kwestia zagiętego przewodu doprowadzania gazu do 3 cylindra... po przywróceniu właściwego położenia i tym samym przepustowości - auto jeździ jak marzenie ;-)

• 2 miesiące temu...

NIe wiem czy wątek jeszcze aktualny :) No błąd cewki to P031   ABCD w zależności od położenia cewki. Dziś u siebie zdiagnozowałem. Objawy jak w starym samochodzie bez elektroniki czyli chodzi jak traktor choć benzyna :) poza tym problem pojawia się i znika. Mam nadzieję, że dobrze zdiagnozowałem do jutro zabieram się za montaż nowej tzn używanej PZDR

Niestety chyba nie miałem racji.... cewkę wymieniłem ale okazało się że problem wrócił..... jestem po wymianie czujnika wałka rozrządu bo na forum znalazłem podpowiedzi w tym kierunku jednak nadal co jakiś czas przy odpalaniu zdarza się to samo mianowicie przekręcam kluczyk i pyknięcie... 5 sekund i odpala ciekawostka mam nadzieje ze to nie łańcuch... do tej pory żaden błąd się nie wyświetlił (po wymianie cewki skasowałem błędy) jak macie jakies pomysły piszcie pozdrawiam Marek

• 9 miesięcy temu...

Witam jestem posiadaczem nissana wp 12  2,2di i niestety autko mi zdechlo przy skrecie w lewo zgaslo i tyle.postawilem auto w niemieckim warsztacie i mechanik wyszukal kody ktore podaje 

B2084

P0190

P0340

stwierdzil ze rozrzad jest padniety  i koszt1500 euro inie wiadomo czy auto bedzie jezdzic,dodam ze tego dnia cos mi sie dzialo z obrotami silnika byly wysokie przez chwilke potem jakby go przymulilo po do daniu gazu wrocilo wszystko do normy i gdy dojezdzalem do domu obroty spadly tak do 700 i skrecajac w lewo auto zgaslo i nie odpala.przy prubie startu silnik reaguje jakby chcial zapalic i koniec.

blagam opiszcie co padlo i w jaki sposob to naprawic co wymienic bo zakochalem sie w tym aucie i nie chcialbym abyta przygoda sie zakonczyla takim psikusem

Edytowane przez KLAPS78

Wg mnie te błędy wskazują na:

P2084 błąd czujnika temperatury spalin

P0190 obwód czujnika ciśnienia paliwa

P0340 czujnik położenia wałka

Ostatni błąd wskazuje na problem z czujnikiem, ale jeśli powiązać go z przedostatnim to można wnioskować że coś z rozrządem jest nie tak.

Jednak zacząłbym od wymiany czujników  położenia wałka i  położenia wału korbowego. Używane nie powinny być drogie i przy odrobinie umiejętności chyba można (nie znam tego silnika) je samodzielnie wymienić.

Błędy możesz sprawdzić samodzielnie wpisując je w wyszukiwarkę. Powinno Ci to pomóc podjąć decyzję.

Edytowane przez marinero

....

Łańcuch się nie tłucze, autko nie ma katalizatora.

.......

sebastiw  co dałeś w miejsce kata:  emula czy 2 lambdę w tulejce?

nie wyskakują po wywaleniu kata żadne błędy?

pytam z ciekawości (a może się też przydać na przyszłość)

Wg mnie te błędy wskazują na:

P2084 błąd czujnika temperatury spalin

P0190 obwód czujnika ciśnienia paliwa

P0340 czujnik położenia wałka

Ostatni błąd wskazuje na problem z czujnikiem, ale jeśli powiązać go z przedostatnim to można wnioskować że coś z rozrządem jest nie tak.

Jednak zacząłbym od wymiany czujników położenia wałka i położenia wału korbowego. Używane nie powinny być drogie i przy odrobinie umiejętności chyba można (nie znam tego silnika) je samodzielnie wymienić.

Błędy możesz sprawdzić samodzielnie wpisując je w wyszukiwarkę. Powinno Ci to pomóc podjąć decyzję.

Dzieki bardzo.powiem tak nie jestem zwolennikiem uzywem wiec kupie nowe tak i tak auto ma pare latek.Auto jezdzilo bez problemu moze jednat tylko czujniki miejmy taka nadzieje.

poczytaj kolego w necie o tych błędach i wtedy podejmij decyzję

ok myslalem ze dostane jakies podpowiedzi czy cos w tym stylu.widze ze to klub nissana bo to samo powiedzial mechanik .zero pomocy.adam slodowy zrob to sam ok dzieki i chyba zrezygnuje pojdzie na zlom walic 2tys jurkow szkoda zachodu jak to takie padlo. a morze inaczej sprzedan wp 12 na fum wypasie z padnietym rozrzadem.ksenony skora itd.Pozdrawiam Zero pomocy z waszej strony. Edytowane przez KLAPS78

ok myslalem ze dostane jakies podpowiedzi czy cos w tym stylu.widze ze to klub nissana bo to samo powiedzial mechanik .zero pomocy.adam slodowy zrob to sam ok dzieki i chyba zrezygnuje pojdzie na zlom walic 2tys jurkow szkoda zachodu jak to takie padlo. a morze inaczej sprzedan wp 12 na fum wypasie z padnietym rozrzadem.ksenony skora itd.Pozdrawiam Zero pomocy z waszej strony.

Jak na "świeżaka" u nas, nieźle sobie poczynasz.

Czego Ty kolego oczekujesz - że będziemy Ci kopiowali i wklejali opisy ??

Dostałeś wyżej m.in. z mojej strony 2 linki, korzystając z których bez problemu odszukałem opisy "błędów", a wśród nich tych, które podałeś.

Twoja wypowiedź trąca nie tylko lenistwem, ale wręcz bezczelnością. Nie każdy tutaj musi być mechanikiem, wróżki na etacie też nie mamy. Natomiast nawet najlepszy mechanik, bez organoleptycznego sprawdzenia, po tym co na wstępie napisałeś nie poda Ci konkretnej diagnozy. Kupiłeś padło, to masz padło. Nie znasz się na robocie, to udajesz się do ASO, lub mechanika. I nie strasz nas, że toto opchniesz, bo ktoś skusi się na gadżety, nie patrząc na podstawowe sprawy. Nie każdy jest jeleniem, by kupować byle co, byle było tanio.

Nie jestem leniem lecz za bardzo nie wiem jak i gdzie szukac.Wybacz jak urazilem twa dume.pytam bo mam problem a padlem tego bym nie nazwala lecz skoro robisz za gandalfa to pewnie wiesz lepiej.Pozdrawiam.

Miałem Kolego na myśli ze musisz poczytać przed podjęciem decyzji co dalej. My forumowicze wskazujemy kierunki, ale nie siedzimy w Twojej głowie i kieszeni. Musisz rozważyć czy ryzykować np. samodzielną naprawę która choć tanie może nie przynieść skutku czy jednak zdać się na mechanika. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie a jak poczytasz o błędach w necie np. google wpisując kod błędu i markę to może coś Ci się przypomni np. jakieś zachowanie pojazdu i zakminisz.

Edytowane przez marinero

... i chyba zrezygnuje pojdzie na zlom walic 2tys jurkow szkoda zachodu jak to takie padlo.

...  a padlem tego bym nie nazwala lecz skoro robisz za gandalfa to pewnie wiesz lepiej.

Zamiast wierzgać nóziami i wciskać komuś autorstwo własnych słów, wypadało by pamiętać, jakich określeń się używało.

Trzymam kciuki i pozdrawiam

Gandalf

Witam po raz kolejny pytanie następujące wymieniłem na nowy czujnik położenia walka rozrządu i dalej nic,lecz gdy odpinane ten czujnik pipompujecpompka paliwo to auto odpala i chodzi do 3.5tys obr I świeci się kontrolka silnika.Silnik pracuje równo i nic nie stuka.czy można normalnie jeździć z dołączonym czujnikiem walka rozrządu czy to niebezpieczne jest.pytam bo totalnie zielony jestem w mechanice pojazdowej a tu w niemczech byle pier**la u mechanika ze klapę otworzy to jest 130€ (z zawodu budowlaniec I służę pomocą wrażie w)

Pozdrawiam i proszę bez nerwów ;)

Zamiast wierzgać nóziami i wciskać komuś autorstwo własnych słów, wypadało by pamiętać, jakich określeń się używało.

Trzymam kciuki i pozdrawiam

Gandalf

Myślałem ze leżącego się nie kopie ;)

Czepiacie się drobiazgów a ja mam problem I ciemny jestem w tych sprawach.

Chyba nie miłe widziany tu bede no coz tak bywa pozdrawiam Gandalfa. (Mógłbyś coś wyczarowac)

Edytowane przez KLAPS78

Niestety nie wiem nie mam podpietegghoo kompa i nie mam dostępu.bladze po omacku zapaliła się dopiero po odłączeniu czujnika walka kontrolka silnika i normalnie odpala I świeci się silnik a jak podepnecto silnik i kontrolka gaśnie.w warsztacie chce 200€za podpięcie pod komputer.masakra jakąś ceny mając takie ze pol auta bym w pl wumienil

Idzie jakoś inaczej te błędy odczytać czy tylko komp i odpowiedni program?

Teraz czujnik ciśnienia paliwa kupie w poniedziałek zamówię i wymienię jeszcze tego.czujnik walka koszt 80€ nie drogo ale dalej nie wiem co robić

jest wiele tanich złączy OBDII i darmowych programów do odczytywania błędów, ale trzeba mieć złącze

bez tego to można sobie pogdybać

ale jeśli dobrze zrozumiałem check zapala się tylko przy odłączonym czujniku?

twoja wypowiedz była tak chaotyczna że nie można jej zrozumieć

Witam po raz kolejny pytanie następujące wymieniłem na nowy czujnik położenia walka rozrządu i dalej nic,lecz gdy odpinane ten czujnik pipompujecpompka paliwo to auto odpala i chodzi do 3.5tys obr I świeci się kontrolka silnika.Silnik pracuje równo i nic nie stuka.czy można normalnie jeździć z dołączonym czujnikiem walka rozrządu czy to niebezpieczne jest.

Edytowane przez marinero

Trochę zakręcony jestem w momecie odpiecia tego czujnika i popompowaniu paliwa pompka auto odpala.Womecie gdy ten czujnik podepne to spowrotem auto gaśnie.mam wymontowany teraz czujnik ciśnienia paliwa i tez zamierzam go wymienić.a te złącze o którym pisałeś kupie w każdym sklepie motoryzacyjnym no i ten program (może jakaś podpowiedź nazwa czy cos) jak silnik pracuje to chyba dobrze bo gdyby rozrząd był kaput to by nie odpalil?

A ten czujnik rozrządu musi być podpięty.Chodzi mi o to czy mogę tak jeździć czy to grozi większą katastrofa

Edytowane przez KLAPS78

Dzieki raz jeszcze.Zobaczymy jak to pojdzie mam w pracy slowaka ktory troche sie zna i on wyczail ze auto odpala gdy czujnik jest odlaczony.Moze sie uda.Juz i tak zkupilem 2 auto bo dla mnie to jak bez reki auta nie miec.

Powiedzcie szczerze warto to naprawiac czy po tym jak wstawie do aso i rachunek zobacze to padne.Wycene rozrzadu zrobili mi na 5200zl wszystko z robocizna i materialem.Czy do aso nie warto i zwykly mechanik to ogarnie.